Δυναμική παρουσία και πολλές φιλοδοξίες για το eBay στην Ελλάδα

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 08:26 - Τελευταία ενημέρωση: 08:26
-A +A
Δυναμική παρουσία και πολλές φιλοδοξίες για το eBay στην Ελλάδα

Του Γιάννη Γορανίτη

Περισσότεροι από 350.000 χρήστες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το eBay για να κάνουν αγορές ειδών κάθε είδους, ενώ τουλάχιστον 12.000 αξιοποιούν την πλατφόρμα για τις πωλήσεις τους. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του διαδικτυακού κολοσσού, μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 570.000 νέες καταχωρήσεις.

Με δεδομένο, βέβαια, ότι 3,5 εκατ. Έλληνες πραγματοποιούν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών online (επί συνόλου 6,3 εκατ. χρηστών internet) και ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει αισθητή αύξηση, οι φιλοδοξίες της εταιρείας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Όλα άλλωστε δείχνουν ότι η πίτα που το 2017 έφτασε στα 4,5 - 5 δισ. θα μεγαλώσει κατά πολύ τα επόμενα χρόνια. Και η eBay φροντίζει να εδραιώσει τη θέση της έναντι των πολλών μικρότερων παικτών και των ανερχόμενων marketplaces που εποφθαλμιούν μερίδιο.

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay;

Το πρώτο οκτάμηνο του 2018, το eBay κατέγραψε συγκεκριμένες τάσεις και καταναλωτικές συμπεριφορές μεταξύ των Ελλήνων χρηστών. Κατ’ αρχάς, ξεχώρισε η κατηγορία της μουσικής. Τα CDs, τα βινύλια, ακόμη και οι κασέτες ήρθαν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, με ένα αντικείμενο να αγοράζεται κάθε 15 λεπτά.

Από κοντά και οι συλλέκτες, αφού κάθε 16 λεπτά αγοράζεται ένα γραμματόσημο ή συλλογή. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των καταναλωτών βρίσκονται τα ηλεκτρονικά Gadgets, τα είδη σπιτιού και κήπου, όπως και πολλά συλλεκτικά αντικείμενα.

ΦΔΗΓΔΦ

Παγκόσμια αυξητική τάση

Το γεγονός της εκθετικής αύξησης πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, τονίζει σε δήλωσή του ο Ilya Kretov, Γενικός Διευθυντής του eBay για Ρωσία και Αναπτυσσόμενη Ευρώπη (Σ.Σ.: για κάποιον λόγο –που μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε– η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες της «αναπτυσσόμενης Ευρώπης»!).

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρήθηκε μια διαρθρωτική μετατόπιση στο λιανικό εμπόριο από τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές προς τις online αγορές και τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Γι’ αυτό και το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 15-20%, ανάλογα με την αγορά και την κατηγορία, γεγονός που αναδεικνύει τις ευκαιρίες στον τομέα», σημείωσε ο κ. Kretov.

Τόνισε επίσης ότι οι νέες τεχνολογίες όπως η ΑΙ θα μεταμορφώσουν το λιανικό εμπόριο, αφού θα προσφέρουν δυνατότητες εξατομίκευσης σε δυνάμει μαζικό επίπεδο. Μια άλλη ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογική τάση, αυτή των διασυνδεδεμένων αντικειμένων θα διαμορφώσει επίσης μια διαφορετική καταναλωτική εμπειρία, επιτρέποντας τις αγορές από πρακτικά οπουδήποτε.

Στροφή στις αγοραπωλησίες μέσω smartphone

Το δυναμικό marketplace της eBay προσελκύει 175 εκατομμύρια αγοραστές σε όλο τον κόσμο. Απ’ όλες τις πλατφόρμες της, εκτιμάται ότι αντλεί έσοδα ύψους $2.6 δισεκατομμυρίων και $23.6 δισεκατομμύρια ακαθάριστης αξίας αγοράς. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 14.100 εργαζόμενους παγκοσμίως.

Εντυπωσιακή είναι η στροφή των χρηστών στις αγορές μέσω κινητού, αφού μέσω των mobile apps ή των εκδόσεων της πλατφόρμας για φορητές συσκευές πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις $12,9 δισ, ενώ καταγράφηκαν 400 εκατομμύρια downloads των εφαρμογών της.

Οι χρήστες, βέβαια, δεν μένουν στο download: αγοράζουν και πωλούν μέσω κινητού, αφού το 63% της ακαθάριστης αξίας των προϊόντων γίνεται μέσω κινητού, κάτι που συμβαίνει και με 13,5 εκατ. νέες καταχωρήσεις εβδομαδιαίως. Και αυτή η τάση δεν αφορά μόνο το eBay, αλλά το σύνολο του λιανεμπορίου διεθνώς.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα