Η χρονιά του «δράκου» για τη Huawei;

Η χρονιά του «δράκου» για τη Huawei;

Του Γιάννη Παλιούρη

Μόλις χθες ο CEO της κινεζικής εταιρείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι ακόμα και αν είχε ζητηθεί από τη Huawei να «κατασκοπεύσει» τα δεδομένα πελατών της, δεν θα το επέτρεπε ποτέ. Ο Ren Zhengfei δεν είναι το πρώτο στέλεχος της Huawei που διαψεύδει κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, που πρώτες οι ΗΠΑ διατύπωσαν, αλλά πλέον έχουν βρει ευήκοα ώτα σε και στην Ευρώπη. Το γεγονός, όμως, ότι το «αφεντικό» της κινεζικής εταιρείας αναγκάστηκε να παρέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα, δείχνει ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό.  

Η Huawei δεν είναι μία ακόμα κινεζική εταιρεία. Αντιθέτως πρόκειται για μία από τις λίγες εταιρείες της Κίνας με παγκόσμιο εκτόπισμα, αφού από το σύνολο των 100 δισ. δολαρίων του κύκλου εργασιών της, περίπου 50% αφορά πωλήσεις στις διεθνείς αγορές. 

Ξεκινώντας από τα «εύκολα», η Huawei έχει διακηρυγμένο στόχο να είναι η Νο1 εταιρεία στις πωλήσεις smartphones έως το 2020, ξεπερνώντας τη Samsung. Το κατά πόσο ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός θα φανεί ήδη από το 2019. Πάντως τη χρονιά που μόλις έφυγε η κινεζική εταιρεία κατόρθωσε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ξεπερνώντας την Apple.  

Και αν τα smartphones είναι το προϊόν με το οποίο οι δυτικοί καταναλωτές γνώρισαν την κινεζική εταιρεία, η Ηuawei διαθέτει επίσης υπηρεσίες cloud και music streaming, οι οποίες μπορεί να είναι σχετικά άγνωστες στη Δύση, ωστόσο εκπροσωπούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των εσόδων της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής Στρατηγικής Marketing της Huawei παρουσίασε ένα chipset, αποκλειστικά για servers. Σύμφωνα με το στέλεχος της Huawei η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της εταιρείας να πρωταγωνιστήσει σε μια ακόμα δυναμική αγορά, αυτή του cloud.

Αυτά, όμως, ήταν τα «εύκολα». Το μεγάλο στοίχημα για τη Huawei, το οποίο θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο εκτόπισμά της, είναι το αν θα εξακολουθήσει να είναι ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και συγκεκριμένα εξοπλισμού τεχνολογίας 5G. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της εταιρείας, η κινεζική εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει 25 εμπορικά συμβόλαια και έχει αποστείλει 10.000 σταθμούς βάσης τεχνολογίας 5G σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη.

Τα σχέδια της Huawei βρίσκουν εμπόδιο τους ισχυρισμούς περί «ρίσκου ασφαλείας» που συνοδεύει τα προϊόντα της. Πέρα από τις συνεχείς διαψεύσεις, ο Κεν Χου, ένας από τους εκ περιτροπής προέδρους της εταιρείας, δεσμεύτηκε ότι η Huawei θα δαπανήσει 2 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους του εξοπλισμού που παράγει για κινδύνους ασφαλείας.

Στην κινεζική παράδοση ο Δράκος θεωρείται γεννημένος νικητής. Και αυτό θέλει να κάνει η Huawei και για το 2019. Το αν τελικά οι διαβεβαιώσεις της αποδειχτούν αρκετές μένει να αποδειχθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τι θα πράξει η Huawei, σε μια σειρά από τομείς, αναμένεται να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ιστορίες της χρονιάς που διανύουμε.