Αναρχικοί και «αναρχικοί»

Του Θανάση Χειμωνά

Τις προηγούμενες μέρες ο αντιεξουσιαστικός χώρος βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων για δύο τελείως διαφορετικούς λόγους. Για δύο συμβάντα- ανεξάρτητα μεταξύ τους- που ωστόσο δεν απασχόλησαν με την ίδια ένταση την κοινή γνώμη.

Όλοι σας γνωρίζετε για την εισβολή του Ρουβίκωνα στην Περιφέρεια. Οι (αντι)εξουσιαστές της καρδιάς μας έκαναν ντου στο κτήριο της Λεωφόρου Συγγρού, τα έκαναν όλα λαμπόγυαλο (κατά τα ειωθότα) με βαριοπούλες και μπογιές και μετά αποχώρησαν (κατά τα ειωθότα) χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας.

Αντίθετα, ελάχιστοι πήραν είδηση μια άλλη εισβολή, εκείνη της Ελληνικής Αστυνομίας σε κατάληψη αντιεξουσιαστών στην Οδό Καλλιδρομίου (γνωστή ως GARE). Κάποτε, ακόμα και η φήμη για αστυνομική επίθεση σε αναρχική κατάληψη αρκούσε για να γεμίσει το ίντερνετ με απεγνωσμένα μηνύματα των συριζοτρόλ («Όλοι έξω από την Κατάληψη VICTORIA SECRET. Ετοιμάζεται ντου μπάτσων. Αλληλέγγυοι σηκωθείτε από τα κρεβάτια σας κι ελάτε. Τώρα») και, φυσικά, καταγγελίες για τη «Χούντα» και το «Αστυνομικό Κράτος». Τώρα πια, τα συριζοτρόλ ασχολούνται μόνο με τη Siemens.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια επαναλαμβανόμενη βίαιη παραβατική συμπεριφορά η οποία παραμένει επιδεικτικά ατιμώρητη. Αντίθετα, στην δεύτερη το ίδιο κράτος επιτίθεται πρώτο για να προλάβει μια παραβατική συμπεριφορά.

Είναι ξεκάθαρο πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Αντιεξουσιαστικός χώρος έχει χωριστεί στα δύο. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται ο Ρουβίκωνας και οι (ουσιαστικά ανώδυνοι) μπαχαλάκηδες που καίνε την Στουρνάρη, την Πατησίων και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κάθε Σάββατο βράδυ. Αυτούς τους ανέχεται, αν όχι τους επικροτεί. Στην δεύτερη ανήκουν οι υπόλοιποι αντιεξουσιαστές. Τους οποίους κυνηγάει με λύσσα αν και πάντα μακριά από τις κάμερες.

Πως εξηγείται αυτό; Είναι απλό. Πιθανότατα οι πρώτοι δεν είναι αντιεξουσιαστές. Είναι ηθοποιοί που απλώς συμμετέχουν σε καλοστημένες παραστάσεις. Χρήσιμοι για να ενισχύουν το ψευτοεπαναστατικό προφίλ της κυβέρνησης και να αναδεικνύουν  τα τρωτά σημεία της αντιπολίτευσης. Εσχάτως και για να υποστηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε εκείνους που «θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην προκήρυξη που συνοδεύει το χτύπημα του Ρουβίκωνα στην Περιφέρεια, «φωτογραφίζοντας» φυσικά τη Ρένα Δούρου.