Αλγόριθμοι και ανάλυση DNA βελτιώνουν την αγροτική παραγωγή

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, 08:41
-A +A
Αλγόριθμοι και ανάλυση DNA βελτιώνουν την αγροτική παραγωγή

Του Γιάννη Γορανίτη

Σε λιγότερα από πέντε χρόνια από την ίδρυση του, αυτό το startup με έδρα στη Βοστώνη των ΗΠΑ, έχει φτάσει να θεωρείται το πλέον υποσχόμενο στον χώρο της σύγχρονης αγροτοτεχνολογίας. Η Indigo Ag (εκ του Ag-tech) θεωρείται ήδη η μεγαλύτερη νεοφυής επιχείρηση του κλάδου από την άποψη της συνολικής αποτίμησης (καθώς έχει προ πολλού ξεπεράσει το $1 δισ.), ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει προσεγγίζουν τα 400 εκατ. σε πέντε διαδοχικούς επενδυτικούς γύρους.

Η Indigo ξεκίνησε με όραμα την ενθάρρυνση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής, με ταυτόχρονη αύξηση της στρεμματικής απόδοσης, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το πραγματοποιείς, βέβαια, και γι’ αυτό οι συνιδρυτές της επιχείρησης επέλεξαν μια εντελώς διαφορετική οδό.

Προκειμένου να επιτύχουν την προγραμματική τους διακήρυξη επιστρατεύουν τα ευρήματα της βιολογίας και της εκτενούς ανάλυσης του γονιδιώματος. Δεν πρόκειται όμως για γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά για μια απολύτως ασφαλή και υγιεινή παραγωγή. Σε πρώτη φάση, η εταιρεία επικεντρώνεται στο βαμβάκι, το καλαμπόκι, το ρύζι, τη σόγια και το σιτάρι, αλλά πολύ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες παγκοσμίως.

Μικροβιοκτόνο με τη λογική του DNA

Η πλατφόρμα της Indigo Ag βασίζεται σε ένα καινοτόμο μικροβιοκτόνο που «ενσωματώνεται» στους σπόρους καλλιέργειας. Το σύστημα συμπληρώνει τις φυσικές διεργασίες μιας αγροτικής μονάδας, αφενός βελτιώνοντας την υγεία της παραγωγής και αφετέρου αυξάνοντας περαιτέρω την απόδοση. Προκειμένου να το επιτύχει, εστιάζει στον περιορισμό του αζώτου, και στην παράλληλη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων.

Οι σπόροι που προτείνουν στους καλλιεργητές υπόκεινται σε μια πολύπλοκη, αλλά απολύτως ασφαλή διαδικασία επεξεργασίας, μέσω της οποίας «εφοδιάζονται» με μικροσκοπικούς οργανισμούς. Τα μικρόβια αυτά όχι μόνο δεν είναι επιζήμια για τα φυτά, αλλά τα προστατεύουν σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών π.χ. ξηρασίας.

Προκειμένου να καταλήξουν στα πλέον ενδεδειγμένα μικρόβια για κάθε φυτό, αναλύουν τη γονιδιωματική αλληλουχία τους και αντλούν σωρεία άλλων πληροφοριών και δεδομένων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, οι ειδικοί αλγόριθμοι συνδυάζονται με τεχνικές μηχανικής μάθησης, μέσω των οποίων εξάγονται οι προβλέψεις για τα «ευεργετικά» για τις καλλιέργειες μικρόβια.

Λειτουργεί στην πράξη;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Indigo από 24 διαφορετικούς σιτοβολώνες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Τέξας, Οκλαχόμα και Κάνσας), η ποικιλία Indigo Wheat απέδωσε κατά μέσο όρο 13% περισσότερο από τον συμβατικό σπόρο που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος οι ίδιοι καλλιεργητές. Παρατήρησαν μάλιστα ότι σε ακραίες συνθήκες, όπως οι περίοδοι ξηρασίας ή έντονου καύσωνα, η μέση αύξησης στην απόδοση προσέγγισε το 20%.

Επίσης, όλοι οι καλλιεργητές που τα επέλεξαν παρατήρησαν μεγάλη μείωση του νερού που χρειάζονταν για πότισμα. Στο άμεσο μέλλον, η εταιρεία φιλοδοξεί να βελτιώσει περαιτέρω την τεχνολογία και συνακόλουθα τους σπόρους που προσφέρει στους αγρότες προκειμένου να τους απαλλάξει εντελώς από την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.

Η Indigo Ag δεν είναι η μοναδική startup με αντίστοιχες φιλοδοξίες και πλάνα, οπότε το μέλλον της γεωργίας δεν προδιαγράφεται απλώς πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και σαφώς πιο συναρπαστικό.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα