Γιατί τα τρακτέρ «αγάπησαν» τη Verizon;

Γιατί τα τρακτέρ «αγάπησαν» τη Verizon;

Του Γιάννη Παλιούρη

Servers, smartphones, drones, δικτυακός εξοπλισμός και… τρακτέρ. Θηριώδη τρακτέρ, εκατοντάδων ίππων, πανέτοιμα να οργώσουν τις απέραντες και ανεμοδαρμένες από τους τυφώνες Μεγάλες Πεδιάδες των ΗΠΑ. Όχι, δεν πρόκειται για το σενάριο κάποιας sci-fi ταινίας, αλλά για το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη φετινή CES στο Λας Βέγκας. Στη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, έκθεση τεχνολογίας, μικροσκοπικοί αισθητήρες και ηλεκτρονικές συσκευές συνυπήρχαν αρμονικά με τα τρακτέρ της John Deere, τον ηγέτη του αγροτικού εξοπλισμού.

Μπορεί στον αμύητο αυτό να φαντάζει αταίριαστο ή παράταιρο, αλλά για τη John Deere αποτελεί στρατηγική επιλογή, προκειμένου να παραμείνει ηγέτης στην αγορά εξοπλισμού και τις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, καθώς μέσα στο 2019 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα ξεκινήσουν και στις ΗΠΑ την ανάπτυξη δικτύων 5G - με πρώτη τη Verizon – στη John Deere έχουν αποφασίσει ότι το γεγονός αυτό θα σημάνει μια ανεπιστρεπτί πορεία της αγροτικής παραγωγής προς την αυτοματοποίηση.      

Η John Deere θέλει να τεθεί επικεφαλής μιας «επανάστασης AgTech», η οποία όμως χωρίς τη συνδεσιμότητα που προσφέρουν τα δίκτυα 5G δεν θα ήταν εφικτή καθώς η σημερινή τεχνολογία 4G δεν επαρκεί για business εφαρμογές για μια σειρά από λόγους. Στο πλαίσιο αυτό η John Deere αναπτύσσει μια σειρά από αγροτικά μηχανήματα τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν πλήρως αυτόνομα.

Και όχι μόνο. Η αμερικανική εταιρεία – που ιδρύθηκε το 1837 ως κατασκευαστής εργαλείων – έχει δημιουργήσει μια βεντάλια υπηρεσιών που «παντρεύουν» την τεχνολογία με την αγροτική παραγωγή. Ήδη διαθέτει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud οι οποίες υπόσχονται αναλυτική επεξεργασία στοιχείων, σε πραγματικό χρόνο, για τη σπορά, τη φροντίδα και τη συγκομιδή της παραγωγής. Η John Deere υποστηρίζει ότι αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να μειώσουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων, μέσω της αυτόματης προσαρμογής του γεωργικού εξοπλισμού τους.

Πέρυσι εξάλλου, εξαγόρασε την Blue River Technology, μια start-up, η οποία χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης επέτρεπε σε ρομπότ να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει οπτικών δεδομένων (όπως θα έκανε και ένας άνθρωπος) σχετικά με το εάν ένα φυτό είναι παράσιτο ή όχι. Έτσι, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη λύση στον κατάλληλο χρόνο, αντί για τον μαζικό ψεκασμό τεράστιων εκτάσεων, προληπτικά.

Ήδη η John Deere επιτρέπει σε αυτοματοποιημένα αγροτικά οχήματα να σπείρουν, υπό τον έλεγχο συστημάτων ακριβείας με GPS. Επιπλέον, διαθέτει το σύστημα Farmsight, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες με βάση τα κοινά δεδομένα χρηστών από συνδρομητές - αγρότες σε όλο τον κόσμο.

Το τελευταίο επίτευγμα της John Deere είναι μια πλήρως αυτόνομη θεριζοαλωνιστική μηχανή, η οποία λαμβάνει φωτογραφίες του σιταριού και αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν είναι ώριμο προς συλλογή ή όχι. Σύμφωνα με την εταιρεία το μέλλον της δεν μπορεί παρά να είναι «έξυπνο»: Τεχνητή Νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και τεχνολογίες οπτικής αναγνώρισης θα ενσωματωθούν σταδιακά στα περισσότερα από τα μηχανήματά της. Και σε βάθος χρόνου θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καλλιεργούν τη γη τους.