Ένα εντυπωσιακό εργαλείο για την καταγραφή της προόδου της ανθρωπότητας σε ολόκληρο τον κόσμο

Ένα εντυπωσιακό εργαλείο για την καταγραφή της προόδου της ανθρωπότητας σε ολόκληρο τον κόσμο

Του Richard Morrison

Ο φίλος μας Marian Tupy και η ομάδα του στο HumanProgress.org έχουν εντυπωσιακά νέα: μόλις ανακοίνωσαν μια σημαντική αναβάθμιση της ιστοσελίδας τους.

Εδώ και χρόνια, το HumanProgress είναι μια εξαιρετική πηγή δεδομένων και επιστημονικών μελετών πάνω στις μεγάλες δημογραφικές τάσεις του πλανήτη. Όπως ξέρουν οι φίλοι της ιστοσελίδας, μακροπρόθεσμα και στα περισσότερα μέρη, η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων αυξάνεται σταθερά σε κάθε παράμετρο, από τη φτώχεια και την εγγραμματοσύνη, μέχρι τη μακροβιότητα και τον ελεύθερο χρόνο. Και σ' εκείνα τα μέρη όπου φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, έχουμε συχνά σαφείς ενδείξεις ότι αυτό οφείλεται σε καταπιεστικές και οικονομικά ανίδεες κρατικές πολιτικές.

Η δουλειά που κάνει το HumanProgress με τα δεδομένα είναι παρόμοια σε κάποιες πτυχές της με την πληροφόρηση που είναι διαθέσιμη από το Gapminder Foundation, το σουηδικό “fact tank” που ίδρυσε ο εκλιπών και πολυαγαπημένος φυσικός και στατιστικολόγος Hans Rosling. Και τα δύο αυτά εγχειρήματα χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις συνθήκες ζωής σ' ολόκληρο τον κόσμο για να δώσουν τόσο στους περιστασιακούς αναγνώστες όσο και στους σοβαρούς ερευνητές την καλύτερη διαθέσιμη πληροφόρηση ως προς το πώς ζουν σήμερα οι άνθρωπο, και πώς έφτασαν να ζουν μ' αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το ότι ακόμη και ευφυείς άνθρωποι αποκτούν την λάθος εντύπωση - και βγάζουν τα λάθος συμπεράσματα - για τις συνθήκες ζωής στον κόσμο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν μια γνωσιακή προκατάληψη που τους κάνει να ανησυχούν για καταστροφές και προβλήματα αντί να εστιάζουν στα καλά νέα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης σκοπίμως παρουσιάζουν εντυπωσιοθηρικά τις αρνητικές ειδήσεις προκειμένου να προσεκλύσουν θεατές. Όπως όμως αναφέρει η ιστοσελίδα του Gapminder, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε ως προς την αιτία προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση:

“Αντί να χάνουμε τον καιρό μας κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ή καταδικάζοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αναπτύσσουμε δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για να διαλύσουμε τις παρανοήσεις και να προάγουμε μια κοσμοθεώρηση που βασίζεται σε δεδομένα”.

Αναδημοσίευση από το Competitive Enterprise Institute.

--

Ο Richard Morrison είναι υπεύθυνος προγραμμάτων στο Center for Advancing Capitalism, ένα εγχείρημα του Competitive Enterprise Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Απριλίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”