Είμαστε όλοι Ρομά

Είμαστε όλοι Ρομά

Του Benjamin Abtan, Liberte

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: το αίτημα για τη φυλετική καταγραφή των Ρομά που διατύπωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λίγκας του Βορρά για την Ανεξαρτησία της Παδανίας Ματέο Σαλβίνι δεν είναι μια πρόκληση, αλλά η διακήρυξη μιας εγκληματικής πολιτικής.

Ο Σαλβίνι και η Λίγκα δεν είναι περιθωριακοί “αντισυστημικοί” ταραχοποιοί στην αντιπολίτευση, αλλά πολιτικοί με ευθύνες, προερχόμενοι από την άκρα Δεξιά, που ελέγχουν την καρδιά της εξουσίας στην Ιταλία. Το να μην τους αντιμετωπίζουμε κατ' αυτόν τον τρόπο και το να μην τους παίρνουμε στα σοβαρά θα ήταν σοβαρό λάθος. Είναι επικίνδυνοι.

Κατά συνέπεια, καλούμε όλους, στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, να αντισταθούν σ' αυτή την εγκληματική πολιτική.

Θα πρέπει να ξέρουν πως, αν επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τη φυλετική καταγραφή που ανακοίνωσαν, όλοι μας θα δηλώσουμε πως είμαστε Ρομά και θα ζητήσουμε απ' όλου τους Ιταλούς να κάνουν το ίδιο.

Απέναντι στον ρατσισμό που βάζει στο στόχαστρο τους Ρομά, διακηρύττουμε όλοι και αλληλέγγυα: “Siamo tutti Roma!”

Είμαστε όλοι Ρομά γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι.

Είμαστε όλοι Ρομά γιατί όταν μια ομάδα ανθρώπων διώκεται γι' αυτό που είναι, τότε απειλείται ολόκληρος ο πληθυσμός και οι αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας για τις οποίες όλοι δεσμευόμαστε δέχονται βάναυση επίθεση.

Είμαστε όλοι Ρομά γιατί δεν ξεχνάμε πως οι αρνητικές διακρίσεις και ο στιγματισμός έχουν οδηγήσει στην εξόντωση. Αντίθετα από τον Σαλβίνι και τη Λίγκα που ζητούν φυλετική καταγραφή και έναν νέο “μαζικό εξαγνισμό” καλούμε τον καθένα να διασφαλίσει ότι αυτές οι διώξεις, που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ντροπής στην Ευρώπη και σηματοδότησαν την ηθική, πολιτική και οικονομική καταστροφή της Ιταλίας και της Ευρώπης, δεν θα επαναληφθούν.

Είμαστε όλοι Ρομά γιατί για μας η ζωή είναι η υπέρτατη αξία, την ώρα που ο Σαλβίνι και η Λίγκα θέλουν, σαφώς και γι' αυτό με πλήρη ευθύνη τους, να αφήσουν χιλιάδες άτομα που κινδυνεύουν να πεθάνουν στη Μεσόγειο.

Το κάλεσμα για βία έναντι των Ρομά στην Ιταλία απηχεί την ένταση των περιστατικών βίας εναντίον τους παντού στην Ευρώπη: ρατσιστικές δολοφονίες και καταστροφές των οικιών τους με τσεκούρια και πολιτοφυλακές στην Ουκρανία, στοχευμένη ανάκληση δικαιωμάτων και βίαιες εξώσεις στην Τσεχία, αρνητικές διακρίσεις και απειλές στην Ουγγαρία, λόγος μίσους και προσπάθειες για την καταστροφή των καταυλισμών σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες…

Από το 2011 και κάθε χρόνο, παντού στην Ευρώπη μαζευόμαστε την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου για το “Pride των Ρομά”, για τον σεβασμό της ελευθερίας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας των Ρομά και όλων των λαών της Ευρώπης.

Φέτος είναι λογικό να καλέσουμε στην Ιταλία, στη Ρώμη, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γραφείο του Σαλβίνι για μια μεγάλη ευρωπαϊκή διαδήλωση για το Pride των Ρομά τον Οκτώβριο.

Ας καταστήσουμε σαφές στους ρατσιστές της Λίγας ότι δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν ατιμώρητα τις εγκληματικές τους πολιτικές, και ας ακούσουν από τα μέγαρά τους τη φωνή του λαού που, μέσα στην πολυμορφία της, δεν επιτρέπει να συμβεί αυτό, δεν εντυπωσιάζεται, δεν ενδίδει στον εγωισμό, τον φόβο και τις διαμάχες, αλλά χρησιμοποιεί κάθε δημοκρατικό μέσο για να διασφαλίσει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομοκρατία.

Με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, Ρομά και μη Ρομά θα προχωρήσουμε μαζί, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τις πνευματικές ή πολιτικές μας καταβολές ή τις κουλτούρες που θεωρούμε δικές μας.

Απέναντι στον Σαλβίνι και όλους τους ρατσιστές και αντισημίτες στην Ευρώπη και αλλού, ας πούμε μαζί: “Siamo tutti Roma!”

--

Ο Benjamin Abtan είναι πρόεδρος του European Grassroots Antiracist Movement - EGAM και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαίων Μελών Κοινοβουλίου Elie Wiesel. Το Liberte είναι ένα περιοδικό που δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους στο Lodz το 2008 με αποστολή την προώθηση της ανοιχτής κοινωνίας, των φιλελεύθερων οικονομικών ιδεών και της φιλελεύθερης κουλτούρας καθώς και την οργάνωση ενός κοινωνικού κινήματος βάσει αυτών των ιδεών.