Ένα ρομπότ «φυλάει» τα μετρητά μας

Ένα ρομπότ «φυλάει» τα μετρητά μας

Του Γιάννη Παλιούρη

Ήταν 27 Ιουνίου του 1967, όταν το πρώτο ΑΤΜ τέθηκε σε λειτουργία σε υποκατάστημα της Barclays, στο Βόρειο Λονδίνο. Μισό αιώνα μετά τα «Μηχανήματα Αυτόματα Ανάληψης» εξυπηρετούν δισεκατομμύρια συναλλαγές, δισεκατομμυρίων ανθρώπων, από τις πιο μεγάλες πόλεις έως τα πιο μακρινά χωριά, φέρνοντας επανάσταση στην τραπεζική. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα ΑΤΜ είναι τα μετρητά πια.

Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται κάποιος πάνω από ένα ΑΤΜ είναι περίπου τριάντα δευτερόλεπτα. Για να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές είναι ασφαλείς, κάθε ATM λαμβάνει ενημέρωση λογισμικού τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Πριν, όμως, κυκλοφορήσει οποιοδήποτε νέο λογισμικό, πρέπει να δοκιμαστεί αυστηρά ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή του με τις προδιαγραφές αξιοπιστίας, χρηστικότητας και ασφάλειας. Και το ρόλο, αυτό, έχει αναλάβει ο YuMi, ένα Cobot της ελβετικής ΑΒΒ.

O YuMi ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων συνεργατικών ρομπότ. Πρόκειται για διατάξεις σημαντικά μικρότερες και φθηνότερες από τα βιομηχανικά ρομπότ, με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας, ευέλικτο προγραμματισμό και ικανότητα «συνύπαρξης» με τον άνθρωπο στον ίδιο χώρο. Αυτές οι ικανότητες κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι τα cobots (εκ του Collaborative Robots) θα αποτελέσουν την καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αντικαθιστώντας τους ογκώδεις προγόνους του.

Σε ό, τι αφορά την δοκιμή ΑΤΜs, o YuMi αντικαθιστά το παραδοσιακό περιβάλλον χειρωνακτικής δοκιμής, που όχι μόνο απαιτούσε από τους δοκιμαστές να ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες μπροστά σε ένα ΑΤΜ, αλλά εμπεριείχε και τον κίνδυνο ανθρώπινου σφάλματος.

Οι δοκιμές είναι εξαντλητικές και… ανθρώπινες. Ο YuMi προγραμματίζεται να κάνει εσκεμμένα ανθρώπινα σφάλματα επί 12 ώρες συνεχόμενα, όπως η πληκτρολόγηση λανθασμένων εντολών και PIN και εισαγωγή χρημάτων που συνδέονται, για παράδειγμα, με συνδετήρα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η ικανότητα του λογισμικού να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων.

Το πρωτότυπο του YuMi αναπτύχθηκε στην Ελβετία, με στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι προγραμματιστές «γράφουν» νέες λειτουργίες που στη συνέχεια δοκιμάζονται αυτόματα από τον YuMi τη νύχτα, ώστε να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση στα ΑΤΜs. To βίντεο που ακολουθεί δείχνει τον YuMi να δοκιμάζει κοινές διαδικασίες, όπως η εισαγωγή καρτών, πληκτρολόγηση κωδικών PIN, ανάληψη και κατάθεση χρημάτων, ακριβώς όπως ένας άνθρωπος.



Στο Λας Βέγκας ο Tipsy μπορεί φτιάχνει 120 δροσερά κοκτέιλ την ώρα. Στο Λονδίνο ο πίνακας που φιλοτέχνησε ο GAN πουλήθηκε από τον οίκο Christie's στην απίστευτη τιμή των 432.000 δολαρίων. Στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, ένα μάτσο βίδες και γρανάζια απέκτησαν μέσα μόλις 24 ώρες «αυτοσυνείδηση» της χωρικής τους ύπαρξης.

Τρομακτικό; Όχι απαραίτητα, αλλά σίγουρα πραγματικό, αφού όλα τα παραπάνω είναι ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Η τεχνολογία δεν είναι «μπαμπούλας». Αντίθετα, μπορεί να αποδειχτεί πολλαπλασιαστής ισχύος για όσους τη διαχειριστούν με ευθύνη και ωριμότητα.

Φωτογραφία: ΑΒΒ