Η κατάργηση των τελών περιαγωγής 10πλασίασε τη χρήση data στην ΕΕ

Η κατάργηση των τελών περιαγωγής 10πλασίασε τη χρήση data στην ΕΕ

Του Γιάννη Παλιούρη

Εκρηκτική ήταν η αύξηση στη χρήση δεδομένων από τους πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν στις χώρες της Ένωσης καθώς σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν ο όγκος τους δεκαπλασιάστηκε!

Η Επιτροπή δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την πρώτη πλήρη επανεξέταση της αγοράς περιαγωγής, από την οποία προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017.

Πιο αναλυτικά, η χρήση mobile data κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην ΕΕ έχει δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με το έτος πριν από την εφαρμογή της περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού, ενώ κορυφώθηκε κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών του 2018, όταν η χρήση data στο εξωτερικό ήταν 12 φορές υψηλότερη.

d

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο όγκος των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν με περιαγωγή ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος.

Από τις 15 Ιουνίου 2017, οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για κλήσεις, μηνύματα SMS και δεδομένα όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπως ακριβώς κάνουν και στη χώρα τους, χωρίς πρόσθετο κόστος. Μόνο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να τους ζητηθεί να καταβάλουν επιπλέον ποσό για την περιαγωγή δεδομένων, το οποίο θα ισούται με το πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμής χονδρικής για δεδομένα (4,50 ευρώ/GB δεδομένων το 2019 +ΦΠΑ).

Αυτή η προσέγγιση, η αποκαλούμενη «περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού», αποτελεί απτό όφελος από τη δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην Ευρώπη και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Επιτροπής Γιούνκερ. Ο κανονισμός για την περιαγωγή είναι επί του παρόντος σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει την επιτυχία της κατάργησης των τελών περιαγωγής. «Οι Ευρωπαίοι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις κινητές τους συσκευές όταν ταξιδεύουν. Ταυτόχρονα, μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε σαφώς ότι η αγορά περιαγωγής στην ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Αντίθετα με τους φόβους για υψηλότερες εγχώριες τιμές λόγω της κατάργησης των τελών περιαγωγής, οι εγχώριες τιμές για τις υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών έχουν πράγματι μειωθεί συνολικά σε ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε η χαρακτηριστικά η Μ. Γκαμπριέλ.