Θα σώσει την Ευρώπη από τον κορονοϊό μια εφαρμογή;

Θα σώσει την Ευρώπη από τον κορονοϊό μια εφαρμογή;

Καθώς η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται στο επίκεντρο της φονικής πανδημίας του κορονοϊού, Ευρωπαίοι ερευνητές στρέφουν την προσοχή τους στην τεχνολογία και τα κινητά τηλέφωνα που όλοι χρησιμοποιούμε, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ψηφιακό ανάχωμα στην περαιτέρω εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο Reuters και το Politico, ερευνητές και μηχανικοί από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Aυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) ανέπτυξαν μια εφαρμογή η οποία θα αναλύει τα σήματα Bluetooth μεταξύ των κινητών τηλεφώνων από χρήστες που ήρθαν αρκετά κοντά ώστε να μολύνουν ο ένας τον άλλο. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται προσωρινά στα τηλέφωνα και αν κάποιος από τους χρήστες διαγνωστεί θετικός στον ιό και ενημερώσει την εφαρμογή, αυτόματα όλοι όσοι βρέθηκαν αρκετά κοντά του θα ειδοποιούνται αμέσως.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα σημαίνει συναγερμό, ώστε οι πολίτες είτε να απομονώνονται εθελοντικά ή να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές ότι βρέθηκαν κοντά σε ασθενή με κορονοϊό.

Η εφαρμογή με το διόλου εύηχο όνομα PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing  - Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων), εκτός από το να βάλει φρένο στη διάδοση του κορονοϊού, είναι δομημένη έτσι ώστε να διασφαλίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Για τον λόγο αυτό θα ενσωματώνει κρυπτογράφηση δεδομένων και ανώνυμη προσωπική πληροφόρηση, στην οποία δεν θα έχει, θεωρητικά τουλάχιστον, κανείς πρόσβαση, ούτε καν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρακτικά θα λειτουργεί σαν προσωπικός συναγερμός για τον κάθε χρήστη.

Ο εντοπισμός των κρουσμάτων, ή τον εν δυνάμει κρουσμάτων, θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τιθασευτεί το τσουνάμι μετάδοσης του SARS-CoV-2, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας εξασφαλίσει ανοσία. Άλλωστε το πρώτο βήμα για να αναχαιτίσεις έναν εχθρό, είναι να κατανοήσεις τον τρόπο που κινείται.

Την προσέγγιση αυτή χρησιμοποιεί και το Nextstrain, μια ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων, στην οποία γιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο μπορούν να εισάγουν στοιχεία από την κλινική εικόνα ασθενών που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, για να μελετήσουν την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το Nextstrain έχει «σπάσει» 1.500 γονιδιώματα από διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών που κόλλησαν τον SARS-CoV-2.

Καθώς, λοιπόν, ο νέος κορονοϊός διαχέεται τον πλανήτη, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γενετική αλληλουχία του για να παρακολουθήσουν τη μετάδοσή του. Έτσι, μπορούν να καθορίσουν αν οι νέες επιμολύνσεις είναι «εισαγόμενα» περιστατικά ή μετάδοση εντός της κοινότητας και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων, το κλείσιμο σχολείων ή ολική καραντίνα.