Ο συνιδρυτής του Groupon δημιούργησε μια startup που τα βάζει με τον καρκίνο

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018, 08:54
-A +A
Ο συνιδρυτής του Groupon δημιούργησε μια startup που τα βάζει με τον καρκίνο

Του Γιάννη Γορανίτη

Παρά τη μακρά διαδρομή στην επιχειρηματικότητα και τις μεγάλες του επιτυχίες, ο Eric Lefkofsky είχε δηλώσει αποφασισμένος να πάψει να ασχολείται με την ίδρυση νέων εταιρειών. Κι όμως, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και πρώην CEO του Groupon, αποφάσισε να επενδύσει χρόνο και χρήμα σε ένα startup υγείας, όταν η σύζυγός του διαγνώστηκε με καρκίνο το 2015.

Η Tempus ήταν η εταιρεία που γεννήθηκε από την πρόθεση του Lefkofsky να αξιοποιήσει την ανάλυση των δεδομένων και τη μηχανική μάθηση, προκειμένου να βοηθήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Η ανάλυση των data σε συνδυασμό με τη μελέτη της γονιδιωματικής αλληλουχίας συντείνει στην κατανόηση της κατάστασης του ασθενούς και κατ’ επέκταση στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

«Στόχος της Tempus είναι να αξιοποιήσει την τεχνολογία, προκειμένου να αλλάξουν εντελώς οι πρακτικές της υγειονομικής περίθαλψης, με τον τρόπο που η Facebook διαφοροποίησε τον τρόπο που συνδέονται οι άνθρωποι ή η Google μεταμόρφωσε την εμπειρία χρήσης του διαδικτύου», δήλωνε έμπλεος αισιοδοξίας στα πρώτα βήματα της επιχείρησης.

Πλέον, η Tempus έχει εξελιχθεί σε μια hi-tech εταιρεία που κατασκευάζει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη μοριακών και κλινικών δεδομένων στον κόσμο, και ένα λειτουργικό σύστημα που θα καταστήσει τα δεδομένα αυτά προσιτά και χρήσιμα.

Κεφαλαιοποίηση $2 δισ.

Αυτό που αρχικά φάνταζε ως ένα αμφιλεγόμενο προσωπικό στοίχημα, βασισμένο περισσότερο στο συναίσθημα παρά στη λογική, γρήγορα εκτιμήθηκε από στελέχη του τεχνολογικού κλάδου, αλλά και από τους επενδυτές. Τα 80 εκατ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν αρχικά σύντομα αθροίστηκαν σε επιπλέον 100 εκατ., ενώ ένας πρόσφατος επενδυτικός γύρος απέφερε επιπλέον $110 εκατ.

Συνολικά, η χρηματοδότηση της Tempus ξεπερνά σήμερα τα 320 εκατ., την ώρα που η κεφαλαιοποίησή της εκτιμάται σε άνω των $2 δισ., κάτι που την καθιστά μία από τις σημαντικότερες και πλέον υποσχόμενες εταιρείες του κλάδου της υγείας. Συνολικά απασχολεί 500 εργαζομένους, ενώ στο πρόγραμμα είναι η άμεση πρόσληψη δεκάδων ακόμη εργαζομένων.
Ήδη, συνεργάζεται με πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα περισσότερα (50 από τα 69) μεγάλα εθνικά ινστιτούτα καρκίνου στις ΗΠΑ. Αν και δεν ανακοινώνουν συγκεκριμένα στατιστικά για τις αναλύσεις τους, ισχυρίζονται ότι έχουν επεξεργαστεί το γονιδίωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαβιβάζονται στους θεράποντες ιατρούς τους, ούτως ώστε να αποτελέσουν ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη μάχη τους με τον καρκίνο.

Επέκταση πέρα από τον καρκίνο

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης επιτρέπει στην εταιρεία να επεκταθεί τόσο γεωγραφικά (μετά τη Β. Αμερική, ακολουθεί η Ευρώπη και η Ασία), αλλά και «τυπολογικά». Σύμφωνα με δηλώσεις του έτερου συνιδρυτή και γνωστού entrepreneur, Brad Keywell, o γονιδιωματικός ελέγχος σε συνδυασμό με την ανάλυση των data θα αξιοποιηθεί για τη διάγνωση και αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων πλην του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τους ελέγχους στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον διαβήτη. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ανάλυση του DNA του κάθε ασθενούς να επιτρέπει την πλήρως εξατομικευμένη, και κατ’ επέκταση πιο αποτελεσματική θεραπεία. Και όπως όλα δείχνουν, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη μέρα που ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα