Απούσα η Ελλάδα από το «πάρτι»  τεχνολογικών επενδύσεων

Απούσα η Ελλάδα από το «πάρτι» τεχνολογικών επενδύσεων

Του Γιάννη Παλιούρη

Τη στιγμή που οι επενδύσεις στην Ευρώπη στον κλάδο της τεχνολογίας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, η Ελλάδα «λάμπει» δια της απουσίας της, χάνοντας την ευκαιρία να καταστήσει την καινοτομία ως παράγοντα που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ασθμαίνουσα οικονομία.

Την αποκαρδιωτική αυτή εικόνα αποτυπώνει η πρόσφατη έκθεση της EY, European Attractiveness survey – Technology, για το 2018, που αναλύει τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας. Ενώ, λοιπόν, η έκθεση καταγράφει την πορεία των χωρών που ηγούνται αλλά και αυτών που ακολουθούν στον κρίσιμο αυτό τομέα, η χώρα μας δεν αναφέρεται πουθενά. Αντίθετα, η ΕΥ εντοπίζει στην έκθεσή της μόνο τομείς υστέρησης για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

-  H EY επικαλείται στοιχεία της ΕΕ σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι ουραγοί όσον αφορά το «ψηφιακό κεφάλαιο», δηλαδή τις τεχνολογικές δεξιότητες των πολιτών και εργαζόμενων. Η ΕΥ σημειώνει ότι μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 95% αναφέρει την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού με τεχνολογικά προσόντα ως «ιδιαίτερα σημαντικό» ή «σημαντικό» παράγοντα στην απόφαση ως προς το πού θα επενδύσουν.

ΕΥ, τεχνολογια

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση και στις ψηφιακές υποδομές της χώρας μας, όπου μαζί με την Ιταλία και την Κροατία βρίσκεται και πάλι στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας.

Το τοπίο αυτό διαμορφώνεται σε μια εποχή που η Ευρώπη στο σύνολό της αναδεικνύεται σε μαγνήτη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην τεχνολογία. Ενώ, λοιπόν, η ριζοσπαστική καινοτομία θεωρείται ως καταλύτης για το μέλλον, ειδικά των μικρών χωρών, η Ελλάδα εμφανίζεται να μένει πίσω, κινδυνεύοντας να αντιμετωπίσει μια δυστοπική οικονομική πραγματικότητα.

 Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα....

Και αν τα παραπάνω ισχύουν για τη χώρα μας, ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ευρώπη αναπτύσσεται ραγδαία, με τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) να φθάνει στο επίπεδο ρεκόρ των 1.227 το 2018 (αύξηση 5% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την ΕΥ. Σύμφωνα με το 39% των επενδυτών, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αυτός που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, ακολουθούμενος από την «καθαρή» τεχνολογία (cleantech – 25%), την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (21%).

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε την πλειονότητα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη στον ψηφιακό κλάδο (288) το 2018, παρά τη μείωση κατά 10% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Η Γερμανία και η Γαλλία ακολουθούν, προσελκύοντας 218 και 171 έργα ψηφιακών ΑΞΕ αντίστοιχα σε όλον τον κλάδο (+2% και -2% σε σχέση με το περασμένο έτος). Η Ιρλανδία (72 έργα) και η Ισπανία (70 έργα) συμπεριλαμβάνονται επίσης στους πέντε πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στον ψηφιακό κλάδο.

ΕΥ, τεχνολογια

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Ευρώπη φιλοξενεί πάνω από το ένα τρίτο των πόλεων παγκοσμίως με τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν τον επόμενο τεχνολογικό κολοσσό. Δύο ευρωπαϊκές πόλεις συγκαταλέγονται στη λίστα των 10 ελκυστικότερων κέντρων τεχνολογίας: το Λονδίνο και το Βερολίνο βρίσκονται στην τέταρτη και στην έβδομη θέση αντίστοιχα, ακολουθώντας το Σαν Φρανσίσκο και την ευρύτερη περιοχή της Silicon Valley, τη Σανγκάη και το Πεκίνο.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές ξεχωρίζουν το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ ως τα πέντε πιο ελκυστικά κέντρα τεχνολογίας.