Ένα ρομπότ ανά 1.000 εργαζόμενους έως το 2025

Ένα ρομπότ ανά 1.000 εργαζόμενους έως το 2025

Του Γιάννη Παλιούρη

Σε αρκετούς προκαλεί φόβο και ανησυχία. Ακόμα περισσότεροι ξορκίζουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα ρομπότ ήρθαν για να μείνουν και κάθε μέρα που περνά αποκτούν ολοένα και περισσότερους ρόλους στον χώρο εργασίας. Τα μεγάλα τους ατού, τρία: εξάλειψη κινδύνου, επαναληψιμότητα, ακρίβεια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη έκθεση της Huawei ήρθε ο καιρός να αποδεχτούμε την παρουσία τους, αφού έως το 2025 θα αναλογούν 103 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1 ρομπότ ανά 1.000 εργαζόμενους. Ουσιαστικά, κάθε μεγάλη επιχείρηση θα διαθέτει σε κάποιον τομέα δραστηριοτήτων ένα ή περισσότερα ρομπότ.

Με βάση το Global Industry Vision της Huawei, όχημα για την έκρηξη στη χρήση ρομποτικών συστημάτων είναι η σταδιακή ωρίμανση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθώς η ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται στις συνθήκες, θα αυξάνεται η χρησιμότητά τους αλλά και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων να τους αναθέτουν πιο σύνθετα καθήκοντα. Συγκεκριμένα, όμως, καθήκοντα.

Σύμφωνα με τη Huawei, τα ευφυή ρομπότ θα φέρουν εις πέρα επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες και υψηλής ακρίβειας εργασίες, χωρίς να χρειάζονται ανάπαυση ή τη φυσική, ανθρώπινη ροπή προς το λάθος. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί, προφανώς, η παραγωγικότητα αλλά και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Πιο αναλυτικά η Huawei αναμένει ότι έως το 2025 τα ρομπότ θα έχουν πάρει τα ηνία ή θα συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους στους εξής τομείς: Πυρηνικές διαρροές, Καταπολέμηση Πυρκαγιών, Θαλάσσιες Διασώσεις, Αστυνόμευση, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Κατασκευαστικός Τομέας, Μεταποιητικός Τομέας, Χειρουργική.



Πηγή γραφήματος: Huawei

Όπως καθίσταται προφανές από την παραπάνω λίστα δεν έχουμε να κάνουμε με μια ενιαία «ράτσα» ρομπότ. Στα χρηματοοικονομικά, ρομπότ νοείται ένα λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να κρίνει αμερόληπτα ποιος δικαιούται στεγαστικό δάνειο και ποιος όχι. Στον κατασκευαστικό τομέα, πάλι, το ρομπότ είναι αυτό ακριβώς που φανταζόμαστε: μια μηχανή με πνευματικούς βραχίονες και αρθρώσεις που θα μπορεί να μεταφέρει ακούραστα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τούβλων, απ' ό,τι ο «μάστορας».

H Huawei περιγράφει ένα περιβάλλον όπου τα ρομπότ θα έχουν σπάσει πια τα δεσμά που τα κρατούν καθηλωμένα σε στατικές θέσεις εργασίας και θα συνεργάζονται με τους ανθρώπους σε μικτά σχήματα. Αν και η εξέλιξη αυτή συνιστά τεράστια τεχνολογική πρόοδο δεν παύει να εγείρει ερωτήματα, σχεδόν υπαρξιακής σημασίας για την ανθρωπότητα. Η αναλογία 1 ρομπότ ανά 100 εργαζόμενους είναι πράγματι «ενοχλητική». Ωστόσο δείχνει αναπόφευκτη.

Σe τελική ανάλυση η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα φέρει μαζί της ένα τεράστιο νέο κύμα αυτοματισμού. Δεν θα οδηγήσει εξ ολοκλήρου τους ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας. Αλλά η επιλογή μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, σε αρκετούς τομείς θα τεθεί. Το ζήτημα δεν είναι να κλείσουμε τα μάτια σε μια ούτως ή άλλως εν εξελίξει διαδικασία. Αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες και να σχεδιάσουμε τα εργαλεία που θα επιτρέψουν τη μετάβαση του ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού στην επόμενη ημέρα της εργασιακής πραγματικότητας.