Europe Liberty Forum: Η ελευθερία στην Ευρώπη σήμερα

Europe Liberty Forum: Η ελευθερία στην Ευρώπη σήμερα

Του Mate Hajba 

Το Europe Liberty Forum του Atlas Network που συνδιοργανώθηκε από το Free Market Foundation, διεξήχθη στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην Ουγγαρία και ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φιλελεύθερων (κλασικών και ελευθεριακών) από την Ευρώπη και τον κόσμο. Περίπου 140 άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του.

Η διοργάνωση είχε την τιμή να έχει ως ομιλητές τον Tom Palmer Και τον Matt Kibbe από τις ΗΠΑ, καθώς και διάφορα μέλη του 4liberty.eu όπως τον Zilvinas Silenas από το Lithuanian Free Market Institute και τον Richard Durana από το INESS. O ανεξάρτητος βουλευτής Zoltan Kesz και ο καθηγητής οικονομικών Leszek Balcerowicz από το Civic Development Forum τίμησαν τη διοργάνωση ως κύριοι ομιλητές.

Κατά τις εργασίες του Europe Liberty Forum οι συμμετέχοντες - φοιτητές, στελέχη δεξαμενών σκέψης, ομιλητές, χορηγοί και  καθηγητές - είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους ενισχύοντας το ήδη υφιστάμενο δίκτυο ελευθερίας, καθώς να να παρακολουθήσουν συζητήσεις για την επικοινωνία, την συγκέντρωση πόρων, τον υβριδικό πόλεμο, την σημερινή κατάσταση στην Ουγγαρία, την επίτευξη επικοινωνιακών αποτελεσμάτων και τον μαχόμενο φιλελευθερισμό.

Κατά το γεύμα εργασίας, ο συνιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος του Free Market Foundation Zoltan Kesz μίλησε για τις εμπειρίες του ως ανεξάρτητος βουλευτής, καθώς και για τις λαϊκιστικές τάσεις στην Ουγγαρία. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με έναν αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι οι λαϊκιστές μπορούν να ηττηθούν αν οι άνθρωποι συνεργαστούν διεθνώς και αναλάβουν δράση.

Το Europe Liberty Awards Dinner έλαβε χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich Naumann για την Ελευθερία. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Leszek Balcerowicz, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Πολωνίας, μίλησε για τη ζημιά των πάνω από εκατό ετών του μαρξισμού-λενινισμού και τον τρόπο με τον οποίο τα διδάγματα από το παρελθόν μπορούν να συμβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, υπογραμμίζοντας τους αναγκαίους παράγοντες για την οικονομική φιλελευθεροποίηση καθώς και τα εμπόδια που υπάρχουν. Ο κ. Balcerowicz μίλησε επίσης για τη σημασία μιας σωστά σχεδιασμένης στρατηγικής επικοινωνίας καθώς και για την ανάγκη οι φιλελεύθεροι να είναι ταχύτεροι στις αντιδράσεις τους από τους υπολοίπους.

Μετά το δείπνο, το βραβείο Europe Liberty Award για το 2017απενεμήθη στο Ουκρανικό Ίδρυμα για τις Οικονομικές Ελευθερίες για τα επιτεύγματά τους στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων γης στην Ουκρανία. Τα νομοσχέδια που συντάχθηκαν από την ομάδα αυτή ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο συμβάλλοντας στην οικονομική φιλελευθεροποίηση.

Το Europe Liberty Forum κατάφερε να συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων με δέσμευση, πρωτοπόρων στα πεδία και τις χώρες τους στην προώθηση της ελευθερίας στον κόσμο μας. Παρά το γεγονός ότι η Βουδαπέστη έδωσε την σκυτάλη στην Κοπεγχάγη, όπου θα διεξαχθεί το Europe Liberty Forum το 2018, ο ενθουσιασμός και τα πολύτιμα διδάγματα που παρουσιάστηκαν στη διοργάνωση θα συνεχίσουν να εμπνέουν για πολύ ακόμη χρόνο τους υποστηρικτές της ελευθερίας στην Ουγγαρία.

Το Atlas Network με έδρα τις ΗΠΑ διοργανώνει ένα περιφερειακό Liberty Forum σε διαφορετική τοποθεσία κάθε χρόνο και σε συνεργασία με έναν τοπικό εταίρο. Πέρσι, το European Liberty Forum διεξήχθη στο Λονδίνο ενώ φέτος επελέγη ως τοποθεσία η Βουδαπέστη. Ο τοπικός εταίρος του Atlas Network ηταν το Free Market Foundation.

--

Ο Mate Hajba είναι διευθυντής του Free Market Foundation, το οποίο προάγει την οικονομική ελευθερία, τα δικαιώματα του πολίτη και την ανεκτικότητα. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της Πλατφόρμας Πολιτών που οργανώνει αντιρατσιστικές εκστρατείες και προάγει τις δημοκρατικές αξίες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 9 Νοεμβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.