Το 5G «έπιασε» το νυστέρι

Το 5G «έπιασε» το νυστέρι

Του Γιάννη Παλιούρη

Γεγονός αποτελεί η πρώτη απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση με την χρήση τεχνολογίας 5G, ένα ορόσημο τόσο για την ιατρική επιστήμη όσο και για τα δίκτυα νέας γενιάς.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Mobile World Congress, με περισσότερους από 500 συνέδρους και δημοσιογράφους να παρακολουθούν μικρό μέρος της σε ζωντανή μετάδοση από αίθουσα του Συνεδρίου. Την επέμβαση συντόνιζε από την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του MWC ο επικεφαλής χειρούργος του γαστρεντερολογικού τμήματος της κλινικής της Βαρκελώνης, Antonio de Lacy. Η ιατρική ομάδα του deLacy βρισκόταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε ένα πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο με δίκτυο 5G. Αν και ο de Lacy δεν έπιασε στα χέρια του κάποιο ρομποτικό νυστέρι, ωστόσο κατηύθυνε σε πραγματικό χρόνο την ομάδα του ώστε να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Αναλυτές του ιατρικού κλάδου εκτιμούν ότι η τεχνολογία 5G θα φέρει επανάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων αλλά κυρίως του μηδενισμού της χρονοκαθυστέρησης (latency) μεταξύ πομπού και δέκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η τεχνολογία 4G επιτρέπει την επίτευξη ταχυτήτων 100 Mbit/s, με το 5G η αντίστοιχη ταχύτητα φτάνει έως τα 10Gbit/s.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η σύνδεση 5G είχε χρόνο καθυστέρησης μόλις 0,01 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με την καθυστέρηση των 0,27 δευτερολέπτων που εμφανίζουν τα δίκτυα 4G, υπό ιδανικές συνθήκες, πράγμα σπάνιο.

ρομποτικη χειρουργικη

«Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσεις μια απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να το κάνεις σαν να έχεις σχεδόν φυσική παρουσία. Δεν μπορεί να έχεις χρονοκαθυστέρηση μεγαλύτερη από δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου. Και εδώ έρχεται η τεχνολογία 5G», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GSMA, Mats Granryd, στο γαλλικό πρακτορείο.

Οι ευκαιρίες που ανοίγει στον τομέα της ιατρικής το 5G έχουν ήδη κινητοποιήσει τεχνολογικούς κολοσσούς. Η σουηδική Ericsson σε συνεργασία με την NeuroDigital Technologies και γιατρούς από το King''s College του Λονδίνου, χειρούργησαν ένα ανδρείκελο χρησιμοποιώντας συσκευές εικονικής πραγματικότητας και ένα ειδικό γάντι για τον έλεγχο ενός ρομποτικού βραχίονα. Το γάντι ήταν εξοπλισμένο με κινητήρες απτικής ανάδρασης και όταν ο ρομποτικός βραχίονας άγγιζε το ανδρείκελο, ο χειρουργός είχε πλήρη αίσθηση παρά το γεγονός ότι βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα μακριά.

H Ericsson κάνει λόγο για το Internet of Skills, το «Διαδίκτυο των Δεξιοτήτων», το οποίο φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την τεχνολογία 5G.

Τις τεράστιες ευκαιρίες που φέρνει η ρομποτική χειρουργική, μαρτυρά το case study της Intuitive Surgical, της εταιρείας που έγινε γνωστή για την ρομποτική διάταξη da Vinci και μάλιστα πολύ πριν την έλευση ακόμα και του 3G. Το 1995, όταν και συστάθηκε η εταιρεία, η ρομποτική χειρουργική φάνταζε περισσότερο σαν επιστημονική φαντασία. Σήμερα, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κάθε 36 δευτερόλεπτα, κάποιο ρομποτικό σύστημα da Vinci βοηθάει έναν χειρούργο να αποδίδει καλύτερα.

Μέχρι το τέλος το 2018, η Intuitive είχε εγκαταστήσει 4.989 ρομποτικές διατάξεις da Vinci με τα έσοδα ανά εγκατάσταση να ανέρχονται, κατά πληροφορίες, στα 170.000 δολάρια. Το 2018, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 19%, στα 3,7 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρεία θεωρεί ότι η έλευση του 5G θα δώσει σημαντική ώθηση στις δραστηριότητες της τα επόμενα χρόνια.