Έρχεται το Concorde 2.0...

Έρχεται το Concorde 2.0...

Έχουν περάσει 17 χρόνια από την τελευταία υπερηχητική πτήση επιβατικού αεροσκάφους και απ’ ό,τι φαίνεται η αναμονή για την επόμενη έχει σχεδόν τελειώσει.

Για πάνω από τρεις δεκαετίες στα υπερηχητικά εμπορικά ταξίδια κυριαρχούσε το Concorde, το μόνο επιτυχημένο επιβατικό τζετ που ταξίδευε με ταχύτητα δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Τώρα μια αμερικανική εταιρεία θέλει να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε το γαλλοβρετανικό αεροσκάφος και να γράψει μια νέα σελίδα στο βιβλίο των αεροπορικών ταξιδιών.

O λόγος για τη Boom Supersonic η οποία στις 7 Οκτωβρίου του 2020 θα παρουσιάσει το πρόπλασμα του XB-1, του αεροσκάφους που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αντικαταστήσει το Concorde.

To XB-1 είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δοκιμαστούν όλες οι τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στο τελικό μοντέλο, το Overture, που σύμφωνα με το προγραμματισμό θα ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις το 2030, συνδέοντας το Λονδίνο με τη Νέα Υόρκη – ή όποιους άλλους προορισμούς έχουν εμπορικό ενδιαφέρον – μέσα σε τρεις ώρες.

Σε μια περίοδο που τα αεροπορικά ταξίδια έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού, η Boom Supersonic έχει ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις για προ-παραγγελίες ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από εταιρείες όπως η Virgin και η Japan Airlines. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Overture θα μπορεί να μεταφέρει 55 έως 75 επιβάτες, με ταχύτητα 2,2 φορές μεγαλύτερη του ήχου, έχοντας μάλιστα θεραπεύσει την αχίλλειο πτέρνα του Concorde, δηλαδή την ακόρεστη δίψα για καύσιμα.

Το Concorde αν και κατά κοινή παραδοχή υπήρξε ένα θαύμα της αεροναυπηγικής, ήταν μια παταγώδης εμπορική αποτυχία αφού αγοράστηκε μόνο από την Air France και την British Airways, τους μεταφορείς των χωρών που το κατασκεύασαν δηλαδή. Κύρια αιτία της αποτυχίας του Concorde ήταν το μεγάλο κόστος χρήσης του.

Αυτό δεν θα ισχύει στην περίπτωση του Overture, αφού η εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων στην άτρακτο, η ψηφιακά σχεδιασμένη αεροδυναμική και κυρίως η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από τους κινητήρες θα το καταστήσουν ένα οικονομικά βιώσιμο αεροσκάφος. Όσον αφορά την αγορά στην οποία απευθύνεται, είναι οι περίπου 500 υπερατλαντικές συνδέσεις που σήμερα εκτελούνται από συμβατικά αεροσκάφη, σε χρόνους που για κάποιες περιπτώσεις πλησιάζουν το 24ωρο. Με το Overture o χρόνος αυτός αναμένεται να μειωθεί στο μισό.