Τυφλή βία

Του Θανάση Χειμωνά

O ξυλοδαρμός του δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Παντελή Νταβανέλου, τα ξημερώματα του Σαββάτου στην οδό Στουρνάρη αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά από βίαιες επιθέσεις στον χώρο των Εξαρχείων. Στο συγκεκριμένο κρούσμα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν κάποιοι αναγνώρισαν τον άτυχο δημοσιογράφο (κάπου διάβασα πως φορούσε μια μπλούζα με το λογότυπο του  σταθμού) και αυθαίρετα προέβαλαν πάνω του όλες τις αστοχίες της κυβέρνησης.

Το γεγονός ωστόσο είναι πως ουκ ολίγες φορές τα θύματα των επιθέσεων αυτών ξυλοκοπήθηκαν (κι όχι μόνο) τελείως τζάμπα, μόνο και μόνο επειδή οι «νταήδες» τα πέρασαν για κάποιον άλλο. Έτσι, η άτυχη δικηγόρος Αναστασία Τσουκαλά λίγο έλειψε να χάσει το πόδι της και τη ζωή της απλώς επειδή στεκόταν πλάι στα ΜΑΤ. Πριν λίγες εβδομάδες, γνωστή ακτιβίστρια του ΛΟΑΤ κινήματος έφαγε το ξύλο της αρκούδας μέχρι τη στιγμή που κάποιος από εκείνους που την βαράγανε αναφώνησε: «Ρε παιδιά, δεν είναι αυτός» (!). Παλιότερα, ανάλογη τύχη είχε σκιτσογράφος της εφημερίδας «Το Ποντίκι» που υπέπεσε στο έγκλημα να καβαλάει τη μηχανή του με κράνος που έμοιαζε με εκείνο των ΜΑΤατζήδων. Στην περίπτωση του μάλιστα, οι γνωστοί-άγνωστοι συνέχισαν να τον κοπανάνε ακόμα και όταν συνειδητοποίησαν πως δεν επρόκειτο για «μπάτσο». Τον άτυπο αυτό χορό τυφλής (σχεδόν κυριολεκτικά) βίας άνοιξε πριν λίγα χρόνια πασίγνωστος θεατρικός σκηνοθέτης λόγω της αόριστης ομοιότητάς του με «μνημονιακό» δημοσιογράφο.

Όλοι οι παραπάνω χοντρικά κινούνται σχετικά κοντά στην ιδεολογία που υποτίθεται πως εκπροσωπούν αυτοί που τους επιτέθηκαν- κάτι όμως που δεν το προστάτεψε καθόλου.

Δεν θα μπω στη λογική του «Άβατου των Εξαρχείων» ούτε θα συμμεριστώ την άποψη πως αυτή η πανέμορφη και ιστορική γειτονιά της Αθήνας αποτελεί ένα είδος αντιεξουσιαστικού Μπρονξ. Το φαινόμενο όμως ορισμένων εκατοντάδων λοβοτομημένων μηδενιστών τραμπούκων που διασκεδάζουν κάνοντας δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος «δικαίων» και «αδίκων» (βασικά, όλες σε βάρος αδίκων) είναι παραπάνω από υπαρκτό. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.