Ένα εύκαμπτο κινητό που φοριέται σαν κόσμημα

Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2018, 08:25
-A +A
Ένα εύκαμπτο κινητό που φοριέται σαν κόσμημα

Του Γιάννη Γορανίτη

Τα wearable gadgets είναι μια κατηγορία που, παρότι δεν προχώρησε εμπορικά σύμφωνα με τις προσδοκίες, μας δίνει συχνά πυκνά ενδιαφέρουσες προτάσεις. Όπως για παράδειγμα, αυτό το πρωτότυπο της κινεζικής Nubia, το οποίο ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προϊόντικές αποκαλύψεις της πρόσφατης έκθεσης IFA. Η Nubia δεν είναι ένα τυχαίο startup, αλλά για ένα spin-off ZTE.

Πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό κινητό τηλέφωνο που φοριέται στον καρπό όπως ένα ρολόι – ή «σαν κόσμημα» που έλεγε και μια παλαιότερη διαφήμιση. Το Nubia Alpha (ή απλώς «α», όπως το σηματοδοτεί ο κατασκευαστής) υλοποιεί αυτό που σχεδιάζουν –ή έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν με αμφίβολα αποτελέσματα– αρκετοί κατασκευαστές: μια εύκαμπτη συσκευή που διατηρεί την πλήρη λειτουργικότητά της, ενώ λυγίζει ή τυλίγεται.

Προφανώς, το Nubia Alpha δεν είναι η πρώτη, ούτε βέβαια η τελευταία συσκευή του είδους, αλλά ξεχώρισε αναπόφευκτα λόγω της έγκαιρης εμφάνισής του στη μεγάλη έκθεση του Βερολίνου, αλλά και του επικείμενου λανσαρίσματός του.

Ογκώδες αλλά ελαφρύ

Το Nubia Alpha, όπως διαπίστωσαν οι επισκέπτες της έκθεσης που για λόγους ασφαλείας (εικάζουμε και βιομηχανικής αντικατασκοπίας) το έβλεπαν πίσω από το τζάμι, είναι αρκετά ογκώδες. Όσοι όμως είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν (ή να το φορέσουν) παρατήρησαν ότι είναι ιδιαίτερα ελαφρύ. Στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του (επεξεργαστή, μνήμη, αυτονομία μπαταρίας) δεν αποκαλύφθηκαν.

Στην πρόσοψη διαθέτει μια μεγάλη επιμήκη OLED οθόνη και μια κάμερα για selfies και βιντεοκλήσεις. Η οθόνη είμαι με εντυπωσιακή, αλλά λόγω των διαστάσεων και του προσανατολισμού είναι άγνωστο ποιες εφαρμογές (και κυρίως πώς) θα τρέχει. Στη demo λειτουργία, επιδεικνύονται οι βασικές λειτουργίες της συσκευής (κλήσεις, μηνύματα, εμφάνιση ειδοποιήσεων, έλεγχο μουσικής), αλλά και σειρά χαρακτηριστικών που συναντάμε στα έξυπνα ρολόγια, όπως η καταγραφή άσκησης, θερμίδων κ.λπ., καθώς διαθέτει αισθητήρα καρδιακού ρυθμού.

Μια πρόγευση της λειτουργίας του στο παρακάτω βίντεο:

Πότε έρχεται;

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση στελεχών της κινεζικής εταιρείας, το κινητό είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια στις υπόλοιπες αγορές. Μέσα στο 2019, θα λανσαριστεί αρχικά στην Ευρώπη και αργότερα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Φαίνεται ότι οι Κινέζοι βιάζονται να ρίξουν την πρότασή τους στην αγορά για να προλάβουν τη Samsung, τη Huawei, την LG και ενδεχομένως τρίτες εταιρείες που ετοιμάζουν αντίστοιχες υλοποιήσεις. Η μυστικοπάθειά τους, λοιπόν, είναι εύλογη, αλλά όχι απαραίτητα ευνοϊκή για την εμπορική επιτυχία του προϊόντος.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα