Gaia-X Cloud: Η απάντηση της Ευρώπης σε Amazon και Google

Gaia-X Cloud: Η απάντηση της Ευρώπης σε Amazon και Google

Του Γιάννη Παλιούρη

Κάθε εποχή διαμορφώνεται από την πρώτη ύλη που κινεί την οικονομία. Αν, λοιπόν, οι περασμένες δεκαετίες ήταν η εποχή του πετρελαίου, τα δεδομένα θα είναι η πιο σημαντική πρώτη ύλη του μέλλοντος, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές. Για να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την εποχή, η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει το βήμα της ώστε να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που έχει δημιουργηθεί, κυρίως με τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου cloud, το οποίο θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των ψηφιακών υποδομών της. Ο λόγος για το Gaia-X Project, που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του Βερολίνου, αλλά και των Βρυξελλών, η δημιουργία μιας αμιγώς ευρωπαϊκής πλατφόρμας cloud, ώστε να σπάσουν τα «δεσμά» που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες πλατφόρμες της Amazon, της Google και της Microsoft.

Οι υποδομές cloud αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας των δεδομένων. Πρακτικά, με το cloud κάθε χρήστης ή επιχείρηση έχει πρόσβαση σε λογισμικό, υπολογιστικές διατάξεις και αποθηκευτικό χώρο, χωρίς να είναι απαραίτητη η επένδυση σε τοπικό εξοπλισμό. Αρκεί μια σύνδεση στο Διαδίκτυο. Γι' αυτό άλλωστε το cloud αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση στο Industry 4.0.

Όμως σε τι ακριβώς συνίσταται το Industry 4.0; Αν και οι πτυχές του δεν είναι ακόμα παγιωμένες, κάτι απολύτως λογικό δεδομένου ότι δεν έχει υιοθετηθεί μαζικά ώστε να κρυσταλοποιηθεί η τελική μορφή του, όλες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το Industry 4.0 θα είναι η βιομηχανία που θα προκύψει μετά το συνδυασμό των κάτωθι «συστατικών»:

Big Data and Analytics
Σε περιβάλλον του Industry 4.0, η συλλογή και η ολοκληρωμένη αξιολόγηση και αξιοποίηση  δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές - εξοπλισμό και συστήματα παραγωγής, καθώς και συστήματα διαχείρισης παραγγελιών και πελατών - θα καταστούν καθεστώς, ώστε να παρέχουν υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Αυτόνομα Ρομπότ
Τα ρομπότ τελικά θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και θα εργάζονται με ασφάλεια μαζί με ανθρώπους, μαθαίνοντας από αυτούς. Τα ρομπότ αυτά θα κοστίζουν λιγότερο από τα σημερινά, θα έχουν μικρότερες διαστάσεις και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Κατά συνέπεια θα διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Βιομηχανικό ΙοΤ
Industry 4.0 σημαίνει ότι περισσότερες συσκευές - μερικές φορές ακόμα και ημιτελή προϊόντα - θα διαθέτουν κάποια ενσωματωμένη υπολογιστική μονάδα ή έστω αισθητήρα (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα RFIDs που ήδη διαθέτουν κάποια προϊόντα). Το Industrial Internet of Things θα είναι ο κεντρικός ιστός, εν είδει νευρωνικού δικτύου, που θα συνδέει συσκευές, μηχανές, προϊόντα κ.λπ. και θα επιτρέπει την αδιάκοπη ροή πληροφορίας και δεδομένων.

Κυβερνοασφάλεια
Με δεδομένη την αυξημένη συνδεσιμότητα και τη χρήση πρότυπων πρωτοκόλλων επικοινωνίας που θα συνοδεύουν το Industry 4.0, η ανάγκη προστασίας σημαντικών βιομηχανικών συστημάτων και γραμμών παραγωγής από απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνεται δραματικά. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητες ασφαλείς, αξιόπιστες επικοινωνίες καθώς και εξελιγμένη διαχείριση ταυτότητας χρηστών  για την απομακρυσμένη πρόσβασή τους σε μηχανές.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς cloud αναμένεται να αυξηθεί από τα 272 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, στα 623,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%, κατά την περίοδο πρόβλεψης. 

Συμπέρασμα; Μέσα στην επόμενη πενταετία το cloud από απλή επιλογή θα έχει καταστεί ακρογωνιαίος λίθος των επιχειρηματικών υποδομών.