Και η Amazon στην κούρσα του delivery

Και η Amazon στην κούρσα του delivery

Του Γιάννη Παλιούρη

Τα αστικά Logistics μικρών φορτίων είναι μια βιομηχανία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της καθώς σε πολλές χώρες της Ασίας δημιουργείται μια δυναμική μεσαία τάξη, με ακόρεστη καταναλωτική δίψα. Αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες τα «μικρά Logistics», δηλαδή το delivery για να συνεννοούμαστε, αναμένεται να δεχθούν μια ισχυρή ώθηση από την εδραίωση των drones, ως μέσα μεταφοράς.

Μετά τη Google, λοιπόν, και η Amazon μπαίνει στη συγκεκριμένη αγορά, υποσχόμενη ότι η επόμενη παραγγελία μας από το μεγαλύτερο online κατάστημα θα μπορούσε να προσγειωθεί γρήγορα, ήσυχα και ασφαλώς στο… μπαλκόνι μας χάρη στα φουτουριστικά drones που βιάζεται να ρίξει στην αγορά.

Για την ακρίβεια η Amazon είχε υποσχεθεί εδώ και χρόνια ότι θα χρησιμοποιούσε drones για την παράδοση πακέτων. Τώρα, όμως, δεσμεύεται ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, χάρη σε ένα νέο drone που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός αεροπλάνου αλλά και ενός ελικοπτέρου.

Κατά την παρουσίαση του drone διευκρινίστηκε ότι το φορτίο θα μεταφέρεται σε ένα κεντρικό διαμέρισμα του σκάφους. Επιπλέον ένα εξαγωνικό περίγραμμα θα λειτουργεί ως φτερό για να δημιουργεί άντωση αλλά και για να προστατεύει όσους βρίσκονται πλησίον στους έλικες του drone.

amazon

Ο Τζεφ Γουίλκ, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας αγοράς καταναλωτών της Amazon, υποστήριξε ότι τα drones της εταιρείας θα είναι σε θέση να παραδώσουν πακέτα που ζυγίζουν λιγότερο από πέντε κιλά σε αποστάσεις έως και 25 χιλιόμετρα, σε λιγότερο από μισή ώρα από τι στιγμή που θα εκτελεστεί η παραγγελία. Αν αυτό ισχύσει στην πράξη, θα πρόκειται για πλήρη ανατροπή των χρόνων παράδοσης στις υπηρεσίες delivery, και θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στην εν λόγω βιομηχανία.

Αν και το στέλεχος της Amazon δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν οι εναέριες παραδόσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εταιρεία μεταφέρει σήμερα προϊόντα σε περισσότερες από 185 χώρες.

Τα τελευταία χρόνια  εταιρείες του τεχνολογικού τομέα όπως η Amazon και Google, start-ups αλλά και κολοσσοί των μεταφορών όπως η UPS, στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στη χρήση drones για τοπικές μεταφορές μικρών φορτίων. Μόνο η Amazon έχει σχεδιάσει πάνω από δύο δωδεκάδες drones από τότε που ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος, Τζεφ Μπέζος, αποκάλυψε τις φιλοδοξίες του για μαζική χρήση drones.

Έως τώρα η σχετική βιομηχανία παραμένει περιορισμένη καθώς οι εταιρείες αναμένουν το κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση πλήρως αυτόνομων drones, χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπου πλήρη. Πάντως τον περασμένο Απρίλιο η Wing, θυγατρική της Google, έγινε η πρώτη εταιρεία που πήρε τη σχετική πιστοποίηση από την Federal Aviation Administration. Αυτό σημαίνει ότι η Wing, η οποία ήδη εκτελεί delivery από…. εσπρέσο και τρόφιμα μέχρι φάρμακα, στην Αυστραλία, μπορεί να ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότητα και στις ΗΠΑ. Οι «αερομαχίες» των drones ξεκινούν…