ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κάνοντας τις σκέψεις, λέξεις...

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 00:03
Η σκέψη κάθε ανθρώπου είναι το απόλυτο καταφύγιο ιδιωτικότητας. Ίσως το τελευταίο, υποστηρίζουν πολλοί, σε έναν κόσμο όπου τα προσωπικά δεδομένα έχουν αποκτήσει αξία αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη, αυτής του «μαύρου χρυσού». Και αυτό το κάστρο, όμως, είναι έτοιμο να πέσει, καθώς επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κείμενο.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Κάνοντας τις σκέψεις, λέξεις...

Κορονοϊός: Ελληνική εταιρεία κατασκευάζει μάσκες για ΜΕΘ με 3D εκτύπωση

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 00:03
Την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης επιστρατεύει η ελληνική εταιρεία Stereolab 3d Printing για να κατασκευάσει μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό, για το νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μιλώντας στο liberal.gr στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι οι μάσκες προωθούνται στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής ώστε να δοκιμαστούν επί του πεδίου.
Κορονοϊός: Ελληνική εταιρεία κατασκευάζει μάσκες για ΜΕΘ με 3D εκτύπωση

Κορονοϊός: Μας τελειώνουν οι «έξυπνες» συσκευές;

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 00:03
Απώλειες ίσες με το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στους κατασκευαστές «έξυπνων» συσκευών. Συγκεκριμένα, ανάλυση της Juniper Research έδειξε ότι τους επόμενους εννέα μήνες εταιρείες μεταξύ των οποίων η Apple, η Samsung, η Amazon, η Xiaomi και η Huawei, θα δουν να ξεγλιστρούν από τα ταμεία τους έσοδα συνολικού ύψους έως 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κορονοϊός: Μας τελειώνουν οι «έξυπνες» συσκευές;

Υπερυπολογιστής ανακαλύπτει 77 πιθανά φάρμακα κατά του κορονοϊού

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, 00:03
Με την ανθρωπότητα να βρίσκεται ενώπιον μιας πανδημίας πρωτοφανούς βιαιότητας για τα δεδομένα των εκατό τελευταίων ετών, κανένας δεν περισσεύει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο επιστρατεύτηκε σε αυτή τη μάχη, αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων και εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα σε ελάχιστο χρόνο.
Υπερυπολογιστής ανακαλύπτει 77 πιθανά φάρμακα κατά του κορονοϊού

Τεχνολογία: O κορονοϊός γκρεμίζει και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 00:03
Για αρκετούς αναλυτές η τρέχουσα πανδημία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο «πείραμα» ανασχηματισμού του τρόπου ζωής και εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο όλοι υπολόγιζαν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα γνώριζε εκρηκτική ανάπτυξη. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας η εκτίμηση αυτή απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου
O κορονοϊός γκρεμίζει και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Stress test για τις τηλεπικοινωνίες ο κορονοϊός

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, 00:03
Σε τεστ αντοχής για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εξελίσσεται η υγειονομική κρίση λόγω κορονοϊού, καθώς τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για να κρατήσουν τους πολίτες στα σπίτια τους έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την κατανάλωση δεδομένων.
Stress test για τις τηλεπικοινωνίες ο κορονοϊός

Ψηφιακή διακυβέρνηση: Στιβαρό ανάχωμα κατά του κορονοϊού

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, 00:03
Η πρόθεση ήταν διακηρυγμένη από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Η προσπάθεια ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και την ανάληψη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Και ευτυχώς η υλοποίηση ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Ο λόγος για τις ψηφιακές υπηρεσίες που ενεργοποιεί συνεχώς τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, ώστε οι πολίτες να συναλλάσσονται με το Δημόσιο απομακρυσμένα, λειτουργώντας ως ανάχωμα απέναντι στην περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Ψηφιακή διακυβέρνηση: Στιβαρό ανάχωμα κατά του κορονοϊού

Είναι έτοιμη η Ευρώπη για τηλεργασία στις μέρες του Covid 19;

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, 00:03
Τις ψηφιακές ικανότητες εργαζόμενων και επιχειρήσεων θα δοκιμάσει, μεταξύ άλλων, ο κορονοϊός που σαρώνει την Ευρώπη, αφού μπορεί η τηλεργασία να μοιάζει ως η ύστατη λύση προκειμένου να μην παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο η εφαρμογή της θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για μια σειρά από λόγους.
Είναι έτοιμη η Ευρώπη για τηλεργασία στις μέρες του Covid 19;

5G: Η αναπτυξιακή ένεση των 2 τρισ.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, 00:03
Σε πολλαπλασιαστή ισχύος με βαθύ αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία δικτύων πέμπτης γενιάς, καθώς οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών βρίσκονται σε φάση υιοθέτησης του 5G. Ειδικότερα, έκθεση του GSMA προβλέπει ότι το 5G θα συνεισφέρει περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2034.
5G: Η αναπτυξιακή ένεση των 2 τρισ.

Τα chatbots «σκοτώνουν» τους πωλητές

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, 00:03
Κάποτε η αγορά κάθε προϊόντος ξεκινούσε με μια βόλτα στις βιτρίνες, συνεχιζόταν με το πινγκ πονγκ ερωταπαντήσεων με τον πωλητή και κατέληγε στο ταμείο. Ο δεύτερος κρίκος αυτής τη αλυσίδας έχει ήδη αρχίσει να αποδυναμώνεται και δεν θα πρέπει να μας προκαλεί καμιά έκπληξη αν σε λίγα χρόνια από τώρα χαθεί οριστικά.
Τα chatbots «σκοτώνουν» τους πωλητές

Cobots, τα ρομπότ που θα γίνουν… φίλοι μας  

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 00:03
Tα ρομποτικά συστήματα εξελίσσονται και ένα νέο «είδος» θα βρεθεί στο προσκήνιο. Ο λόγος για τα «Συνεργατικά ρομπότ» που έχουν αρχίσει να παίρνουν τη θέση τους στις γραμμές παραγωγής. Και για πρώτη φορά στην ιστορία θα δούμε μηχανές που δεν θα ανταγωνίζονται τους εργαζόμενους, αλλά θα τους βοηθούν.
Cobots, τα ρομπότ που θα γίνουν… φίλοι μας  

Η τεχνολογία «ξηλώνει» τα γκισέ από τις τράπεζες

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 00:03
Μπορεί να φαντάζουν παντοδύναμες, αλλά δεν παύουν να είναι εταιρείες. Και όπως αμέτρητες εταιρείες πριν από αυτές έτσι και οι τράπεζες δεν μπορούν να σταματήσουν τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία. Αλλαγές που θα υποχρεώσουν τα τραπεζικά ιδρύματα να μεταβάλουν δραματικά τον τρόπο λειτουργίας τους, με πρώτο «θύμα» τα γκισέ τους.
Η τεχνολογία «ξηλώνει» τα γκισέ από τις τράπεζες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάνει καλό στην Υγεία

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, 00:03
Γήρανση του πληθυσμού, αυξανόμενο κόστος φαρμάκων, μείωση δημοσίων πόρων, αύξηση χρόνιων παθήσεων, αυξανόμενες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των ασθενών και έκτακτες συγκυρίες. Ένα φάσμα παραγόντων δοκιμάζει την αντοχή των δομών του κλάδου της υγείας. Το αντίδοτο;  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάνει καλό στην Υγεία

Ένας Έλληνας συνδέει φυσικούς και τεχνητούς νευρώνες στο Διαδίκτυο

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, 00:03
Μπροστά σε ένα νέο κεφάλαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των νευρωνικών δικτύων βρίσκεται πλέον η επιστημονική κοινότητα, αφού το Τμήμα Νανοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, υπό τη διεύθυνση του Θέμη Προδρομάκη, κατόρθωσε να κάνει φυσικούς και τεχνητούς νευρώνες να «μιλήσουν» μεταξύ τους, μέσω Διαδικτύου.
Ένας Έλληνας συνδέει φυσικούς και τεχνητούς νευρώνες στο Διαδίκτυο

Θα αναλάβει την προστασία των δεδομένων μας;

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, 00:03
Πάνω από το 40% των εφαρμογών συμμόρφωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2023, από μόλις 5% σήμερα. Με άλλα λόγια, μια τεχνολογία αιχμής θα διασκεδάσει τους φόβους για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει η εκρηκτική εξέλιξη της… τεχνολογίας.
Θα αναλάβει την προστασία των δεδομένων μας;

Πανίσχυρο αντιβιοτικό, φτιαγμένο από αλγόριθμο

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, 00:03
Eρευνητές από το ΜΙΤ ανακάλυψαν ένα νέο, πανίσχυρο αντιβιοτικό χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμό μηχανικής μάθησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι το φάρμακο εξολοθρεύει πολλά από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά.
Πανίσχυρο αντιβιοτικό, φτιαγμένο από αλγόριθμο

5G και ΙοΤ: Η τέλεια τεχνολογική «καταιγίδα»;

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, 00:03
Θεωρούνται δύο τεχνολογίες αιχμής, δύο από τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα πατήσει η υπό εξέλιξη ψηφιακή – ή ίσως και μεταψηφιακή - επανάσταση. Τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς και το Internet of Things θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, μετακινούμαστε και τελικά ζούμε. Και στο μεταξύ ο συνδυασμός τους θα δημιουργήσει το διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για όσους παρόχους υπηρεσιών ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα.
5G και ΙοΤ: Η τέλεια τεχνολογική «καταιγίδα»;

Τεχνολογία: Η Ελλάδα 56η στον κόσμο σε μέση πραγματική ταχύτητα διαδικτύου - Πρώτη η Ταϊβάν

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 10:25
Την 56η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την πραγματική μέση ταχύτητα διαδικτύου που έχουν οι χρήστες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της WebsiteToolTester. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ταϊβάν και την τελευταία η Υεμένη, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 64η θέση.
Η Ελλάδα 56η στον κόσμο σε μέση πραγματική ταχύτητα διαδικτύου - Πρώτη η Ταϊβάν