Project FARM και αλγόριθμοι: Για να έχουμε καφέ και αύριο

Project FARM και αλγόριθμοι: Για να έχουμε καφέ και αύριο

Του Γιάννη Παλιούρη

Ευρωπαϊκό χέρι βοηθείας με… νότες Τεχνητής Νοημοσύνης θα λάβουν οι καλλιεργητές καφέ προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω, μάλιστα, αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών.

Γάλλοι ερευνητές της εταιρείας Capgemini ανέπτυξαν μια «έξυπνη» πλατφόρμα με την ονομασία Project FARM (Financial and Agricultural Recommendation Models - Μοντέλo Χρηματοδοτικών και Γεωργικών Συστάσεων), η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, στη βελτιστοποίηση της αλυσίδας διάθεσης προϊόντων και στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων. Και όλα αυτά με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα FARM θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κένυα για να βοηθήσει τους καλλιεργητές καφέ. Με ποιον τρόπο; Συνδέοντας τις αγροτικές κοινότητες με την επιστήμη των δεδομένων και τα μεγάλα δεδομένα με τις παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους.

Ουσιαστικά το FARM είναι ένα σύστημα εισαγωγής στοιχείων και εξαγωγής συμπερασμάτων. Τα εισαγόμενα στοιχεία μπορεί να είναι οτιδήποτε σχετικό με την καλλιέργεια: από τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα, μέχρι την υγρασία, τις μετεωρολογικές προβλέψεις και την αντοχή των φυτών καφές στα παράσιτα. Αυτή η φαινομενικά ανομοιογενές «σούπα» δεδομένων έχει σημαντική αξία. Αρκεί να ξέρεις που να την εντοπίσεις και κυρίως με ποιον τρόπο θα το κάνεις αυτό. Στο σημείο αυτό τον ρόλο του «σεφ» αναλαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, εξελιγμένοι αλγόριθμοι αναλύουν όλα τα εισερχόμενα δεδομένα και παρέχουν στους καλλιεργητές εξατομικευμένες οδηγίες για τον τρόπο βελτιστοποίησης της παραγωγής. Οι οδηγίες αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο μέσω SMS, ώστε να ληφθούν προφυλάξεις εάν, για παράδειγμα, επίκειται μια καταιγίδα που θα καταστρέψει την  καλλιέργεια.

Γιατί, τώρα, όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά. Γιατί πολύ απλά το πρόβλημα της καλλιέργειας τροφίμων δεν περιορίζεται στον καφέ. Η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2050 και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού τροφοδοτείται κυρίως από μικρούς αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η στήριξη αυτών των αγροτών δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση. Είναι κρίσιμη σημασίας για την διατήρηση της ειρήνης, καθώς ένας άνθρωπος που δεν έχει ένα πιάτο φαγητό, δεν έχει και τίποτα να χάσει.

Ερχόμενοι στο ζήτημα του καφέ, αρκετές μελέτες προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει πολυτέλεια λόγω της αλλαγής του κλίματος που επηρεάζει την παραγωγή. Προβλήματα όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη υγρασία και τα παράσιτα πλήττουν ολοένα και πιο συχνά τις καλλιέργειες καφέ. Εν τω μεταξύ η ζήτηση για καφέ αυξάνεται. Σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα προβλήματα στην παραγωγή, η ποιότητα του καφέ αναμένεται να υποχωρήσει και η  τιμή του να αυξηθεί. Εκτός και αν κάποιοι αλγόριθμοι συνεχίσουν να γεμίζουν τις κούπες μας…