Πως το Blockchain θα σώσει τη βιομηχανία τροφίμων

Πως το Blockchain θα σώσει τη βιομηχανία τροφίμων

Του Γιάννη Παλιούρη

Τραπεζικός τομέας, ιατρικά δεδομένα, ασφαλιστικά αρχεία… Αναλυτές, ειδικοί και γκουρού των νέων τεχνολογιών επιμένουν ότι το Blockchain θα κυριαρχήσει σε αυτούς τους τομείς αφού η απαραβίαστη, μέχρι σήμερα, δομή του φαντάζει ιδανική ασπίδα προστασίας απέναντι σε απειλές που στοχεύουν ευαίσθητα, προσωπικά στοιχεία.

Μια νέα μελέτη, όμως, υποστηρίζει ότι το Blockchain θα έχει κομβικό ρόλο στη «σωτηρία» και της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων, για την οποία θα εξοικονομήσει 31 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με τη μελέτη το Βlockchain, μαζί με ψηφιακούς ιχνηλάτες και αισθητήρες συνδεδεμένους στο Internet of Things, θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες αξιοπιστίας και διαφάνειας σε ολόκληρη τη βιομηχανία τροφίμων. Έτσι θα επιτευχθούν εξορθολογισμός των αλυσίδων εφοδιασμού, αποτελεσματικές διαδικασίες ανάκλησης τροφίμων και απλούστερη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα; Μείωση του κόστους παραγωγής που τελικά θα φτάσει στον καταναλωτή.

Η έρευνα "Blockchain: Key Vertical Opportunities, Trends & Challenges 2019-2030" υποστηρίζει ότι τελικά το Βlockchain θα προσθέσει «σημαντική αξία» σε όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, δηλαδή τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές και τον καταναλωτή.

Σήμερα, πολλοί καταναλωτές γνωρίζουν ολοένα και περισσότερο από πού προέρχεται το φαγητό τους και πώς παράγεται. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ειδικά όταν πρόκειται για αλυσίδες εφοδιασμού. Το 2013, για παράδειγμα, η βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου σε τρόφιμα που δεν έπρεπε να το περιέχουν.

H διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων περιορίζονται από δεδομένα που υποχρεώνουν κάθε εταιρεία να βασίζεται σε μεσάζοντες και σε αρχεία πολλές φορές με βάση το... χαρτί. Αντίθετα, το Blockchain και το IοT θα παρέχουν μια αμετάβλητη, κοινή πλατφόρμα για όλους τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο εντοπισμός προϊόντων σε πραγματικό χρόνο, εξοικονομώντας πόρους και περιορίζοντας τις περιπτώσεις νοθείας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας Βlockchain είναι η ίδια η δομή της. Το Βlockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρήσεων δεδομένων. Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων - ένα block - συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα», δηλαδή ένα «Βlockchain». Τα εξαιρετικά ενδιαφέρον στην όλη προσέγγιση είναι ότι τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα, μέσω αλγοριθμικής σχέσης, η οποία δημιουργεί μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή. Κάθε μεταβολή σε ένα block επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα. Με απλά λόγια δεν είναι δυνατή η αλλοίωση κάποιων δεδομένων, χωρίς να γίνει αντιληπτή στο τελικό αποτέλεσμα.