7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

JAXA και Toyota σχεδιάζουν να στείλουν στη Σελήνη ρόβερ με αστροναύτες

JAXA και Toyota σχεδιάζουν να στείλουν στη Σελήνη ρόβερ με αστροναύτες

Ένα μεγάλο όχημα τύπου ρόβερ, που θα είναι ικανό να μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota και η Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος της Ιαπωνίας (JAXA).

Ο αντιπρόεδρος της JAXA Κοΐτσι Γουακάτα δήλωσε σε συμπόσιο στο Τόκιο ότι ο στόχος είναι το ρόβερ να είναι έτοιμο για εκτόξευση το 2029. Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν ένα τεράστιο εξάτροχο ρόβερ που μοιάζει με στρατιωτικό όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Εκπρόσωπος της Τογιότα δήλωσε ότι θα είναι μια ευκαιρία για την εταιρεία να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες στο απαιτητικό σεληνιακό περιβάλλον και να τις βελτιώσει. Ήδη έγινε γνωστό ότι το ρόβερ θα κινείται με κυψέλες καυσίμου. Η ιαπωνική εταιρεία είχε προηγουμένως συμμετάσχει στην κατασκευή ενός μικρού ρομπότ που είχε σταλεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ (Ρωσία) και η Κίνα έχουν στείλει διαστημοσυσκευές στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ ήδη κατευθύνεται προς το φεγγάρι και η ισραηλινή αποστολή Beresheet με τον ίδιο σκοπό. Η Ιαπωνία προγραμματίζει να στείλει αστροναύτη στη Σελήνη περίπου το 2030, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ