Blockchain: Εκεί που ο «καπνός» κρύβει και «φωτιά»

Blockchain: Εκεί που ο «καπνός» κρύβει και «φωτιά»

Του Γιάννη Παλιούρη

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια φαινομενικά επαναστατική τεχνολογία αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου «φούσκα» χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Κάτι που σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Gartner δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για το blockchain, αφού σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να μεταμορφώσει τους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, το 60% των στελεχών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα Gartner, "2019 CIO Agenda Survey", δήλωσαν ότι αναμένουν κάποιο επίπεδο υιοθέτησης τεχνολογιών blockchain τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ την επόμενη δεκαετία το blockchain θα έχει περάσει από το στάδιο της υπερβολής (το λεγόμενο “hype” σε τεχνολογικούς όρους) στην εποχή της ωριμότητας, αλλάζοντας τη δομή του επιχειρείν.

Οι κλάδοι των τραπεζικών και επενδυτικών υπηρεσιών συνεχίζουν να αφομοιώνουν με εντατικό ρυθμό τις εφαρμογές που συνδέονται με το blockchain. Σχεδόν το 18% των στελεχών δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει ή θα υιοθετήσουν κάποια μορφή τεχνολογίας blockchain μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 15% εντός δύο ετών. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά θα ήταν ακόμα υψηλότερα, αν είχε ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας, όπως τα πρότυπα, τα κανονιστικά πλαίσια και οι οργανωτικές δομές γύρω από το blockchain.

Εντυπωσιακό, όμως, είναι και το εύρος των εφαρμογών του blockchain στο λιανικό εμπόριο. Υπηρεσίες "track and trace", αποτροπή παραποίησης / απομίμησης προϊόντων, διαχείριση αποθεμάτων, βελτίωση ασφάλειας των τροφίμων, είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές του blockchain στο retail. Επιπλέον η Gartner εκτιμά ότι ο συνδυασμός blockchain, με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), έχει τη δυναμική να αλλάξει για πάντα τα επιχειρηματικά μοντέλα λιανικής, επηρεάζοντας καθοριστικά τη ροή δεδομένων όσο και εσόδων, λειτουργώντας μάλιστα αποτρεπτικά ως προς τη συγκέντρωση ισχύος σε λίγους, μεγάλους «παίκτες».

H Gartner δεν είναι η μόνη που δείχνει ουσιαστική πίστη στις δυνατότητες που φέρνει το blockchain στον επιχειρηματικό τομέα. Η έκθεση της IDC, Worldwide Semiannual Blockchain Spending Guide, υποστηρίζει πως οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις blockchain προβλέπεται να αγγίξουν τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αν και το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για λύσεις blockchain, αποκαλύπτει τη δυναμική αυτής της τεχνολογίας. Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις σε λύσεις blockchain θα φτάσουν το 2019 στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 80% υψηλότερες από το 2018, ενώ στη διάρκεια της πενταετίας 2018-2013, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 60,3%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το blockchain έχει φτάσει πλέον στο κρίσιμο σημείο όπου αναγνωρίζεται από τις επιχειρήσεις ως εργαλείο, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μια έκρηξη πιλοτικών εφαρμογών. Η αβεβαιότητα σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία παραμένει, ειδικά στους τομείς της διακυβέρνησης, αλλά η υιοθέτηση του blockchain στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και άλλες βιομηχανίες είναι ενθαρρυντική, σημειώνει η IDC.