4Liberty.eu

Ο «ταξισμός» και η ελευθερία του λόγου σύμφωνα με την αριστερά

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, 08:51
Η αριστερά συνεχώς μπλέκεται σε σημασιολογικές παγίδες τις οποίες στήνει η ίδια. Η ισότητα και η πολιτική ορθότητα φαίνονται παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο. Στο μεταξύ, η ελευθερία του λόγου και οι ατομικές ελευθερίες θυσιάζονται στον βωμό αυτής της ατέρμονης μάχης. Προσπάθειες λογοκρισίας από την αριστερά φαίνεται με σαφήνεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η λέξης «ταξισμός» είναι σήμερα δημοφιλής.
Ο «ταξισμός» και η ελευθερία του λόγου σύμφωνα με την αριστερά

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει το διεθνές ελεύθερο εμπόριο

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, 09:13
Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνεται εδώ και μια δεκαετία. Αυτή την τάση την ενισχύει η πρόσφατη ενίσχυση των προστατευτικών πολιτικών, αλλά και το Brexit με όποια μορφή κι αν πάρει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιμείνει ξεκάθαρα στην προσήλωσή της έναντι του ελεύθερου εμπορίου στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει το διεθνές ελεύθερο εμπόριο

Σλοβακία: Εκλογική νίκη των κομμάτων διαμαρτυρίας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, 08:36
Οι πολυαναμενόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία ολοκληρώθηκαν. Ο Ίγκορ Μάτοβιτς, φαβορί για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας, αναδείχθηκε καθαρός νικητής με το κίνημα εναντίον της διαφθοράς «Καθημερινοί Άνθρωποι και Ανεξάρτητες Προσωπικότητες» (OĽaNO), το οποίο κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 25,02%.
Σλοβακία: Εκλογική νίκη των κομμάτων διαμαρτυρίας

Οξύνονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Γερμανία

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 09:02
Στην μελέτη της PISA για το 2018, η Γερμανία, η χώρα των ποιητών και των στοχαστών, για μια ακόμη φορά έλαβε ένα απλό πιστοποιητικό συμμετοχής. Τα τρόπαια απονεμήθηκαν στις περιοχές του Πεκίνου, της Σαγκάης, της Τσιανγκσού και της Τσετσιάνγκ των οποίων τα εισοδηματικά επίπεδα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Γράφει ο Thomas Clausen.
Οξύνονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Γερμανία

3+1 πολιτικά ζητήματα που αξίζουν την προσοχή μας το 2020

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 09:14
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το 2019 ήταν μια βαρετή χρονιά σε ό,τι αφορά την πολιτική. Ξεκίνησε η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ, η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε το Brexit (δύο φορές), οι ευρωεκλογές άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη της ΕΕ και η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν. Μετά από ένα τόσο συναρπαστικό έτος όπως το 2019, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το 2020; Γράφει ο Zsolt Nagy.
3+1 πολιτικά ζητήματα που αξίζουν την προσοχή μας το 2020

ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ: Η ανθρώπινη ελευθερία φθίνει σε πολλές χώρες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 08:29
Με την άνοδο του εθνικισμού και υβριδικών μορφών αυταρχισμού, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών δέχονται επιθέσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία πέρσι είναι η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και το Τατζικιστάν. Γράφει η Tanja Porcnik.
Η ανθρώπινη ελευθερία φθίνει σε πολλές χώρες

Η Πολωνία ενώπιον μιας χρονιάς πολιτικών αναμετρήσεων

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:01
Το 2020 θα είναι μια πολύ έντονη πολιτικά χρονιά για την Πολωνία: προεδρικές εκλογές, προσπάθειες για την αλλαγή κομματικών ηγεσιών, ή και για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας. Από την οπτική γωνία του κράτους και των πολιτών, το θέαμα θα είναι ενδιαφέρον. Από την οπτική των κομματικών ηγετών, θα είναι μια μάχη επιβίωσης. Γράφει ο Jaroslaw Makowski.
Η Πολωνία ενώπιον μιας χρονιάς πολιτικών αναμετρήσεων

Η Σλοβακία ενώπιον εκλογών: Μια ευκαιρία για αλλαγή;

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, 09:47
Οι φιλελεύθεροι ατενίζουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία με ελπίδα, αλλά και με ανησυχία. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα του κλίματος που επικρατεί στη χώρα αυτή τη στιγμή. Οι εκλογές για το Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο της χώρας με 150 βουλευτές θα διεξαχθούν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Πέρα από τα παλιά κόμματα, πολλές άλλες νέες πολιτικές ομάδες θα ανταγωνιστούν για τις ψήφους των πολιτών. Γράφει η Natalie Marakova.
Η Σλοβακία ενώπιον εκλογών: Μια ευκαιρία για αλλαγή;

Ένα «μίνι Σένγκεν»: Τα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγονται στις αγορές

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 08:29
Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν μετέχουν στην ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες από τον Ιούλιο του 2018 με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς 20 εκατομμυρίων ανθρώπων ώστε να ενισχυθεί η ελευθερία της μετακίνησης και της διεξαγωγής διεθνούς εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υποστήριξε δημοσίως τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής περιοχής στα Δυτικά Βαλκάνια. Γράφει η Tanja Porcnik.
Ένα «μίνι Σένγκεν»: Τα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγονται στις αγορές

Γιατί είναι καλό που ο Ντ. Τουσκ δεν είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Πολωνίας

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, 09:22
Αντικομμουνιστής στην αντιπολίτευση τα χρόνια της Τρίτης Πολωνικής Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος του πολωνικού κοινοβουλίου, δύο φορές πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρόεδρος της Ευρώπης. Μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ θα ήταν ο πιο ικανός προεδρικός υποψήφιος στις πολωνικές εκλογές του 2020. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω γιατί πιστεύω πως είναι θετικό το γεγονός ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος. Γράφει ο Marcin Hencz.
Γιατί είναι καλό που ο Ντ. Τουσκ δεν είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Πολωνίας

30 χρόνια μετά τη Βελούδινη Επανάσταση: «Πότε, αν όχι τώρα; Ποιοι, αν όχι εμείς;»

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 09:09
Πριν από 30 χρόνια, η Βελούδινη Επανάσταση ξεκίνησε με μια διαμαρτυρία στην Πράγα. Ξέσπασε εντελώς ξαφνικά. Στη συνέχεια, όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και το καθεστώς ανετράπη. Σήμερα μια μικρή αναμνηστική πλακέτα αναφέρει «Πότε, αν όχι τώρα; Ποιος, αν όχι εμείς;» - μια υπόμνηση να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες για ελευθερία όταν αυτές αναδύονται. Γράφει ο Detmar Doering.
30 χρόνια μετά τη Βελούδινη Επανάσταση: «Πότε, αν όχι τώρα; Ποιοι, αν όχι εμείς;»

Η στροφή του Όρμπαν προς τον Πούτιν

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 10:33
Για την έβδομη φορά από το ξεκίνημα της ουκρανικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν. Ο εθνοσυντηρητικός Όρμπαν είναι ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ένα ισχυρό οικονομικό θεμέλιο, ιδίως με τη μορφή της σύμβασης παροχής φυσικού αερίου. Γράφει ο Toni Skoric.
Η στροφή του Όρμπαν προς τον Πούτιν

Πόσο κοστίζουν στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία;

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 11:37
Οι συζητήσεις με θέμα τους μισθούς είναι πάντα ένα καυτό θέμα, ανεξάρτητα αν μιλάμε για έναν υπάλληλο που ζητά αύξηση από τον προϊστάμενό του, ή για συνδικαλιστικές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των μισθών έγινε ένα από τα βασικά θέματα του δημόσιου διαλόγου στη Σλοβακία.
Πόσο κοστίζουν στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία;

Η πύρρειος νίκη του φιλελευθερισμού

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 09:27
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο φιλελευθερισμός νίκησε. Ο κόσμος κινείται προς την περισσότερη ελευθερία, την περισσότερη ισότητα και κατά συνέπεια τη λιγότερη φτώχεια και τον λιγότερο πόλεμο. Η ναζιστική Γερμανία ηττήθηκε στον Β/ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε υπό τα φρικτά της ψέματα. Γιατί λοιπόν δεν αισθανόμαστε νικητές; Γράφει ο Mate Hajba.
Η πύρρειος νίκη του φιλελευθερισμού

Το Χονγκ Κονγκ αγωνίζεται για τη νομοκρατία, και όχι μόνο

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, 08:38
Oι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν αποκτήσει δυναμική. Όσοι έχουν βγει στους δρόμους, απαιτούν ιδίως την διασφάλιση της καθολικής ψηφοφορίας, μέσω της οποίας θα μπορούν να εκλέξουν ηγέτη της επιλογής τους. Οι διαδηλωτές καταδεικνύουν με σαφήνεια και μαχητικότητα ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν να ζήσουν σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Γράφει η Tanja Porcnik.
Το Χονγκ Κονγκ αγωνίζεται για τη νομοκρατία, και όχι μόνο

Γιατί η επόμενη Google δεν θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη - 7 λόγοι

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 10:17
Η καινοτομία δεν είναι μόνο ένα ζήτημα «ας δώσουμε χρήματα και θα συμβεί». Χρειάζονται πολύ βαθύτεροι μετασχηματισμοί αν η ΕΕ θέλει να είναι ανταγωνιστική στο πεδίο της τεχνολογίας - τόσο σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, τα φορολογικά καθεστώτα και τις επιδοτήσεις, όσο και στην επιχειρηματική κουλτούρα και τη σχέση της επιχειρηματικότητας με την ανώτατη εκπαίδευση. Γράφει o Adrian Nikolov.
Γιατί η επόμενη Google δεν θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη - 7 λόγοι

Η διεθνής παρουσία της φιλελεύθερης Προέδρου της Σλοβακίας Ζ. Τσαπουτόβα

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, 08:19
Η Σλοβάκα Πρόεδρος Zuzana Caputova σκοπεύει να κάνει οκτώ επίσημα ταξίδια κατά το πρώτο καλοκαίρι της θητείας της. Ένα από αυτά ήδη έγινε πρόσφατα στη Γερμανία. Τι συνέβη λοιπόν στο Βερολίνο; Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες επισκέψεις, είναι δύσκολο να πει κανείς. Αλλά σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Γράφει η Adela Kleckova.
Η διεθνής παρουσία της φιλελεύθερης Προέδρου της Σλοβακίας Ζ. Τσαπουτόβα

Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, 08:53
Ο κόσμος μας σήμερα είναι ένα προϊόν των αξιών, των στάσεων και των πράξεων των προηγούμενων γενεών. Αυτές με τη σειρά τους διαμορφώθηκαν από πολιτικούς θεσμούς, οικονομίες και κοινωνικές σχέσεις. Αυτοί οι παράγοντες διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου. Αυτός ο κόσμος όμως εξαφανίζεται. Νέες γενιές παίρνουν τη θέση του και οι απόψεις τους σε θεμελιώδη ζητήματα διαφέρουν σημαντικά από αυτές των προκατόχων τους. Γράφει ο Jan Oravec.
Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε

Τα τσεχικά ξωτικά που πολεμούν τα διαδικτυακά τρολ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, 08:53
Υπάρχει μια νέα ελπίδα για τους χρήστες του διαδικτύου: Οι στρατιές των ξωτικών που πολεμούν τα διαδικτυακά τρολ έχουν αναπτυχθεί σε ακόμη μία χώρα - τον περιφερειακό ηγέτη στην αντιμετώπιση των κακόβουλων ξένων επιρροών: την Τσεχία. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα τσεχικό και ένα βαλτικό ξωτικό; Και πώς μπορεί ένα αλυσιδωτό email να μετατραπεί σε όπλο μαζικής καταστροφής; Γράφει ο Adela Kleckova.
Τα τσεχικά ξωτικά που πολεμούν τα διαδικτυακά τρολ

Δεδομένα και ανάλυση: Ισορροπώντας εργασία και ελεύθερο χρόνο

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019, 09:30
Το Lithuanian Free Market Institute (LFMI) συνέταξε μια ανάλυση των ρυθμίσεων που αφορούν τις ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θέτει ελάχιστα επίπεδα ρύθμισης ως προς τις ώρες εργασίας. Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι χώρες τείνουν να ακολουθούν πλήρως τις προδιαγραφές της ΕΕ ως προς τη μέγιστη διάρκεια της ημερήσιας εργασίας, τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης, και κάποιες πτυχές της ετήσιας άδειας.
Δεδομένα και ανάλυση: Ισορροπώντας εργασία και ελεύθερο χρόνο