Ενταξη στην ΕΕ και οικονομική ελευθερία

Ενταξη στην ΕΕ και οικονομική ελευθερία

Των Κωνσταντίνο Σαραβάκο, Εμμανουήλ Σχίζα, Mara Vidali, Angela De Martiis, Giorgio Vernoni

Η πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόκτηση της ιδιότητας του μέλους προϋποθέτουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου μια χώρα να ευθυγραμμιστεί με το συνολικό θεσμικό πλαίσιο και τις αξίες της Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες κρίσεις που είχαν ως αιτία τα χρηματοπιστωτικά και το χρέος, αμφισβήτησαν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της οικονομικής ελευθερίας. Αυτός ο πολιτικός διάλογος πρέπει να βασιστεί σε δεδομένα, και η παρούσα έκθεση παρέχει τις εμπειρικές αποδείξεις μιας σύνδεσης μεταξύ της ένταξης στην ΕΕ και του στόχου της προώθησης της οικονομικής ελευθερίας.

Η διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ σχετίζεται με ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας. Τα κέρδη αυτής της περιόδου δεν αφορούν μόνο τα αποτελέσματα των ελάχιστων προϋποθέσεων της ένταξης, αλλά και τα οφέλη από βελτιώσεις σε εγχώριες ρυθμιστικές και διοικητικές πρακτικές. Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη αυτά δεν αφορούν μόνο τη σύγκριση με φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στη γειτονιά της ΕΕ, αλλά και με πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ, μη μέλη της ΕΕ.

Ο βασικός μηχανισμός μέσω του οποίου η ένταξη φτάνει να συσχετίζεται με την οικονομική ελευθερία φαίνεται να είναι η ελευθερία του εμπορίου, κυρίως λόγω της εξάλειψης πολλών ειδών φραγμών έναντι του εμπορίου αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των ευνοϊκών όρων που προσφέρονται στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες συνήθως στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας Σύνδεσης.

Η ένταξη στην ΕΕ σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομικής ελευθερίας, με την ποιότητα των ρυθμίσεων, τον μετριασμό της χειραγώγησης του νομίσματος και των επιτοκίων, την αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος και την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η πρόοδος σε καθέναν από τους τομείς αυτούς φαίνεται να είναι περισσότερο ένα προαπαιτούμενο της ένταξης, παρά μια συνέπειά της.

Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ συσχετίζεται περισσότερο με τον υποδείκτη εύρωστου χρήματος της μελέτης Economic Freedom of the World (Παγκόσμια Οικονομική Ελευθερία). Αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι εν μέρει αποτέλεσμα των κριτηρίων σταθερότητας των τιμών και των επιτοκίων που σχετίζονται με την ένταξη, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια απλή συνέπεια της σύνδεσης της ένταξης στην ΕΕ με τη δέσμευση στην ένταξη στην ευρωζώνη μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992.

Κατεβάστε τη μελέτη στα αγγλικά εδώ.

--

Οι Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Μάνος Σχίζας, Mara Vidali, Angela De Martiis, Giorgio Vernoni είναι οι συγγραφείς της μελέτης. Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος είναι Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ. Ο Μάνος Σχίζας είναι ο κύριος ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Επικεφαλής προγράμματος Regulation and RegTech στο Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 26 Νοεμβρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.