Πότε έρχονται τα αυτόνομα οχήματα της Apple

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, 08:50
-A +A
Πότε έρχονται τα αυτόνομα οχήματα της Apple

Του Γιάννη Γορανίτη

Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της σύγχρονης τεχνολογίας. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και κολοσσοί του internet και της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως και startups ασχολούνται εντατικά με το αντικείμενο και διαγωνίζονται για να προηγηθούν σε μια κούρσα δισεκατομμυρίων.

Μία από αυτές είναι, σύμφωνα με πολυάριθμες φήμες αλλά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα, η Apple. Παρότι η μεγάλη εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα τη φημολογία, είναι ηλίου φαεινότερου ότι έχει μπει πολύ γερά στη μάχη για την ανάπτυξη οχημάτων χωρίς οδηγό. Ο Tim Cook έχει πάντως δηλώσει ότι θα προτιμούσε να εστιάσει στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης και όχι στην κατασκευή ενός οχήματος με λογότυπο το δαγκωμένο μηλαράκι.

Δοκιμές στους δρόμους της Καλιφόρνια

Δεν αποκλείεται, βέβαια, οι δηλώσεις αυτές να είναι «στάχτη στα μάτια» του Τύπου και των ανταγωνιστών. Από τα αρχεία της κρατικής υπηρεσίας μεταφορών των ΗΠΑ προκύπτει ότι η Apple έχει καταθέσει αιτήσεις και λάβει έγκριση για τη δοκιμαστική κυκλοφορία 66 αυτοκινήτων στους δρόμους της Καλιφόρνια. Τα οχήματα ελέγχονται (προσοχή, δεν οδηγούνται) από 111 εγγεγραμμένους οδηγούς, αλλά από τα αρχεία δεν προκύπτει αίτηση για δοκιμή πλήρως αυτόνομων οχημάτων, χωρίς καν την παρουσία ανθρώπου στην καμπίνα.

Η Apple, η οποία πρόσφατα έγινε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που ξεπέρασε το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, μεγαλώνει διαρκώς τον στόλο των αυτόνομων οχημάτων της. Στην Καλιφόρνια δοκιμάζονται επίσης τα αυτόνομα οχήματα της GM Cruise, της Waymo (βραχίονας της Alphabet, μητρικής της Google), της Tesla και πολλών ακόμη εταιρειών.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν την πορεία των δοκιμών, αλλά πολλοί θεωρούν ότι το μυστικό Project Titan έχει προχωρήσει τόσο, που μέσα στο 2019 θα παρουσιαστεί και επίσημα το αυτόνομο όχημα της εταιρείας.

Η πρόβλεψη του αναλυτή

Δικαιολογείται όμως τόση υπεραισιοδοξία; Ο Ming-Chi Kuo ο οποίος είναι ένας από τους γνωστότερους και πλέον εξειδικευμένους αναλυτές της πορείας και των μελλοντικών προϊόντων της Apple και έχει συντριπτικά ποσοστά επιτυχιών στις προβλέψεις του, έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάπτυξη του Apple Car.

Πρόσφατα, όμως, προχώρησε στην πρόβλεψη ότι το όχημα της Apple θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το 2023. Αν βέβαια υπάρξουν προσκόμματα και δυσκολίες νομικής και κανονιστικής φύσης, το εμπορικό λανσάρισμα ενδέχεται να μετατοπιστεί έως το 2025.

Όπως σημειώνει ο Ming-Chi Kuo, το Apple Car θα γίνει το σημαντικότερο προϊόν στην ιστορία της εταιρείας, ξεπερνώντας ακόμη και το iPhone. Για να αιτιολογήσει την άποψή του, παραθέτει τα στοιχεία και τις προβλέψεις άλλων αναλυτών που καταλήγουν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μεταλλαχθεί πλήρως μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω της ζήτησης για αυτόνομα οχήματα.

Το ζητούμενο λοιπόν για την Apple θα είναι να αξιοποιήσει το τεχνολογικό της προβάδισμα για να διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με τα οχήματα των άλλων κατασκευαστών. Η τεχνογνωσία της τόσο στο hardware όσο και στο software αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστική, ειδικά αν «παντρευτεί» με τις γνωστές δυνατότητες προώθησης και τις επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ της Apple.

Concept designs: Aristomenis Tsirmpas  

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα