Το μέλλον των επιχειρήσεων μπαίνει… στον αυτόματο

Το μέλλον των επιχειρήσεων μπαίνει… στον αυτόματο

Του Γιάννη Παλιούρη

Διαρκής ανανέωση εξοπλισμού, ταχύτερες μηχανές, μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής. Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας στη βιομηχανία αλλά και γενικότερα στο επιχειρείν εδώ και δεκαετίες. Καθώς, όμως, η σύγχρονη τεχνολογία δίνει απεριόριστες δυνατότητες, η αξία του «σίδερου» υποχωρεί και αναδύεται η σημασία του λογισμικού και των ευφυών συστημάτων.

Την εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμη παγκόσμια έρευνα, αυτή τη φορά από την KPMG International. Ειδικότερα, η έρευνα «Easing the pressure points: The State of Intelligent Automation» αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις που δεν αξιοποιούν αρκετά γρήγορα τις τεχνολογίες Έξυπνης Αυτοματοποίησης (Τεχνητή Νοημοσύνη, Προηγμένη Ανάλυση Δεδομένων και Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών) πολύ απλά αποτυγχάνουν να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες Ιntelligent Αutomation σημειώνουν ισχυρές οικονομικές αποδόσεις.

Η έρευνα της KPMG έρχεται να προστεθεί σε αμέτρητες ακόμα σχετικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, η αυτοματοποίηση εργασιών αλλά και η ικανότητα «μάθησης» που θα αποκτήσουν οι μηχανές στο μέλλον, ώστε να αυτοβελτιώνονται, θα αποτελέσουν κρίσιμο συστατικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα των επόμενων ετών.  Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2020, προβλέπεται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο συνδεδεμένα «αντικείμενα» θα εξοπλίσουν τα εργοστάσια, μια τεράστια αύξηση από τα 237 εκατομμύρια αντίστοιχα αντικείμενα που υπήρχαν το 2018.

Η έρευνα της KPMG έδειξε ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες Intelligent Automation κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, με το 52% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν ότι έχουν υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο παρατηρείται ανισορροπία σε επίπεδο λειτουργιών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων πραγματοποιείται στις οικονομικές και λογιστικές λειτουργίες.

αυτοματοποιηση

Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της επίτευξης υψηλών οικονομικών επιδόσεων και των επενδύσεων σε λύσεις αυτοματισμού. Ειδικότερα, το 64% των εταιρειών με τις κορυφαίες επιδόσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, θα υλοποιήσουν σχέδια επέκτασης έως το 2019 ενώ το 59% των εταιρειών με χαμηλές επιδόσεις χρειάζονται ακόμη 2-5 έτη για να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αξιοποίησης τεχνολογιών ΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση μόνο το 17% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν επεκτείνει ή βιομηχανοποιήσει τεχνολογίες Ιntelligent Automation. Από αυτές, η Προηγμένη Ανάλυση Δεδομένων είναι η τεχνολογία που έχει υιοθετηθεί περισσότερο από όλες, ενώ λιγότερο η Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών (RPA). Η τεχνολογία με την οποία πειραματίζονται περισσότερο οι επιχειρήσεις, ή στην οποία εφαρμόζουν περισσότερα πιλοτικά προγράμματα, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (36%).

αυτοματοποιηση

Σύμφωνα με τον Τόμας Έρβιν, Head του KPMG Global Lighthouse για να διασφαλίσει μια επιχείρηση μια αποτελεσματική, ολοκληρωμένη στρατηγική ΙΑ η οποία ενσωματώνει σύνθετες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία: ξεκάθαροι στόχοι, επαρκής προϋπολογισμός και ενορχηστρωμένη προσέγγιση. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι καθοριστικές για την επιτυχή επέκταση της ΙΑ σε όλο το φάσμα της επιχείρησης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η σημερινή εξαιρετικά αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο απαιτεί προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, συνεπή παραγωγή και ανταγωνιστική τιμή. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι εταιρικοί οργανισμοί δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνικές λειτουργίας παράλληλα με τη χρήση αυτοματοποιημένων διαδικασιών.

Ξεκάθαρη λύση για την επίτευξη των παραπάνω προκλήσεων είναι ο αυτοματισμός διευκολύνει την αύξηση της ποιότητας του προϊόντος, της αξιοπιστίας και του ρυθμού παραγωγής μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής και σχεδιασμού υιοθετώντας νέες, καινοτόμες και ολοκληρωμένες τεχνολογίες και υπηρεσίες.