Χρυσαυγίτες στην ΕΡΤ

Του Θανάση Χειμωνά

Πιθανότατα ό,τι πιο αποκρουστικό έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια: Γονείς βάζουν τα μικρά παιδιά τους να τραγουδήσουν τα κάλαντα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Μπροστά στον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Νίκο Μίχο (που, κατά πως φαίνεται επιστρέφει σιγά σιγά στο εθνικιστικό παρεάκι από το οποίο είχε ανεξαρτητοποιηθεί) και πολλούς άλλους υπόδικους για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και όλη αυτή η φιέστα καλύπτεται από την κρατική τηλεόραση και προβάλλεται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ένα ανατριχιαστικό ξέπλυμα μιας εγκληματικής οργάνωσης που έχει άπειρα κρούσματα βίας στο ενεργητικό της, έχει επανειλημμένως αποθεώσει τον Αδόλφο Χίτλερ και έχει μπασταρδέψει τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο με τον αγκυλωτό σταυρό.

Τα στιγμιότυπα αυτά προκάλεσαν σάλο, όχι τόσο στην μονίμως αποχαυνωμένη και αδιάφορη πατρίδα μας αλλά σε ΜΜΕ του Εξωτερικού που στηλίτευσαν μετά βδελυγμίας το αδιανόητο γεγονός.

Και καλά οι χρυσαυγίτες. Βρίσκουν και τα κάνουν. Η ΕΡΤ όμως; Με ποια λογική επιμένει να τους προμοτάρει με τέτοιο τρόπο;
Κατανοώ πως η κρατική τηλεόραση είναι υποχρεωμένη βάσει του νόμου να αφιερώνει κάποιο από τον χρόνο της στην Χ.Α. Φαντάζομαι ωστόσο πως έχει το δικαίωμα αλλά και το χρέος να ελέγχει το υλικό που της πασάρει ο καθένας. Γιατί τα βιντεάκια της Χρυσής Αυγής που έχουμε κατά καιρούς καμαρώσει στην συχνότητά της αποτελούν την επιτομή της φασιστικής αντίδρασης. Ομιλίες που ξερνούν μίσος και ρατσισμό, εκδηλώσεις φιλοναζιστικής προπαγάνδας και τώρα οι εικόνες ανήλικων παιδιών που χαριεντίζονται φόρα παρτίδα με σκίνχεντ.

Έχω γράψει πολλές φορές για τις ανεξήγητα καλές σχέσεις που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το μόρφωμα του Μιχαλολιάκου. Έχω επίσης αναφερθεί στη συνεχή προσπάθεια των «αριστερών» κυβερνώντων να παρουσιάσουν την Χρυσή Αυγή ως ένα κανονικό κόμμα είτε ζητώντας την ψήφο της στη Βουλή είτε με τα διάφορα Καστελόριζα. Τούτα τα Χριστούγεννα φτάσαμε στο σημείο να την βλέπουμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες ως ένα αγαπησιάρικο mainstream κόμμα. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;