Η τεχνολογία θα «κλέψει» 280 δισ. από τις τράπεζες

Η τεχνολογία θα «κλέψει» 280 δισ. από τις τράπεζες

Του Γιάννη Παλιούρη

Νέες συνθήκες αμείλικτου ανταγωνισμού δημιουργούνται για τις τράπεζες, καθώς μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων εκτός χρηματοοικονομικής αγοράς προσφέρουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Σαν αποτέλεσμα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με απώλεια εσόδων 280 δισ. δολαρίων έως 2025, σύμφωνα με έρευνα της Accenture.

Η έρευνα με τίτλο “Banking Pulse Survey: Two Ways To Win” διεξήχθη μεταξύ 240 τραπεζικών σε 22 χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παγκόσμια έσοδα από υπηρεσίες πληρωμών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 5,5%, φτάνοντας από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Μόνο που σε αυτή την αγορά οι τράπεζες δεν θα είναι οι μόνοι παίκτες πλέον. Αντίθετα, η ψηφιακή «έκρηξη» φέρνει στο προσκήνιο νέους πρωταγωνιστές οι οποίοι δυνητικά μπορούν να αποσπάσουν το 15%, δηλαδή 280 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς τηλεπικοινωνιακές και τεχνολογικές εταιρίες προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες e-payment, θα αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο από την αγορά πληρωμών που σήμερα διεκπεραιώνονται μέσω τραπεζών. Η έρευνα επισημαίνει ότι τα επόμενα έξι χρόνια οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω πιέσεις στο έσοδά τους εξαιτίας της τεχνολογίας, καθώς το τοπίο των συναλλαγών αλλάζει γοργά. Σαν αποτέλεσμα, τα κανάλια που κάποτε έφερναν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάψουν να υπάρχουν. Στο περιβάλλον αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν νέα, ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, ασφαλείς πληρωμές με "ένα κλικ" και να επικεντρωθούν στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες τους.

Απαντώντας σε αυτές τις βασικές προκλήσεις της αγοράς, μόλις ένας στους πέντε (18%) ερωτηθέντες δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα της τράπεζάς του είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στις συναλλαγές πληρωμών λιανικής. Σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) ανέφερε ως προτεραιότητα την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τη μηχανική μάθηση και τους καινοτόμους κόμβους πληρωμών ως βασικές τεχνολογικές προτεραιότητες τα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστικά η έκθεση της Accenture είναι μία ακόμη υπενθύμιση της πρόκλησης που συνιστά το TechFin, δηλαδή η είσοδος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστική περίπτωση επιτυχίας του TechFin είναι η παγκόσμια αγορά του mobile payment. Την τελευταία δεκαετία οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων έχουν γνωρίσει αλματώδη άνοδο, καθώς οι καταναλωτές αφήνουν στην άκρη τα μετρητά και τις κάρτες, επιλέγοντας μερικά «χτυπήματα» στην οθόνη του κινητού τους για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Το πώς θα εξελιχθεί η αγορά του TechFin και πως θα επηρεάσει τελικά τον τραπεζικό τομέα είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς, καθώς τώρα αρχίζουμε να την αποκωδικοποιούμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είμαστε μακριά από μια εποχή όπου ο μέσος καταναλωτής θα χρησιμοποιεί για πορτοφόλι ειδικές εφαρμογές που θα έχουν τον ρόλο μετρητών ή πιστωτικών καρτών.