Ψηφιακός μετασχηματισμός, μια κούρσα 7 τρισ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, μια κούρσα 7 τρισ.

Του Γιάννη Παλιούρη

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια παγκόσμια, επιθετική μετατόπιση επενδύσεων προς ψηφιακές λύσεις που θα διαμορφώσουν τις οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες των επόμενων δεκαετιών. Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της IDC, οι παγκόσμιες επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα πεδία, θα φτάσουν τα 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το διάστημα 2019-2023. Ουσιαστικά μέσα στην επόμενη πενταετία, κράτη και επιχειρήσεις θα δαπανήσουν αθροιστικά το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Βρετανίας προκειμένου να ψηφιοποιήσουν τις υποδομές, την εκπαίδευση, την παραγωγή και τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με την IDC η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει στο σημείο ορόσημο, όπου η τεχνολογία θα καταστεί ανεπίστρεπτα καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης. Αυτόνομες λειτουργίες, χρήση ρομπότ στη βιομηχανία, απομακρυσμένη διαχείριση εμπορευμάτων, αυτοματοποιημένη συντήρηση υποδομών και μηχανημάτων και ολιστική εξυπηρέτηση πελατών, είναι μερικά μόνο από τα πεδία στα οποία θα απλωθεί η βεντάλια των ψηφιακών τεχνολογιών. Οι γεωγραφικές περιοχές που ηγούνται των αλλαγών είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνας. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα απορροφήσουν η ψηφιοποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με την IDC.

H μελέτη της IDC δεν είναι η μόνη που προβλέπει ριζοσπαστικές αλλαγές ελέω τεχνολογίας. Σε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Gartner πάνω από το 90% των εταιρικών οργανισμών που ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρηματικές διαδικασίες τους, με κάποιο τρόπο, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις σπεύδουν να υιοθετήσουν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, στοιχηματίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτού του είδους οι εφαρμογές ΤΝ θα εξαλείψουν 73 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Την ίδια στιγμή, όμως, έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με τίτλο «Τhe Future Jobs Report», προβλέπει ότι έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας περίπου 133 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μπορούν να έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίστοιχα, η έκθεση «2019 State of Future Workplace Tech» αναφέρει ότι σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων με 1.000+ εργαζόμενους στις ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν επί του παρόντος λύσεις ασφάλειας με τεχνολογία ΤΝ και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 60% έως το 2020.

Ουσιαστικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη στρατηγική τόσο των επιχειρήσεων που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία τους, όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που υπηρετούν κρατικές δομές. Μπορεί, λοιπόν, οι επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες να έχουν υψηλό κόστος σε πρώτο επίπεδο καθώς και να απαιτούν ριζική επανακατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού,  ωστόσο οδηγούν σε πρωτοφανείς ευκαιρίες για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αποδοτικότητας.