ΓΔ: 894,97 1,21 (0,14 %)

Τζίρος: 18,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 894,97 1,21 (0,14 %)

Τζίρος: 18,54 εκατ. €   RT

4Liberty.eu

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ενωμένη έναντι της Κίνας

Τρίτη 13 Απριλίου 2021, 09:53
«Η πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: συνεργασία όπου αυτό είναι εφικτό, ανταγωνισμός όπου χρειάζεται, αντιπαράθεση όπου προσήκει. Μια τέτοια προσέγγιση επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά με ευελιξία στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων». Πρόκειται για ένα απόσπασμα από μια θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΕΛΚ), του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Κίνα. Μια θέση την οποία εγώ συνέγραψα. Γράφει ο Radoslaw Sikorski.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ενωμένη έναντι της Κίνας

Μύθοι για τον αντισημιτισμό

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, 09:11
Οι φυλετικές διακρίσεις, το μίσος έναντι διαφόρων ομάδων και ο αντισημιτισμός τροφοδοτούνται από ψευδείς πεποιθήσεις. Οι θεωρίες συνομωσίας, η παραπληροφόρηση και οι προκαταλήψεις συμβάλλουν στη διάδοση του αντισημιτισμού και είναι σημαντικό να τις διαψεύδουμε. Αυτές είναι οι πέντε διαδεδομένες πεποιθήσεις. Γράφει ο Mate Hajba
Μύθοι για τον αντισημιτισμό

Η κρατική εξαγορά του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, 07:55
Τα κρατικά ελεγχόμενα πολωνικά διυλιστήρια PKN Orlen εξαγόρασαν την εκδοτική εταιρία εφημερίδων Polska Press από τον Γερμανό της επενδυτή. Η πολωνική αρχή ανταγωνισμού UOKiK ενέκρινε το σχέδιο, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη Adam Bodnar να «προστατευτεί το δικαίωμα των πολιτών σε αξιόπιστη πληροφόρηση» και να «θωρακιστεί η αγορά των μέσων ενημέρωσης από πολιτικές πιέσεις». Γράφει ο Milosz Hodun.
Η κρατική εξαγορά του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία

Αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο Όρμπαν και η αποβολή από το ΕΛΚ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, 09:33
Λίγο καιρό αφού η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ-ΕΡΡ) στο Ευρ. Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροπολογία στους Διαδικαστικούς της Κανόνες που άνοιγε τον δρόμο για την αναστολή της ιδιότητας μέλους του κόμματος Fidesz του Β. Όρμπαν, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματός του θα αποχωρήσουν από την Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Πώς επηρεάζει αυτή η απόφαση το Fidesz, το ΕΛΚ και την ουγγρική αντιπολίτευση; Γράφει ο Toni Skoric.
Αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο Όρμπαν και η αποβολή από το ΕΛΚ

Παράγοντες επιτυχίας της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στη Γερμανία εν μέσω της πανδημίας

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, 09:44
Η κρίση οδήγησε κάποιους ανθρώπους να πιστέψουν ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει ως καθολικός σωτήρας, και ότι θα πρέπει να αναλάβει όσο γίνεται περισσότερους τομείς της οικονομίας. Οι βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, που μέχρι σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στη Γερμανία, φαίνεται να σβήνουν από τη μνήμη της χώρας. Θα καλό θα είναι συνεπώς να θυμόμαστε τις αρχές που κατέστησαν επιτυχή την οικονομική τάξη της Γερμανίας τα τελευταία 70 χρόνια.Γράφει ο Justus Lenz.
Παράγοντες επιτυχίας της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στη Γερμανία εν μέσω της πανδημίας

Η πολιτική διαφθορά στην Ουγγαρία

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, 08:42
Η Ουγγαρία είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκρουσιακή της ατζέντα προσβάλλει την κοινή στάση των άλλων κρατών-μελών. Μόλις πρόσφατα, η ουγγρική κυβέρνηση απείλησε με βέτο τον προϋπολογισμό ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά και εξέφρασε την αντίθεσή της στο Πλάνο Δράσης για το Φύλο. Πίσω από αυτή την αχαλίνωτη πολιτική περφόρμανς της κυβέρνησης Ορμπάν βρίσκεται μια πανούργα και υπολογισμένη στρατηγική. Γράφει ο Mate Hajba.
Η πολιτική διαφθορά στην Ουγγαρία

Η σύνδεση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τη νομοκρατία - καλή ή κακή ιδέα;

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, 09:38
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Έκθεση Νομοκρατίας, που αφορά την κατάσταση στα πεδία της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, των μέσων ενημέρωσης και άλλων δημοκρατικών θεσμών στις χώρες της ΕΕ. Ο Michal Šimečka από την ευρωομάδα Renew Europe χαρακτήρισε την έκθεση σημαντική αλλά όχι επαρκή - χρειάζεται ένας μηχανισμός για την επιβολή της νομοκρατίας. Της Daniela Matousova
Η σύνδεση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τη νομοκρατία - καλή ή κακή ιδέα;

Πού πήγε ο οικονομικός φιλελευθερισμός των ΗΠΑ;

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, 07:36
Οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν μια πολύ σκληρή υπόθεση όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και την επομένη των αποτελεσμάτων. Οι κοινωνικά φιλελεύθεροι ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και πολλοί από τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους, πανηγυρίζουν για αυτή την πολιτική αλλαγή, μολονότι έχει ως τίμημα την περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας στις ΗΠΑ και αλλού. Γράφει ο Martin Reguli.
Πού πήγε ο οικονομικός φιλελευθερισμός των ΗΠΑ;

Η δημοκρατία, η ελευθερία και η νομιμότητα εξαρτώνται από τη διαρκή μας επαγρύπνηση

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, 07:14
Όλοι μας πήραμε πρόσφατα ένα μάθημα ως προς τη σημασία της νομοκρατίας και το πόσο ευάλωτοι έναντι των έκνομων επιθέσεων είναι οι πολιτικοί θεσμοί του περιορισμένου, δημοκρατικού κράτους που διασφαλίζουν την ελευθερία μας. Οι έκνομες ενέργειες στην Ουάσιγκτον μας υπενθύμισαν ότι κανένα έθνος δεν εξαιρείται από τους πειρασμούς της εξουσίας ή από τους κινδύνους της βίας του όχλου και του λαϊκισμού.  Γράφουν οι Tom Palmer και Casey Pifer.
Η δημοκρατία, η ελευθερία και η νομιμότητα εξαρτώνται από τη διαρκή μας επαγρύπνηση

Οι πολιτικοί ως επενδυτές

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, 08:53
Ποιος είναι ο μάντης της Ομάχα; Ο Γουόρεν Μπάφετ φυσικά. Χωρίς αμφιβολία, το όνομα αυτού του επενδυτή μπορεί να συμπεριληφθεί εύκολα μεταξύ των διασημοτήτων του κόσμου μας, όπως ο Λάιονελ Μέσι ή ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο πρώτος έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο, ο δεύτερος στις συναρπαστικές ταινίες δράσης, και ο Μπάφετ στις επενδύσεις. Γράφει ο Martin Vlachynsky.
Οι πολιτικοί ως επενδυτές

Το κόστος της απουσίας ψηφιακής προετοιμασίας

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, 08:10
Σήμερα, οι τεχνολογίες επηρεάζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα της οικονομίας και τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος καθώς και τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες. Ποιο είναι το κόστος για όσες δεν ακολουθήσουν τις νέες προκλήσεις; Γράφει ο Matus Posvanc.
Το κόστος της απουσίας ψηφιακής προετοιμασίας

Ο ενεργειακός τομέας τον καιρό της πανδημίας: Αποφάσεις, δράσεις, εξελίξεις

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, 11:00
Όταν βρίσκεσαι σε μία κρίση, η χειρότερη επιλογή είναι να μην την αξιοποιήσεις για να εφαρμόσεις αλλαγές, για να κάνεις το όλο σύστημα πιο ανταγωνιστικό και ανθεκτικό. Η μάχη για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος, για τη μελλοντική οικονομία ήδη διεξάγεται. Η κρίση του COVID-19 απλώς επέτεινε την ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα. Της Keit Pentus-Rosimannus.
Ο ενεργειακός τομέας τον καιρό της πανδημίας: Αποφάσεις, δράσεις, εξελίξεις

Σκέψη και δράση: Το μέλλον των think tanks

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, 08:35
«Σκέψου, αλλά μην κάνεις τις σκέψεις στόχο σου» έγραψε ο Κίπλινγκ. Η σκέψη έχει σημασία, αλλά αν δεν ακολουθείται από δράση, τότε οι σκέψεις θα τριγυρνούν ατελείωτα στον εγκεφαλικό λαβύρινθο κάποιων νευρώνων. Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να έχουμε δεξαμενές σκέψης και όχι περισσότερο δεξαμενές δράσης;
Σκέψη και δράση: Το μέλλον των think tanks

Η πορεία της Βουλγαρίας εναντίον της διαφθοράς

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, 08:28
Οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία μετρούν πλέον σχεδόν δύο μήνες. Καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική που θα μπορούσε να ικανοποιεί τα αιτήματα των διαδηλωτών και να επιλύσει έτσι τη μαίνουσα πολιτική κρίση, ας εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό και ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στο άμεσο πολιτικό μέλλον της χώρας.Γράφει ο Adrian Nikolov.
Η πορεία της Βουλγαρίας εναντίον της διαφθοράς

Η σαφής στάση της Λιθουανίας έναντι της κρίσης στη Λευκορωσία

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, 08:36
Ενόψει της σοβαρής πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία, η Λιθουανία παρουσιάζεται ως ένας ισχυρός υποστηρικτής των πανευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον μελών του καθεστώτος Λουκασένκο, το οποίο ευθύνεται για εκλογική νοθεία και αστυνομική βία. Γράφει ο Toni Skoric.
Η σαφής στάση της Λιθουανίας έναντι της κρίσης στη Λευκορωσία

Γιατί η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης δεν αρκεί

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, 13:03
Σε πρώτη ανάγνωση, η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης φαίνεται μια σπουδαία περιβαλλοντική επιτυχία: εξάλλου, οι ειδήσεις είναι γεμάτες από ρεπορτάζ για τη ρύπανση από μικροπλαστικά και από εικόνες με πλαστικές σακούλες να ξεβράζονται στις ακτές. Σε δεύτερη όμως ανάγνωση, καθίσταται σαφές ότι η απαγόρευση δημιουργεί απλώς την ψευδαίσθηση ότι καθαρίζουμε το περιβάλλον και τους ωκεανούς. Γράφει η Christine Frohn.
Γιατί η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης δεν αρκεί

Να μην γίνουν οι εργασιακοί νόμοι άχρηστα απολιθώματα

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, 09:12
Εν μέσω της πανδημίας, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη διασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τη διατήρηση των χώρων εργασίας. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν την προσέγγιση της αύξησης των ρυθμίσεων και της προσαρμογής τους στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Οι κανόνες αυτού του είδους όμως επιφέρουν τον κίνδυνο να μετατραπούν οι εργασιακοί νόμοι σε ιστορικά απολιθώματα αντί για καθολικά εφαρμόσιμα πρότυπα.Γράφει η Carolina Mickute.
Να μην γίνουν οι εργασιακοί νόμοι άχρηστα απολιθώματα

Το φάντασμα της κρατικής βοήθειας

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, 09:00
Υπάρχουν κρατικές δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της οικονομίας της αγοράς. Το κράτος μπορεί να καταστρέψει την οποιαδήποτε εταιρία ή να αναλάβει τον έλεγχο κάποιου συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου στέλνοντας πόρους φορολογουμένων σε μια εταιρία που θα επιλέξει και δίνοντάς της ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε έναν τέτοιο κόσμο, δεν έχει νόημα να εξυπηρετεί κανείς τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά των πολιτικών... Των Martin Vlachynsky & Liberal Voices Syndicated.
Το φάντασμα της κρατικής βοήθειας

Τερματίστηκε όντως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουγγαρία;

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, 08:25
Την προηγούμενη εβδομάδα, το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έδινε στην κυβέρνηση την εξουσία να αποφασίζει μέσω διαταγμάτων ζητήματα που αφορούν την πανδημία του COVID-19. Η έκτακτη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο δέχτηκε έντονη κριτική γιατί δεν είχε σαφή ημερομηνία λήξης.
Τερματίστηκε όντως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουγγαρία;