Cato Institute

Η ιδέα της Νέας Υόρκης πεθαίνει

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, 09:50
Το κλειδί για κάθε ακμάζουσα οικονομία είναι οι εξαγωγές, και αυτό που εξήγε η Νέα Υόρκη ήταν χρήματα. Αν οι ιδιοκτήτες αυτών των χρημάτων αποφασίσουν ότι δεν χρειάζεται να είναι στην πόλη της Νέας Υόρκης για να τα εξάγουν, τότε η πόλη χάνει το μεγαλύτερο μοχλό της οικονομίας της. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι η πόλη θα παραμείνει απαγορευτικά ακριβή ακόμη και μετά την έξοδο των πλουσίων. Του Randal O΄ Toole.
Η ιδέα της Νέας Υόρκης πεθαίνει

Το 62% των Αμερικανών αποτρέπεται από το πολιτικό κλίμα να εκφράζει δημοσίως πολιτικές απόψεις

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, 09:13
Μια νέα πανεθνική δημοσκόπηση του Cato Institute και του YouGov μεταξύ 2.000 Αμερικανών συμπεραίνει ότι το 62% των Αμερικανών δηλώνει ότι το πολιτικό κλίμα των  ημερών τούς αποτρέπει από το να λένε πράγματα που πιστεύουν γιατί άλλοι μπορεί να τα βρουν προκλητικά. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 (58%). Της Emily Ekins.
Το 62% των Αμερικανών αποτρέπεται από το πολιτικό κλίμα να εκφράζει δημοσίως πολιτικές απόψεις

Να αναβάλουμε τις εκλογές;;;

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, 08:29
Πρώτα είχαμε την προσπάθειά του Προέδρου Τραμπ στο Πόρτλαντ να χρησιμοποιήσει την επιβολή του ομοσπονδιακού νόμου ως κάποιο είδος ad hoc εσωτερικής δύναμης ασφαλείας. Πλέον έχουμε και την πρότασή του - στο Twitter φυσικά - ότι ίσως θα έπρεπε να «Αναβάλουμε τις εκλογές μέχρι οι άνθρωποι να μπορούν σωστά και ασφαλώς να ψηφίσουν;;;;». Γράφει ο Gene Healy.
Να αναβάλουμε τις εκλογές;;;

Ο νέος ιός μπορεί να αναστήσει παλαιότερους

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 08:16
Η επιλεκτική απαγόρευση εγχειρήσεων που επιβάλλεται από κυβερνήτες σε ολόκληρη τη χώρα ως αντίδραση της πανδημίας του COVID-19 έχει πλήξει πολλούς ανθρώπους των οποίων η ζωή πιθανώς κινδυνεύει λόγω των καθυστερήσεων σε αναγκαία ιατρική φροντίδα. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους η έκτακτη αυτή υγειονομική συνθήκη μπορεί να δημιουργήσει δευτερογενείς υγειονομικές κρίσεις.
Ο νέος ιός μπορεί να αναστήσει παλαιότερους

Η αποτυχία του κράτους στα τεστ για τον κορονοϊό

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 08:34
Αναφορικά με τις εξετάσεις για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να έκανε πολυάριθμα λάθη, τα οποία φαίνεται να παρήχθησαν από τη νοοτροπία ότι «το κράτος ξέρει καλύτερα», θέτοντας έτσι σειρά εμποδίων στην ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα.
Η αποτυχία του κράτους στα τεστ για τον κορονοϊό

300 χρόνια από τα Cato's Letters

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 08:22
Το The English Libertarian Heritage είναι μια επιλογή δοκιμίων που γράφτηκαν πριν από τρεις αιώνες από τον John Trenchard και τον Thomas Gordon, οι οποίοι υπέγραφαν ως «Cato» και δημοσίευαν τα προκλητικά τους δοκίμια με θέμα την ελευθερία στο London Journal και το British Journal κατά το διάστημα 1720-1723.
300 χρόνια από τα Cato's Letters

Μήπως οι τεχνολογικές εταιρείες είναι υπερβολικά μεγάλες;

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 09:14
Πολιτικοί και ειδικοί ισχυρίζονται ότι τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Google, και η Microsoft είναι βλαβερά μονοπώλια. Κάποιοι άλλοι πολιτικοί θέλουν να τις διαλύσουν. Όταν μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία έχει μεγάλα κέρδη, προσελκύει ανταγωνιστές όπως οι καρχαρίες που μυρίζουν το αίμα στο νερό, κάτι που είναι καλό. Στο μεταξύ, τι κάνουν αυτές οι εταιρείες με τα μεγάλα κέρδη τους; Γράφει ο Chris Edwards.
Μήπως οι τεχνολογικές εταιρείες είναι υπερβολικά μεγάλες;

Ο πατερναλισμός του λόγου και ποιοι τον υποστηρίζουν

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, 09:25
Το Facebook αποφάσισε να μην καταστέλλει τα υποτιθέμενα ψεύδη στις πολιτικές διαφημίσεις. Πολλά «ψέματα» μπορεί να αποδειχθούν συζητήσιμες προτάσεις που η μία ή άλλη πλευρά θεωρεί «προφανή ψέματα». Κομμάτια πολύτιμου δημόσιου λόγου θα απαγορευτούν, και οι δύο πλευρές στην πάσχουσα πολιτική μας σκηνή θα συμπεράνουν ότι το Facebook έχει συνταχθεί με τους αντιπάλους τους. Το Facebook μπορεί απλά να αρνηθεί να φιλοξενήσει εντελώς τις πολιτικές διαφημίσεις. Γράφει ο John Samples.
Ο πατερναλισμός του λόγου και ποιοι τον υποστηρίζουν

Μακρόν: Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει «εγκεφαλικό θάνατο»

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, 09:30
Δύο εξελίξεις υπογραμμίζουν την πρόσφατη κλιμακούμενη κρίση του ΝΑΤΟ. Η πρώτη είναι το εντυπωσιακό σχόλιο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «αυτό που ζούμε σήμερα είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ». Δεν ήταν ένα πρόχειρο σχόλιο. Όταν ο Μακρόν ρωτήθηκε αν ακόμη πιστεύει στο Άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, υπό το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων, απάντησε «Δεν γνωρίζω». Γράφει ο Ted Galen Carpenter.
Μακρόν: Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει «εγκεφαλικό θάνατο»

Μια νέα μελέτη για την ανισότητα του πλούτου

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, 11:40
Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτικών ηγετών θεωρεί την ανισότητα του πλούτου ως ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Οι πολιτικοί αυτοί καταγγέλλουν ότι ο πλούτος μετακινείται προς την κορυφή εις βάρος όλων των υπολοίπων. Συνιστά όμως η ανισότητα του πλούτου την κρίση που κάποιοι πιστεύουν πως είναι; Γράφει ο Chris Edwards.
Μια νέα μελέτη για την ανισότητα του πλούτου

Νοιάζονται για την ανισότητα του πλούτου Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς;

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 10:40
O Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαρακτήρισε «εξωφρενικά», «τερατώδη» και «ανήθικα» τα επίπεδα ανισότητας πλούτου στις ΗΠΑ. Η υποψήφια για την προεδρία, Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν προωθεί έναν φόρο επί του πλούτου για να περιστείλει αυτό που εκείνη περιγράφει ως «αχαλίνωτη συγκέντρωση πλούτου». Παρά τη ρητορική τους όμως, δεν είναι σαφές κατά βάθος το αν κάποιος από τους δύο νοιάζεται όντως για την ανισότητα του πλούτου καθαυτή ή πιστεύει ότι η μείωσή της θα πρέπει να είναι ένας κύριος στόχος της δημόσιας πολιτικής. Γράφει ο Ryan Bourne.
Νοιάζονται για την ανισότητα του πλούτου Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς;

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς την ιστορία επιτυχίας της Χιλής

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, 10:00
Κάποιοι παρατηρητές αξιοποίησαν την πολιτική κρίση ως αφορμή για να διατυπώσουν τον συχνά επαναλαμβανόμενο ισχυρό ότι το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς της Χιλής έχει δημιουργήσει ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα και είναι θεμελιωδώς άδικο παρά το γεγονός ότι έχει παραγάγει περισσότερο πλούτο. Αυτοί οι ισχυρισμοί όμως δύσκολα συμβιβάζονται με τα δεδομένα. Γράφει ο Ian Vasquez.
Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς την ιστορία επιτυχίας της Χιλής

Τι μας μαθαίνει η Ουκρανία για τον Τραμπ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 09:49
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρακράτησε από την Ουκρανία εξωτερική βοήθεια που είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ώστε να διαξαγάγει έρευνες με στόχο τον πολιτικό αντίπαλό του το 2020, Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ, εκτός του ότι αναζητούσε λάσπη για τον Μπάιντεν, ζήτησε βοήθεια από τον Ζελένσκι για τον εντοπισμό του σέρβερ που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε η Εθνική Επιτροπή του κόμματος των Δημοκρατικών και χακαρίστηκε από τη Ρωσία. Γράφουν οι Christopher A. Preble, John Glaser και A. Trevor Thrall.
Τι μας μαθαίνει η Ουκρανία για τον Τραμπ

Η Κίνα γιορτάζει την επέτειο της «Λαϊκής δημοκρατικής δικτατορίας»

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, 09:22
Οι αλλαγές που συνέβησαν στην Κίνα κατά την προηγούμενη γενιά συνιστούν τη σημαντικότερη ιστορία στον κόσμο - περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν από τον ολοκληρωτισμό και εντάχθηκαν σε ένα, σε μεγάλο βαθμό, καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα που διαβρώνει τον ολοκληρωτισμό που επιζεί στο πολιτικό σύστημα. Στα εβδομηκοστά του όμως γενέθλια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ακόμη κυβερνά την Κίνα με σιδηρά πυγμή. Γράφει ο David Boaz.
Η Κίνα γιορτάζει την επέτειο της «Λαϊκής δημοκρατικής δικτατορίας»

Μην κλαίτε για μένα, δημοκρατικοί σοσιαλιστές!

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 08:52
Όταν συνομιλεί κανείς με σοσιαλιστές, συχνά αισθάνεται ότι πρέπει να πετύχει έναν στόχο που διαρκώς μετακινείται. Ο σοσιαλισμός στην πράξη αποτυγχάνει οικτρά - όπως λένε χαρακτηριστικά οι Robert Lawson και Ben Powell «it sucks». Όπως όμως εξηγεί ο Kristian Niemietz, οι χώρες που κάποιοι υποστήριξαν κάποτε ότι δείχνουν πως ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, γρήγορα απορρίπτονται με το επιχείρημα ότι δήθεν δεν εφαρμόζουν «πραγματικό σοσιαλισμό» όταν αναπόφευκτα τα πράγματα στραβώνουν. Γράφει ο Ryan Bourne.
Μην κλαίτε για μένα, δημοκρατικοί σοσιαλιστές!

Η επαπειλούμενη έλλειψη γιατρών στις ΗΠΑ και η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 09:49
Η Ένωση Αμερικανικών Ιατρικών Σχολών (Association of American Medical Colleges - AAMC) προβλέπει έντονη έλλειψη ιατρών μέχρι το έτος 2032, ιδίως στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς ο πληθυσμός τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών συνεχίζει να γερνά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το CNBC. Η AAMC προβλέπει ότι τα πανεθνικά κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα φτάσουν από περίπου 47.000 μέχρι τα 122.000. Γράφει ο Jeffrey A. Singer.
Η επαπειλούμενη έλλειψη γιατρών στις ΗΠΑ και η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις

Η FamilyTreeDNA και το μακρύ χέρι του νόμου

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 08:27
Ένα ανησυχητικό ρεπορτάζ σχετικά με την FamilyTreeDNA αναδεικνύει ζητήματα καταναλωτικής ιδιωτικότητας, συνεργασίας με το κράτος και κακής διαχείρισης δεδομένων από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πηγαίνοντας βαθύτερα, το ρεπορτάζ υπογραμμίζει επίσης το πώς τα συμπεριφορικά οικονομικά μπορεί να ξεφύγουν μέσα από ιδιοτελείς αποφάσεις ενός ηθικολόγου διευθύνοντος συμβούλου που παραβιάζουν βασικές δεοντολογικές αρχές του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής επιλογών. Γράφει ο Aaron Yelowitz.
Η FamilyTreeDNA και το μακρύ χέρι του νόμου

Το 1619 και το 2019

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, 08:44
Το New York Times Magazine πρόσφατα δημοσίευσε το “1619 Project”, μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει την τετρακοσιοστή επέτειο της άφιξης των πρώτων Αφρικανών σκλάβων στη Βόρεια Αμερική. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο και έχει ως στόχο την “επαναπλαισίωση της ιστορίας της χώρας μας μέσω της κατανόησης του 1619 ως το έτος της πραγματικής μας ίδρυσης”. Αυτού του είδους τα σχόλια μας δίνουν μια ευκαιρία να εξετάσουμε την κατάσταση των φυλετικών σχέσεων στην Αμερική και τον ρόλο της δουλείας στην ιστορία των ΗΠΑ. Γράφει ο Matthew Feeney.
Το 1619 και το 2019

Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 08:24
Το 1898, μετά την γρήγορη νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο με την Ισπανία, ο σπουδαίος κοινωνικός επιστήμονας του Yale William Graham Sumner εξεφώνησε μια ομιλία με τίτλο “Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ισπανία”.
Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα

Πού κάνει λάθος η κριτική του BBC για το «Εγώ το Μολύβι»

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 08:46
Το αθάνατο δοκίμιο του Leonard Reed «Εγώ, το Μολύβι» έχει πείσει περισσότερους ανθρώπους για τα θαύματα της ελεύθερης αγοράς, απ’ ό,τι πιθανότατα κάθε άλλο συγκρίσιμο έργο - τόσους μάλιστα πολλούς που πρόσφατα το BBC δημοσίευσε ένα άρθρο όπου του επιτίθεται. Όποιος όμως διαβάσει και τα δύο κείμενα, θα συμπεράνει ότι το μολύβι του Ρηντ έχει πιο γερή μύτη. Γράφει ο Ben Johnson.
Πού κάνει λάθος η κριτική του BBC για το «Εγώ το Μολύβι»