Είναι πολλά τα λεφτά για τα torrents: H μεγάλη εξαγορά της BitTorrent

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 09:04
-A +A
Είναι πολλά τα λεφτά για τα torrents: H μεγάλη εξαγορά της BitTorrent

Του Γιάννη Γορανίτη

Επιβεβαιώνοντας τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, η BitTorrent ανακοίνωσε την εξαγορά της από τον Justin Sun, τον διαβόητο ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Tron. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Sun συμφώνησε να καταβάλλει 140 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της BitTorrent Inc. Η εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο επιβεβαίωσε μένουν να οριστικοποιηθούν μόνο οι λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας.

Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της δημοφιλούς υπηρεσίας uTorrent, που χρησιμοποιούν καθημερινά χρήστες απ’ όλο τον κόσμο για να ανταλλάξουν (νόμιμα και παράνομα) αρχεία μέσω torrents. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 170 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν τα προϊόντα της κάθε μήνα. Στελέχη της BitTorrent ανέφεραν ότι όλες οι εφαρμογές τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, καθησυχάζοντας πολυάριθμους χρήστες που εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες torrent για την κοινή χρήση των αρχείων τους – και όχι μόνο.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, όλες οι απόπειρες ανανέωσης του επιχειρηματικού μοντέλου της BitTorrent έχουν πέσει στο κενό και κανένα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ανέπτυξε δεν κατόρθωσε να πλησιάσει την πρώιμη επιτυχία που είχε με το uTorrent.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το BitTorrent θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «νομιμοποιήσει» σε έναν βαθμό τις δραστηριότητες της TRON. Είναι πάντως άξιο αναφοράς ότι και η BitTorrent αντιμετωπίζει προβλήματα με τον νόμο, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας του Νέου Μεξικού έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση της πιθανής διακίνησης παράνομου υλικού (εικόνες και βίντεο παιδικής εκμετάλλευσης) μέσω uTorrent.

Ποιος είναι ο Justin Sun

Ως φοιτητής ακόμη στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, συνεργάστηκε με τον πολυεκατομμυριούχο ιδρυτή του Alibaba Group, Jack Ma. Αφού συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, το 2014 βρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ως ένας από τους «Global Shapers», από το 2015 έως το 2017 περιλαμβάνεται στη λίστα των «30 κάτω από τα 30» του Forbes.

Είναι ο ιδρυτής της Peiwo, μιας εφαρμογής που ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να γίνει το Snapchat της Κίνας, αξιοποιώντας τον ήχο για τις διασυνδέσεις μεταξύ των χρηστών. Σήμερα, διαθέτει περισσότερους από 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο, ενώ σε περίπου ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι ενεργοί χρήστες σε μηνιαία βάση.

Όταν ο Justin Sun διέβλεψε τη δυναμική των κρυπτονομισμάτων, συνεργάστηκε με τη μητρική της Ripple, και ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής αντιπρόσωπου της εταιρείας για την Κίνα. Γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την τεχνολογία blockchain προς όφελός του. Έτσι, δημιούργησε τη δική του πλατφόρμα διαδικτυακής ψυχαγωγίας που βασίζεται σε blockchain και το συνακόλουθο κρυπτονόμισμα με την ονομασία TRON. Αξιοποιώντας την εγκατεστημένη βάση του Peiwo οικοδόμησε γρήγορα ένα ισχυρό και ευρύ δίκτυο, και μέσα σε λίγους μήνες συμπεριλήφθηκε στα 10 πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα στον κόσμο (με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα $2,87 δισ.).

Η αρχική διακήρυξη του Justin Sun ότι θα αξιοποιήσει το blockchain προκειμένου να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα ψυχαγωγίας (κατά βάση μέσω streaming), που θα επιτρέπει σε όλους τους χρήστες να δημοσιεύουν, να αποθηκεύουν και να κατεβάζουν αρχεία χωρίς περιορισμούς, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να διανέμουν ψηφιακά τις δημιουργίες τους σε οποιαδήποτε μορφή.

Προφανώς, η εξαγορά της Bitcoin είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, το motto της αμερικανικής εταιρείας είναι: «Πιστεύουμε στο Internet των επιλογών, όχι των κανόνων».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα