Δεν πήρε τους υπουργούς από τις ξαπλώστρες στην Ψαρού!

Δεν πήρε τους υπουργούς από τις ξαπλώστρες στην Ψαρού!

Αυτό που διαμαρτύρονται κάποιοι επειδή δεν γνώριζαν τα ονόματα των υφυπουργών του Κυριάκου, θα πρέπει να το κοιτάξουμε. Ο Κυριάκος επέλεξε ανθρώπους που έγιναν γνωστοί στους κύκλους τους για την επαγγελματική τους επάρκεια. Πιθανότατα το κοινό να δήλωνε ικανοποιημένο αν ο Κυριάκος διόριζε celebrities, με μόνο τους ένσημο την ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες της Μυκόνου και τις συνεντεύξεις στα lifestyle περιοδικά.

Ποιος είναι ο υφυπουργός ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς; Ο «καημένος» έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής οικονομικών της Κομισιόν αλλά και επικεφαλής του γραφείου του Χοακίν Αλμούνια!

Ποιος είναι ο υπουργός επικρατείας και ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης; Εργάστηκε στην διαΝΕΟσις. Τι είναι αυτό; Ένα think tank που ασχολείται σοβαρά με θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Εντάξει. Οι μεταγραφές του Αυγούστου στην ποδοσφαιρική λίγκα δεν είναι –προφανώς- στο πεδίο της έρευνάς της.

Ποιος είναι ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος; Τι έχει κάνει στην ζωή του; Ήταν υπεύθυνος της Google για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξέρω ότι δεν τον ξέρετε. Αν δούλευε, όμως, σε κάποιο ελληνικό media, θα τον ξέραμε όλοι. Αν είχε κάνει και μερικές εμφανίσεις στην τηλεόραση; Θα μπορούσε να είχε βγει άνετα μέχρι και βουλευτής.

Ποιος είναι ο υπουργός για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης; Διατέλεσε Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita και εργάστηκε και σε άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Είναι από τους ανθρώπους που σίγουρα θα του εμπιστευόσασταν να διευθύνει το περίπτερό σας, όταν επιχειρήσεις όπως η Εμπορική Τράπεζα, η Interbank, η Δέλτα, ο Όμιλος Βασιλάκη, ο Ant1, o Όμιλος Βιοχάλκο, η Vivartia και o Όμιλος Chipita τον έχουν εμπιστευτεί σε θέσεις ευθύνης.

Ποιος είναι ο υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός; Έχει θητεία 30 και πλέον ετών στις Βρυξέλλες. Έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στην Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εταιρικού Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ήταν βασικός συντάκτης της Δεύτερης Τραπεζικής Οδηγίας, του ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής νομοθεσίας. Εντάξει, ο κυρ Αλέκος ήξερε περισσότερα για τις τράπεζες και το πώς λειτουργούν οι αγορές χρήματος. Αν θυμόμαστε καλά είχε πει εκείνο το περίφημο ότι το χρήμα είναι αέρας…

Να με συγχωρείτε, αλλά η κυβέρνηση αυτή έχει στελέχη που δεν τα είχε μαζεμένα άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Δεν είναι μόνο αυτοί οι πέντε που ανέφερα. Είναι ένα υπουργικό συμβούλιο που έχει ταλέντο.

Θα πετύχουν οι τεχνοκράτες; Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι πείστηκαν να αφήσουν την καριέρα τους για να ασχοληθούν με την πολιτική, είναι επιτυχία. Δεν μιλάμε για πανεπιστημιακούς που στο τέλος έχουν την βεβαιότητα ότι τους περιμένει η έδρα τους στο Πανεπιστήμιο. Αλλά για επαγγελματίες που η πολιτική μπορεί να τους καταστρέψει την καριέρα! Οι τεχνοκράτες έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από τους πανεπιστημιακούς. Ακριβώς επειδή έχουν σχέση με το αντικείμενο, ενώ οι πανεπιστημιακοί έχουν μόνο μία θεωρητική προσέγγιση, η οποία άλλοτε έχει σχέση με την πραγματικότητα, όπως αυτή εξελίσσεται και άλλοτε όχι.

Από την άλλη πλευρά οι τεχνοκράτες δεν είναι πολιτικοί. Ή καλύτερα, άλλοι απ' αυτούς έχουν το ταλέντο της διαχείρισης της καθημερινότητας και άλλοι όχι. Στην περίοδο της κρίσης, πάντως, είναι προτιμότερο να έχεις πάνω στο πρόβλημα έναν άνθρωπο που ξέρει την δουλειά και όχι κάποιον που γνωρίζει μόνο πώς να την διαχειριστεί. Η διαχείριση σε μία χρεοκοπημένη ΔΕΗ, για παράδειγμα, είναι μια τέχνη που δεν έχει πεδίο εφαρμογής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάτι που μπορεί να αποδειχτεί σοφό! Συγκέντρωσε αρκετούς τεχνοκράτες σε θέσεις υφυπουργών, αλλά τις θέσεις των υπουργών την φύλαξε για τους πολιτικούς. Προφανώς μέχρι να δοκιμάσει τους νέους! Μου αρέσει αυτό που βλέπω! Δεν παίρνει αχρείαστα ρίσκα και ταυτόχρονα έχει βρει ανθρώπους που μπορούν να καθαρίσουν την κάπνα από τις καπνοδόχους και όχι μόνο να μας εξηγήσουν πως μπορεί αυτό να το κάνει κάποιος τρίτος. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ενεργειακά θέματα μπορούσε να τα λύσει καλύτερα ο συνδικαλιστής Παναγιωτάκης της ΔΕΗ (λέμε τώρα) και όχι ένας άνθρωπος σαν τον κ. Θωμά που έχει εμπειρία ετών στην Ευρώπη πάνω στο αντικείμενο.

Ο κ. Σκουρλέτης από την πλευρά του δήλωσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχουν πολλοί τεχνοκράτες. Αντί επιλόγου δανείζομαι το σχετικό σχόλιο – απάντηση προς τον κ. Σκουρλέτη του διαδικτυακού φίλου Παναγιώτη Κωστούλα στο φατσοβιβλίο: «Η αλήθεια είναι ότι αν δεν βάζεις Χαϊκάλη να σου λύσει το ασφαλιστικό κυβέρνηση δεν έχεις»!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]