ARPANET: Μισός αιώνας από το πείραμα που γέννησε το Internet

ARPANET: Μισός αιώνας από το πείραμα που γέννησε το Internet

Του Γιάννη Παλιούρη

Τριακόσιες χιλιάδες Gigabytes «καταναλώθηκαν», περίπου τρία εκατομμύρια emails έφτασαν στους αποδέκτες τους και άγνωστο πόσα δισεκατομμύρια ευρώ προστέθηκαν στην παγκόσμια οικονομία. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που συνέβησαν στα λίγα δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν έως ότου διαβαστούν οι λίγες παραπάνω αράδες. Μια σταγόνα στον ωκεανό των κατακλυσμιαίων αλλαγών που συνοδεύουν τη χρήση του Διαδικτύου, σε κάθε πτυχή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν πριν από πενήντα χρόνια με ένα λάθος μήνυμα. Στις 29 Οκτωβρίου του 1969 ο φοιτητής προγραμματισμού Τσαρλς Κλάιν επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα από υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ερευνητικό Κέντρο του Στάνφορντ 500 χιλιόμετρα μακριά.

Το μήνυμα περιείχε μία και μόνο λέξη: “LOGIN”, αλλά η πρώτη σύνδεση μεταξύ δύο απομακρυσμένων υπολογιστών κατέρρευσε στο “LO”. Τελικά το μήνυμα στάλθηκε μία ώρα αργότερα, σηματοδοτώντας τη γέννηση μιας πρωτόλειας μορφής αυτού που αργότερα εξελίχθηκε στο Ίντερνετ.

Το πρώτο αυτό μήνυμα ήταν αποτέλεσμα ενός πειράματος, με χρηματοδότηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο, με τελικό στόχο την εδραίωση επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών. Το “Advanced Research Projects Agency Network”, ή ARPANET αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ανταλλαγή στρατιωτικών δεδομένων. Το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του Ίντερνετ ήρθε το 1983, όταν δημιουργήθηκε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών, το πρωτόκολλοTCP/IP για μεταφορά δεδομένων. Το 1990 ο Βρετανός φυσικός Tιμ Μπέρνερς-Λι, ανέπτυξε το πρωτόκολλο “http” και έτσι αυτό που αρχικά δημιουργήθηκε ως κλειστό δίκτυο επικοινωνίας εξελίχθηκε στο «World Wide Web». Το Ίντερνετ ήταν γεγονός.



Το Internet σήμερα και αύριο

Σήμερα, περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στην Ευρώπη, το νούμερο αυτό φτάνει το 90%. Το Ίντερνετ έχει γίνει εργαλείο της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής οικονομίας το 2018 ή περίπου το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ προέρχονται από τον τομέα του Διαδικτύου, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, πίσω από την αγορά ακινήτων, τον Δημόσιο Τομέα και τη βιομηχανία.

Πέρυσι, η βιομηχανία στις ΗΠΑ αντιπροσώπευε περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο τομέας του Διαδικτύου είναι υπεύθυνος για περίπου 6 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει έμμεσα άλλα 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ωστόσο μέχρι τώρα η μετάβαση σε νεότερες τεχνολογίες συνδεσιμότητας, συνοδευόταν από αναμενόμενες μεταβολές. Το 2019 είναι η χρονιά που θα αλλάξει τα πάντα, καθώς η έλευση του 5G δεν είναι μια ακόμα γραμμική τεχνολογική αναβάθμιση των δικτύων, αλλά μια εξέλιξη που θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με την επόμενη ημέρα του Ίντερνετ όπου η μαζική, ταυτόχρονη, σε πραγματικό χρόνο χρήση και αλληλεπίδραση συσκευών θα είναι τόσο απλή, όσο η ροή νερού από τα δίκτυα ύδρευσης. Βιομηχανικά ρομπότ, κάμερες ασφαλείας, drones, αυτόνομα οχήματα, ιατρικές συσκευές, τυποποιημένα τρόφιμα, θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα 24/7/365. Ακόμα παραπέρα, τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν τον ιστό πάνω στον οποίο θα υφανθεί η τεχνολογία των Μεγάλων Δεδομένων, που με τη σειρά της αποτελεί την απαραίτητη πρώτη ύλη για την ανάπτυξη και την ωρίμανση της Τεχνητής Νοημοσύνης.



Τo βάθος και το εύρος των αλλαγών που θα φέρει το 5G και το νέο περιβάλλον συνδεσιμότητας στην παγκόσμια οικονομία, είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Και αυτό γιατί πέρα από το φαραωνικό μέγεθος της αλλαγής, στην όλη διαδικασία υπεισέρχονται και αστάθμητοι παράγοντες: Θα ηγηθούν της αλλαγής παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις ή θα αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά αναδυόμενες οικονομίες; Θα προλάβουν ισχυρές επιχειρήσεις το κύμα των αλλαγών ή μικρότεροι και πιο ευέλικτοι οργανισμοί θα επωφεληθούν των νέων δυνατοτήτων με μεγαλύτερη ταχύτητα;

Η ίδια η ψηφικοποίηση της βιομηχανίας είναι από μόνη της μια τεράστια οικονομία. Σύμφωνα με την Makets and Markets, οι σχετικές δαπάνες των επιχειρήσεων θα ανέλθουν στα 152,31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14,72%. Από τη μεριά της η PwC στην έρευνα «Industry 4.0:Building the digital enterprise», στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 εταιρείες από 9 κλάδους της βιομηχανίας σε 26 χώρες, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις ήδη δαπανούν το 900 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε επενδύσεις φηφικοποίησης.

Συμπερασματικά, η επόμενη ημέρα της συνδεσιμότητας δεν είναι μια πολυτέλεια για «όποιον μπορεί» αλλά μια αναγκαιότητα που θα καθορίσει ποιος θα παραμείνει «ζωντανός». Άλλωστε όσοι έχουν πραγματικό όραμα για το μέλλον δεν προσαρμόζονται σε αυτό. Προετοιμάζονται για αυτό.