CultureMapp: η πρωτοποριακή λύση που φέρνει τον πολιτισμό στη νέα εποχή

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, 08:23
-A +A
CultureMapp: η πρωτοποριακή λύση που φέρνει τον πολιτισμό στη νέα εποχή

Του Γιάννη Γορανίτη

Μια νέα τεχνολογική πρόταση με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση του εγχώριου πολιτιστικού προϊόντος παρουσιάστηκε από τη UniSystems και τη Hewlett Packard Enterprise. Το CultureMapp είναι μια ολοκληρωμένη λύση που απευθύνεται σε μουσεία, πινακοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους και άλλους χώρους πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για μια εφαρμογή για smartphones που στοχεύει να καθοδηγήσει τους επισκέπτες στα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και να προσφέρει μια εμπλουτισμένη εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Ο φορέας που θα επιλέξει το CultureMapp έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών διαμορφωμένων αποκλειστικά για τους επισκέπτες και το κοινό του, αλλά και να προσαρμόσει το app στις απαιτήσεις του.

Ενδεικτικά, μπορεί να σχεδιάσει ειδικές θεματικές διαδρομές ή να υποδείξει τις βέλτιστες διαδρομές βάσει των απαιτήσεων και των αναγκών των επισκεπτών (υπάρχει και ειδική μέριμνα για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες), να επιλέξει συγκεκριμένα έργα ή διαδρομές για προβολή. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποστολής ενημερώσεων για ειδικές ενέργειες και εκδηλώσεις, λειτουργία αγοράς ή κράτησης εισιτηρίων, αλλά και δράσεις gamification που μετατρέπουν την επίσκεψη μικρών και μεγάλων σε ουσιαστική εμπειρία.

Με τη βοήθεια των beacon

Παράλληλα, η εφαρμογή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για τον οργανισμό ή την επιχείρηση που τη χρησιμοποιεί, καθώς εκτός από την ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών, επιτρέπει τη βελτιστοποίηση των ροών και της διαχείρισης τόσο του κοινού όσο και του προσωπικού (μέσω heat maps). Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω της ειδικής πλατφόρμας καταγραφής των στατιστικών και των άλλων δεδομένων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον φορέα να μαθαίνει από τις επιλογές και τη συμπεριφορά των επισκεπτών, αλλά και των πλούσιων στατιστικών που αντλούνται κατά το διάστημα που βρίσκονται στον χώρο.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το εγχείρημα της ακριβούς πλοήγησης σε εσωτερικούς χώρους όπως τα μουσεία και οι πινακοθήκες, η κοινοπραξία επιστράτευσε την τεχνολογία beacon της Aruba (πλέον θυγατρική της Hewlett Packard Enterprise) και για τη σύνδεση το Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης. Για τη διαχείριση των πληροφοριών αξιοποιείται η πλατφόρμα Meridian της Aruba HPE, ενώ η εφαρμογή που θα κατεβάζουν στο smartphone ή το tablet τους οι επισκέπτες αναπτύσσεται από τη Mobile 72, που διαθέτει μακρά εμπειρία σε αντίστοιχα apps. Οι εφαρμογές θα διατίθενται για λειτουργικό iOS και Android.

Η λύση είναι εξ’ ολοκλήρου cloud-based, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα «ελαφριά» και εύκολη στο κατέβασμα και την εγκατάσταση, αλλά και να είναι εύκολη η διαρκής ενημέρωσή της. Εξάλλου, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για εξωτερικούς χώρους (υπάρχει ήδη αντίστοιχη εγκατάσταση στους Βοτανικούς κήπους της Μαδρίτης).

Δυνατότητες για τους ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς

Στελέχη των συνεργαζόμενων εταιρειών παρουσίασαν τη λύση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ και συζήτησαν μαζί τους για τις προοπτικές της εφαρμογής στον ελληνικό χώρο. Όπως μας αποκάλυψαν η λύση έχει ήδη παρουσιαστεί σε εγχώριους φορείς και μουσεία που έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον.

Το κόστος της βασικής έκδοσης της εφαρμογής CultureMapp εκτιμάται σε 30.000 ευρώ και, προφανώς, αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη (αριθμό σημείων ενδιαφέροντος, απαιτούμενα beacons, υπάρχουσες υποδομές και εγκαταστάσεις κ.λπ.). Προκειμένου να δοκιμάσουν την εφαρμογή, η UniSystems επιτρέπει τη δοκιμαστική χρήση της εφαρμογής για διάστημα τριών μηνών με το μισό κόστος – το οποίο αφαιρείται στην περίπτωση τελικής υλοποίησης του έργου.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα