Γιατί ο καπιταλισμός είναι καλύτερος από τον σοσιαλισμό - 6 αποφθέγματα

Γιατί ο καπιταλισμός είναι καλύτερος από τον σοσιαλισμό - 6 αποφθέγματα

Του Mark J. Perry

Ο John Hawkins από το PJMedia ανθολόγησε πρόσφατα 20 αποφθέγματα που εξηγούν γιατί ο καπιταλισμός είναι ανώτερος από τον σοσιαλισμό. Ακολουθούν τα πέντε αγαπημένα μου:

1. Από την Άυν Ραντ:

“Η αφθονία της Αμερικής δεν δημιουργήθηκε από δημόσιες θυσίες στο βωμό του “κοινού καλού” αλλά από την παραγωγική διάνοια ελεύθερων ανθρώπων που επεδίωξαν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα και τη δημιουργία της δικής τους ιδιωτικής τύχης. Δεν λιμοκτόνησαν τους ανθρώπους για να πληρώσουν για την εκβιομηχάνηση της Αμερικής. Έδωσαν στους ανθρώπους καλύτερες δουλειές, υψηλότερους μισθούς και φθηνότερα αγαθά με κάθε νέα μηχανή που εφηύραν, με κάθε επιστημονική ανακάλυψη ή τεχνολογική πρόοδο - και έτσι όλη η χώρα προχώρησε μπροστά και επωφελήθηκε, αντί να υποφέρει, σε κάθε βήμα αυτής της πορείας.

2. Από τον Μίλτον Φρίντμαν:

“Πρώτα απ' όλα πείτε μου: Ξέρετε κάποια κοινωνία που να μην δουλεύει με κίνητρο την πλεονεξία; Νομίζετε ότι η Ρωσία δεν δουλεύει με την πλεονεξία; Νομίζετε ότι η Κίνα δεν δουλεύει με την πλεονεξία; Τι είναι η πλεονεξία; Φυσικά κανείς από μας δεν είναι πλεονέκτης, μόνο οι άλλοι είναι. Ο κόσμος λειτουργεί χάρη σε άτομα που επιδιώκουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού δεν προέρχονται από κυβερνητικά γραφεία. Ο Αϊνστάιν δεν διατύπωσε τη θεωρία του υπό τις εντολές κάποιου γραφειοκράτη. Ο Χένρι Φορντ δεν ξεκίνησε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία έτσι. Οι μόνες περιπτώσεις όπου οι μάζες ξέφυγαν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση για την οποία μιλάτε, οι μόνες περιπτώσεις στην καταγεγραμμένη ιστορία είναι αυτές όπου υπήρχε καπιταλισμός και επαρκώς ελεύθερο εμπόριο. Αν θέλετε να ξέρετε πού οι μάζες ζουν χειρότερα, πού οι συνθήκες ζωής τους είναι οι χειρότερες, είναι ακριβώς σ' εκείνες τις κοινωνίες που απομακρύνονται απ' αυτό. Έτσι, η ιστορία είναι απολύτως ξεκάθαρη - δεν υπάρχει κανένας εναλλακτικός τρόπος τουλάχιστον προς το παρόν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των καθημερινών ανθρώπων που μπορεί έστω να συγκριθεί με τις παραγωγικές δραστηριότητες που απελευθερώνει το σύστημα της ελεύθερης επιχειρηματικότητας.

3. Από τον Ντέιβιντ Χόροβιτς:

“Στην πράξη, ο σοσιαλισμός δεν απέδωσε. Αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει, γιατί βασίζεται σε λάθος υποθέσεις για την ανθρώπινη ψυχολογία και κοινωνία, και σε βαθιά άγνοια της ανθρώπινης οικονομίας. Στην τεράστια βιβλιοθήκη της σοσιαλιστικής θεωρίας (και σε ολόκληρο το ογκώδες έργο του Μαρξ) δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο που να αφιερώνεται στη δημιουργία του πλούτου, στους παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να εργάζονται και να καινοτομούν, ή στους παράγοντες που καθιστούν τις προσπάθειές τους αποδοτικές. Ο σοσιαλισμός είναι ένα σχέδιο ηθικώς εγκεκριμένης κλοπής. Αφορά το μοίρασμα όσων άλλοι έχουν δημιουργήσει. Γι' αυτό και οι σοσιαλιστικές οικονομίες δεν αποδίδουν - δημιουργούν φτώχεια αντί για πλούτο. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτο ιστορικό γεγονός πλέον, αλλά δεν έχει οδηγήσει την αριστερά να αναθεωρήσει τις θέσεις της.

4. Από τον Λούντβιχ φον Μίζες:

“Οι υποστηρικτές του σοσιαλισμού αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί, όμως προτείνουν ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από αυστηρή τήρηση της ρουτίνας και αντίσταση σε κάθε είδους βελτίωση. Αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι, αλλά έχουν ως στόχο την κατάργηση της ελευθερίας. Αυτοαποκαλούνται δημοκράτες, αλλά ονειρεύονται την δικτατορία. Αυτοαπακαλούνται επαναστάτες, αλλά θέλουν να κάνουν το κράτος παντοδύναμο. Υπόσχονται τα αγαθά το παραδείσου, αλλά σχεδιάζουν να μετατρέψουν τον κόσμο σε ένα γιγαντιαίο ταχυδρομικό γραφείο, με κάθε άνθρωπο εκτός από έναν να είναι υφιστάμενος υπάλληλος σε κάποιο γραφείο. Τι σαγηνευτική ουτοπία! Τι ευγενής σκοπός για να αγωνιστεί κανείς!

5. Από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ:

“Το εγγενές ελάττωμα του καπιταλισμού είναι η άνιση κατανομή των αγαθών. Το εγγενές ελάττωμα του σοσιαλισμού είναι η ίση κατανομή της δυστυχίας”.

Μπόνους απόφθεγμα από τον Μαρκ Τζ. Πέρρυ:

“Όπως μάθαμε από αμέτρητα παραδείγματα ανά την ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας σήμερα, η βασική διαφορά ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό είναι η εξής: ο καπιταλισμός δουλεύει”.

Μπόνους σκίτσο:

Μπόνους βίντεο: Ο Μπεν Σαπίρο εναντίον ενός σοσιαλιστή συντρόφου:


--

Ο Mark J. Perry είναι στέλεχος του American Enterprise Institute και καθηγητής οικονομικών στο Flint campus του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 31 Ιανουαρίου και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.