95 χρόνια από τη γέννηση του William F. Buckley

95 χρόνια από τη γέννηση του William F. Buckley

Του Mark J. Perry*

Στις 24 Νοεμβρίου το 1925 γεννήθηκε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας και σχολιαστής William F. Buckley, ο οποίος θα γιόρταζε φέτος τα 95α του γενέθλια. Δυστυχώς, πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 2008, σε ηλικία 82 ετών.

Τιμώντας αυτή την επέτειο, ακολουθούν κάποια αποφθέγματά του, τα πρώτα πέντε από τα οποία οφείλω στον Lawrence Reed:

1. Η μεγαλύτερη πολιτισμική απειλή στην Αμερική είναι ο κομφορμισμός των διανοητικών κλικών οι οποίες, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στις τέχνες, θέλουν να επιβάλλουν στη χώρα τους εφήμερους συρμούς και τα λογικά τους σφάλματα, έχοντας σχεδόν καταφέρει να το
πετύχουν αυτό. Σε αυτό το πολιτισμικό ζήτημα είμαστε, χωρίς καμία επιφύλαξη, με την πλευρά της αριστείας (και όχι του “νέου”) και της έντιμης διανοητικής μάχης (και όχι του κομφορμισμού).

2. Δεν θα παραχωρήσω περισσότερη εξουσία στο κράτος. Δεν θα παραχωρήσω με τη βούλησή μου περισσότερη εξουσία σε κανέναν - ούτε στο κράτος, ούτε στη General Motors, ούτε στην Ένωση Βιομηχανικών Φορέων. Θα αποθησαυρήσω την εξουσία μου σαν τσιγκούνης, αντιστεκόμενος σε κάθε προσπάθεια να αφαιρεθεί από μένα. Και στη συνέχεια θα τη χρησιμοποιήσω κατά την κρίση μου. Σκοπεύω να ζήσω τη ζωή μου ως υπάκουος άνθρωπος, υπάκουος όμως στον Θεό και στη σοφία των προγόνων μου, ποτέ στην αρχή των πολιτικών αληθειών που γεννήθηκαν χθες στο εκλογικό παραβάν.

3. Ενώ αγαπημένο θέμα των αριστερών είναι να ακούνε άλλες απόψεις, πολλές φορές οι ίδιοι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι όντως υπάρχουν κι άλλες απόψεις.

4. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για σας παρά μόνο στο βαθμό που μπορεί να κάνει και κάτι σε εσάς.

5. Αντλώ ικανοποίηση τριών ειδών: Πρώτον όταν δημιουργώ κάτι, δεύτερον όταν πληρώνομαι γι’ αυτό και τρίτον από το αίσθημα ότι δεν κάθησα άπραγος όλο το απόγευμα.

6. Το ποσό των χρημάτων και της νομικής ενέργειας που αφιερώνεται για τη δίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών που συνελήφθησαν με λίγα γραμμάρια μαριχουάνας στα τζην τους, απλώς δεν βγάζει νόημα - για να το πω επιεικώς. Αυστηρότερα θα έλεγα ότι πρόκειται για κάτι το εξωφρενικό, μια επιβολή επί των βασικών ελευθεριών του πολίτη και της εύλογης δαπάνης κοινωνικής ενέργειας.

7. Πίσω στη δεκαετία του 1930 μας έλεγαν ότι πρέπει να κολλεκτιβοποιήσουμε τη χώρα γιατί οι άνθρωποι ήταν πολύ φτωχοί. Τώρα μας λένε ότι πρέπει να κολλεκτιβοποιήσουμε τη χώρα γιατί οι άνθρωποι είναι πολύ πλούσιοι.

8. Η αλήθεια είναι μια σεμνή δέσποινα, υπερβολικά κυρία ώστε να μη σε χτυπά στο κεφάλι και να σε σύρει στη σπηλιά της. Υπάρχει, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τη θέλουν, και να την ψάξουν.

9. Υπάρχει μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στην εξάρτηση από το κράτος και την αυτονομία του ατόμου.

10. Οι αριστεροί δεν νοιάζονται για το τι κάνει κανείς, αρκεί αυτό να είναι υποχρεωτικό.

--
*Ο Mark J. Perry είναι ερευνητής στο American Enterprise Institute και καθηγητής οικονομικών στο University of Michigan.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 25 Νοεμβρίου Ιουλίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.