10 τεχνολογικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το 2019

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 08:34
-A +A
10 τεχνολογικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το 2019

Του Γιάννη Γορανίτη

Η πρόβλεψη της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν. Η αλματώδης εξέλιξη έχει οδηγήσει σε σφάλματα ακόμη και τους γνωστότερους φουτουριστές, και αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις έχουν περιοριστεί σε μεσαίο ή μικρό χρονικό εύρος.

Η Gartner, για παράδειγμα, συνεχίζει να εκδίδει την ετήσια μελέτη για τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά πλέον περιορίζεται –και ορθά, αν θέλετε τη γνώμη μας– στις τάσεις του επόμενου έτους. Οι «στρατηγικές», όπως τις χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, τάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης για το 2019 συνοψίζονται στα εξής:

1. Αυτόνομα αντικείμενα
Ένα μεγάλο εύρος διασυνδεδεμένων και έξυπνων αντικειμένων (από ρομπότ και drones μέχρι αυτοοδηγούμενα οχήματα) αξιοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθηθεί η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, αλλά και η διάδραση με άλλες συσκευές και υπηρεσίες, σε βαθμό που να γίνεται λόγος για «συνεργατικά σμήνη έξυπνων αντικειμένων» που θα λειτουργούν είτε πλήρως αυτόνομα, είτε υπό ανθρώπινο έλεγχο.

2. Ανάπτυξη μέσω AI
«Μέχρι το 2022, τουλάχιστον στο 40% των νέων εφαρμογών θα εργάζονται developers που θα αξιοποιούν την AI», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Πράγματι, όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα εργαλεία και οι τεχνολογίες βελτιώνονται χάρη στην AI, θα βρουν θέση και εφαρμογές στην καθημερινή πρακτική.

3. Επαυξημένη ανάλυση
Στο μεταίχμιο της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και της ΑΙ αναδύεται ένας ολόκληρος κλάδος που θα επαυξάνει τις ανθρώπινες δυνατότητες και δεξιότητες. Αυτό θα συμβεί μέσω αφενός της αυτοματοποίησης τους και αφετέρου του μετασχηματισμού του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται, καταναλώνεται και διαμοιράζεται το υλικό των αναλύσεων. Δεν γνωρίζουμε πόσο άμεσα θα συμβεί η εξέλιξη, αλλά οι αναλυτές της Gartner θεωρούν ότι θα επιτρέψει σε εταιρείες και οργανισμούς να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ενεργειών.

4. Blockchain
Το Blockchain δεν θα μπορούσε να λείπει από τις υποσχόμενες τάσεις, μιας που όλα δείχνουν ότι επεκτείνεται βάσιμα πέρα από το hype των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τη Gartner, η διάθεση των υπεύθυνων πληροφορικής μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του blockchain σε πολυάριθμους κλάδους, θα αυξηθεί εκθετικά τους επόμενους μήνες.

5. Κβαντικοί υπολογιστές
Η πραγματική επανάσταση στην υπολογιστική θα έρθει με την άφιξη των κβαντικών υπολογιστών – συστημάτων που βασίζονται στην κβαντική κατάσταση υποατομικών σωματιδίων. Η τεχνική κατανόηση της λειτουργίας τους είναι δυσχερής ακόμη και για ανθρώπους του κλάδου, επομένως δεν θα επεκταθούμε. Αυτό που θα κρατήσουμε είναι ότι η νέα γενιά συστημάτων θα προσφέρει αδιανόητες μέχρι πρότινος υπολογιστικές δυνατότητες, επιτρέποντας π.χ. τη μοντελοποίηση μοριακών αλληλεπιδράσεων σε ατομικά επίπεδα προκειμένου να επιταχυνθεί ο χρόνος διάθεσης στην αγορά νέων φαρμάκων που θα θεραπεύουν τον καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες.

Gartner

6. Ψηφιακά δίδυμα
Τα ψηφιακά δίδυμα (ή ψηφιακές αναπαραστάσεις πραγματικών οντοτήτων ή συστημάτων) θα πολλαπλασιαστούν όσο αυξάνονται τα διασυνδεδεμένα αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. μέσα στην επόμενη τριετία. , υπήρξε μια αυξανόμενη τάση καθώς το Διαδίκτυο των πραγμάτων έχει εξαντληθεί. Τα ψηφιακά δίδυμα θα λειτουργούν ως μηχανισμοί πρόβλεψης και κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων στον πραγματικό κόσμο.

7. Edge computing
Μια έντονα αναδυόμενη τάση που θέλει τις υπολογιστικές διαδικασίες (όπως η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, η παραγωγή και παράδοση περιεχομένου κ.ά.) να γίνεται όσο το δυνατόν εγγύτερα στις πηγές και στις βάσεις δεδομένων των πληροφοριών. Η τάση θα ενισχυθεί μέσω του Internet of Things, αλλά θα απογειωθεί με την επέλαση των εξειδικευμένα τσιπ AI, του 5G κ.ά.

8. Έξυπνοι χώροι
Από το (όχι και τόσο) έξυπνο σπίτι μεταβαίνουμε στη λογική του έξυπνου χώρου: ενός φυσικού ή ψηφιακού περιβάλλοντος στο οποίο οι άνθρωποι και τα τεχνολογικά συστήματα αλληλεπιδρούν σε όλο και πιο ανοιχτά, συνδεδεμένα, συντονισμένα και ευφυή οικοσυστήματα. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει εφικτή και η μετάβαση στις πραγματικά έξυπνες πόλεις.

9. Εμβύθιση
Οι υποσχέσεις για πολλαπλασιασμό και εμπλουτισμό των εμπειριών που προσφέρουν οι πλατφόρμες εναλλακτικών πραγματικοτήτων, δεν είναι πρωτόφαντες. Απλώς, οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η επικείμενη αύξηση και η βελτίωση του περιεχομένου VR και AR θα θολώσει περαιτέρω τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.

10. Ψηφιακή ηθική και ιδιωτικότητα
Όλες αυτές οι εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες εξελίξεις συνεπάγονται και σωρεία απειλών για την ιδιωτικότητά μας. Στον ψηφιακό και ολοένα και πιο δικτυωμένο κόσμο, η ηθική θα έχει (ή τέλος πάντων, ευελπιστούμε ότι θα έχει) κεντρικό ρόλο. Η Gartner αναμένει αυξημένη έμφαση στη συμμόρφωση, την υιοθέτηση των απαιτούμενων κανονιστικών πλαισίων και τη διαμόρφωση κοινώς αποδεκτών πλαισίων αξιών το αμέσως επόμενο διάστημα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα