Κορονοϊός: Ελληνική εταιρεία κατασκευάζει μάσκες για ΜΕΘ με 3D εκτύπωση

Κορονοϊός: Ελληνική εταιρεία κατασκευάζει μάσκες για ΜΕΘ με 3D εκτύπωση

Την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης επιστρατεύει η ελληνική εταιρεία Stereolab 3d Printing για να κατασκευάσει μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό, για το νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Όπως εξήγησε στο liberal.gr στέλεχος της εταιρείας, η κατασκευή της μάσκας έγινε με χρήση ανοικτών δεδομένων από την κοινότητα μελών της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οι συγκεκριμένες μάσκες χρησιμοποιούνται ήδη σε Ισπανία και Ιταλία, τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που μετράνε τα περισσότερα κρούσματα και θύματα από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη των αναγκαίων υλικών στα νοσοκομεία.

Ήδη η Stereolab 3d Printing έχει προχωρήσει στην παραγωγή ενός περιορισμένου αριθμού από μάσκες, οι οποίες προωθούνται στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής ώστε να δοκιμαστούν επί του πεδίου.

Η εκτύπωση μιας μάσκας διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα, κάτι που σημαίνει ότι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να κατασκευάσει περίπου είκοσι μάσκες ημερησίως. Ο συνολικός αριθμός που μπορεί να εκτυπωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο εξαρτάται από τον αριθμό των εταιρειών και των ιδιωτών που θα διαθέσουν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές τους για τον σκοπό αυτό, καθώς όπως προαναφέρθηκε τα απαραίτητα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε όλους.

Μικρό είναι και το κόστος εκτύπωσης κάθε μάσκας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ, σύμφωνα με την Stereolab.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έσωσε εκατοντάδες ζωές στην Ιταλία, όταν νοσοκομείο στην πόλη Μπρέσια με 250 ασθενείς στη ΜΕΘ του, δεν διέθετε αρκετά ανταλλακτικά (βαλβίδες) για τους αναπνευστήρες. Ο κατασκευαστής των βαλβίδων δήλωσε αδυναμία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση τόσο γρήγορα. Τη λύση έδωσε η εταιρεία Issinova, η οποία εντός 24 ωρών εκτύπωσε 100 βαλβίδες αναπνευστήρων. Κάθε βαλβίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως οκτώ ώρες και μετά πρέπει να αντικατασταθεί. Απαιτείται περίπου μία ώρα για να εκτυπωθεί και κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ η μία.

Το πρώτο συγκριτικό πλεονέκτημα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι αναμφισβήτητα η οικονομική πτυχή. Χρησιμοποιώντας λιγότερα υλικά σε σύγκριση με τις αφαιρετικές μεθόδους και καταργώντας το βήμα της συναρμολόγησης, η τρισδιάστατη εκτύπωση προσφέρει μικρότερο κόστος παραγωγής.

Στην περίπτωση του κορονοϊού αυτό που μετρά περισσότερο είναι η ταχύτητα κατασκευής, κάτι που εξυπηρετείται από τη βασική καινοτομία του 3D printing, δηλαδή τη δυνατότητα εκτύπωσης μερών με μεγάλη γεωμετρική πολυπλοκότητα. Μέρη που ήταν αδιανόητο να κατασκευαστούν με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, τώρα απλά εγχύονται στρώση-στρώση. Πρόκειται για άλμα στη μεταποιητική διαδικασία, αντίστοιχο εκείνου που έφεραν οι σύγχρονοι εκτυπωτές στην τυπογραφία. Αντί της χρονοβόρας αλλαγής μεταλλικών στοιχείων για κάθε καλούπι, το τελικό αποτέλεσμα απέχει μόλις ένα κλικ από την οθόνη του υπολογιστή.