Τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ αλλά με διαφορετική τεχνολογία οθόνης από LG και Samsung

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, 08:33
-A +A
Τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ αλλά με διαφορετική τεχνολογία οθόνης από LG και Samsung

Του Γιάννη Γορανίτη

Πριν καλά καλά εξοικειωθεί το καταναλωτικό κοινό με τις τηλεοράσεις 4Κ ανάλυσης, οι μεγάλοι κατασκευαστές σπεύδουν να αποκαλύψουν την επόμενη γενιά: Συσκευές, δηλαδή, με διπλάσια pixels (τόσο σε κάθετη ανάλυση, όσο και σε οριζόντια). Οι πρώτες εμπορικές 8Κ τηλεοράσεις της Samsung και της LG αποκαλύφθηκαν στη μεγάλη τεχνολογική έκθεση IFA 2018 που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε πάνελ με ανάλυση 8Κ. Ήδη από το 2012 η Sharp είχε παρουσιάσει μια πρωτότυπη LCD οθόνη αυτής της ανάλυσης, ενώ ακολούθησαν υλοποιήσεις από αρκετούς κατασκευαστές (Panasonic, Philips, LG. Hisense κ.ά.). Φέτος, όμως, είδαμε για πρώτη φορά εμπορικά μοντέλα με OLED πάνελ και ανάλυση 7.680×4.320 (πολλοί τις κατηγοριοποιούν ως UHDTV (ultra high definition television), αλλά οι κατασκευαστές επιθυμούν προς το παρόν να διαφοροποιηθούν καθαρά για λόγους εμπορικού πρεστίζ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της εμπορικής τους ονομασίας, οι τηλεοράσεις 8Κ ανάλυσης αποτελούν τη μελλοντική βάση της οικιακής ψυχαγωγίας. Το πόσο άμεσα θα τις δούμε να γίνονται μαζικές εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, και βέβαια την παραγωγή συμβατού περιεχομένου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων αναλυτών, οι πωλήσεις των OLED αναμένονται να διπλασιαστούν μέσα στο 2018 και να φτάσουν τα 9 εκατομμύρια έως το 2022, ενώ περίπου τα μισά θα διαθέτουν πάνελ OLED.

LG 8Κ LG OLED 88

Με κεκτημένη ταχύτητα από την θετική αποδοχή των OLED τηλεοράσεων 4Κ ανάλυσης, η LG –όπως άλλωστε αναμενόταν– αποκάλυψε στην IFA το πρώτο εμπορικό μοντέλο της με 8K (7680 x 4320) ανάλυση. Φυσικά, δεν προσδοκά να σπάσει ρεκόρ πωλήσεων – δεν είναι, άλλωστε, αυτός ο στόχος τέτοιων λανσαρισμάτων.

Η συγκεκριμένη τηλεόραση εξοπλίζεται με πάνελ διαγωνίου 88 ιντσών το οποίο αποτελείται από 33 εκατομμύρια αυτοφωτιζόμενα pixels, επίδοση που επιτρέπει τον υψηλότατο λόγο αντίθεσης και διασφαλίζει βαθύ (βαθύτατο!) μαύρο χρώμα, όπως μόνο η OLED τεχνολογία μπορεί να επιτύχει. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται οπίσθιο φωτισμό βελτιώνει την απόδοση και τον ρεαλισμό της χρωματικής απεικόνισης.

Samsung QLED 8K TV

Η Samsung παρουσίασε την Q900R QLED 8K TV. Όπως υποδεικνύει και η ονομασία της θα αξιοποιεί την τεχνολογία QLED ή Quantum Dot, η οποία σύμφωνα με τους Κορεάτες επιτρέπει την απεικόνιση ολόκληρης της χρωματικής γκάμας (1 δισ. χρώματα) με 100% όγκο χρώματος. Αν σε αυτά προσθέσουμε το πάνελ ανάλυσης 8Κ που προσφέρει φωτεινότητα έως 4.000 nits, τον ειδικά σχεδιασμένο επεξεργαστή Quantum 8K και την υποστήριξη quad-HDR 8K, μπορούμε να αντιληφθούμε (ή έστω να υποθέσουμε) την ποιότητα της απεικόνισης.

Οι νέες Samsung 8K QLED της Samsung θα διατεθούν σε τέσσερα μεγέθη οθόνης (65, 75, 82 και 85 ιντσών). Διαθέτουν επίσης έναν αλγόριθμο αναβάθμισης εικόνας (8K AI Upscaling) που αναπτύχθηκε από την εταιρεία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας εικόνας σερ 8Κ, αλλά και του ήχου, ανεξάρτητα από την αρχική ποιότητα ή μορφή πηγής. Φυσικά, ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες εικόνας, συνδεσιμότητας και έξυπνων λειτουργιών, λειτουργώντας ως αντίπαλο δέος για τον άμεσο ανταγωνισμό.

Οι τιμές για αμφότερες τις σειρές δεν έγιναν γνωστές στο Βερολίνο, αλλά οι αναλυτές βάσιμα υποθέτουν ότι θα κινηθούν στην περιοχή των €10.000 όταν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Γίνεται, λοιπόν, προφανές ότι δεν απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά στους λίγους early-adopters που διαθέτουν άφθονο budget για αγορές συσκευών αμφίβολης χρησιμότητας. Οι υπόλοιποι θα τις χαζεύουμε στις προθήκες των καταστημάτων…

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα