«Όλα τα λεφτά» στο 5G από τους παρόχους

«Όλα τα λεφτά» στο 5G από τους παρόχους

Σε κορυφαία προτεραιότητα για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αναδεικνύεται το 5G, με το 2020 να αποτελεί χρονιά ορόσημο για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του περιοδικού Mobile Europe & European Communications, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 98 τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ρυθμιστικών Αρχών και προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού, απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αν και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου.  

Συγκεκριμένα, το 91% των εταιρειών του κλάδου αξιολογεί την ανάπτυξη δικτύων 5G ως βασική προτεραιότητα για το 2020, ακολουθούμενη από την ασφάλεια των δικτύων και την ανάπτυξη υποδομών για εφαρμογές Internet of Things.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι και το ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες του κλάδου θεωρούν την ασφάλεια ως δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 μόλις δεν ξεπερνούσε το 15%.

Η εξήγηση γι’ αυτή τη μεταστροφή έχει να κάνει με το γεγονός πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι τα δίκτυα 5ης γενιάς προστατεύονται πιο δύσκολα, σε σχέση με τις υφιστάμενες υποδομές, καθώς σε αυτά θα «φορτωθούν» πολύ περισσότερες συσκευές, πέρα από τα κινητά τηλέφωνα. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουν την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων στον κυβερνοχώρο, τον καθορισμό πολιτικών και διαδικασιών για τη διαχείριση των δεδομένων και τη διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων στα οικοσυστήματα των εταίρων τους.

Συμπερασματικά, η πλειονότητα των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και των προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού πιστεύουν ότι το 2020 θα είναι καθοριστικό έτος για το 5G, επειδή η τεχνολογία θα αναπτυχθεί σε κλίμακα, επιτρέποντας στους πελάτες τους να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G αναμένεται να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του όγκου των δεδομένων που δημιουργούνται και καταναλώνονται.

H συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η μόνη που «βλέπει» την ταχύτητα με την οποία έρχονται τα δίκτυα 5ης γενιάς. Αντίστοιχη, έκθεση της IDC, τον Δεκέμβριο του 2019, προέβλεπε ότι από τις 10 εκατομμύρια συνδέσεις 5G το προηγούμενο έτος, θα ξεπεράσουμε το 1 δισεκατομμύριο το 2023. Πρόκειται για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 217%. Παρόλα αυτά το 5G δεν αναμένεται να υπερβεί το 9% όλων των κινητών συνδέσεων παγκοσμίως την ίδια χρονιά, ενώ ερωτηματικό παραμένει ακόμα η επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, κάτι που φυσικά θα έχει επιπτώσεις στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.