Τεχνητή Νοημοσύνη, το μέλλον τώρα. Στην Ασία...

Τεχνητή Νοημοσύνη, το μέλλον τώρα. Στην Ασία...

Του Γιάννη Παλιούρη

Με την Κίνα να οδηγεί τις εξελίξεις, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να ακολουθούν κατά βήμα, η Ασία επενδύει με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό σε λύσεις και υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης. Άλλωστε το διακύβευμα είναι τεράστιο αφού σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις όσοι την επόμενη δεκαετία έχουν αφομοιώσει την ΤΝ στην οικονομία τους, θα καταστούν πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IDC, World Semianual Artificial Intelligence, οι δαπάνες – στην πραγματικότητα οι επενδύσεις - για συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ασία το 2019, θα σημειώσουν αύξηση σχεδόν 54% σε σύγκριση με το 2018. Η τάση αυτή θα διατηρηθεί, αφού η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες για υποδομές ΤΝ στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θα ανέλθουν σε 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 39,6% την περίοδο 2018-2023.

Ο συνήθης πρωταγωνιστής σε αυτή την άτυπη κούρσα τεχνολογικής εξέλιξης θα είναι η Κίνα. Συγκεκριμένα, στη «χώρα του δράκου» θα αντιστοιχεί το 71% των συνολικών επενδύσεων σε ΤΝ το 2019, με κινητήριες δυνάμεις τόσο το κράτος, όσο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η έκθεση της IDC επιβεβαιώνει μία ακόμα εδραιωμένη πεποίθηση: ο χρηματοοικονομικός τομέας «διψά» για λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης. Πιο αναλυτικά, για το 2019 ο κλάδος της Τραπεζικής θα ηγηθεί των εξελίξεων, με 10,7% του συνόλου των επενδύσεων σε ΤΝ, ακολουθούμενος από το λιανικό εμπόριο με μερίδιο 10,2%. Οι τράπεζες αναζητούν λύσεις και αντίμετρα ασφαλείας, ενώ παράλληλα «βλέπουν» στην Τεχνητή Νοημοσύνη τον ταμία του αύριο, με αυτοματοποιημένους αντιπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών. Πίσω από τις τράπεζες και τη λιανική η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκει τον δρόμο της στη βιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες.

H έκθεση της IDC δεν είναι η πρώτη που ψηλαφεί την ταχύτητα με την οποία η Ασία – και ειδικότερα η Κίνα – στρέφεται προς την ΤΝ. Πριν λίγους μήνες αντίστοιχη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΟΗΕ (WIPO), είχε καταδείξει την ευρωπαϊκή αδυναμία να παρακολουθήσει τους φρενήρεις ερευνητικούς ρυθμούς των ΗΠΑ και της Κίνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι δύο αυτές χώρες οδηγούν τις εξελίξεις τόσο σε επίπεδο εφαρμοσμένης και βασικής έρευνας, όσο και στην κατάθεση των αντίστοιχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Επίσης η έκθεση του WIPO διαπίστωνε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Μεταφορές, υγεία, εργασία θα αλλάξουν ριζικά, με αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση κοινωνικών δεδομένων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες.

Η άλλη διαπίστωση του WIPO έχει να κάνει με την ταχύτητα αυτών των μεταβολών. Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2013 παρατηρείται ένα «κβαντικό» άλμα στη δημοσίευση ερευνών και την κατάθεση πατεντών Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 170.000 διαφορετικές εργασίες και πατέντες, δηλαδή το 50% του συνόλου των δημοσιεύσεων από το 1950, όταν κάποιες πρωτόλειες ιδέες προτάθηκαν για πρώτη φορά.