8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Ρεκόρ (προ)πωλήσεων για το πανάκριβο iPhone X και στην Ελλάδα. Αξίζει να το αγοράσεις;

Ρεκόρ (προ)πωλήσεων για το πανάκριβο iPhone X και στην Ελλάδα. Αξίζει να το αγοράσεις;

Του Γιάννη Γορανίτη

Το iPhone X, το επετειακό μοντέλο που σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας δεκαετίας από το λανσάρισμα του πρώτου smartphone της Apple, κυκλοφορεί από αύριο επίσημα σε 58 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. 

Το νέο κινητό είναι πολύ πιο εντυπωσιακό απ' ότι φαντάζονταν και οι πιο αισιόδοξοι fans της εταιρείας και τα πρώτα reviews είναι ήδη διθυραμβικά. Έτσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό –και παρά την υψηλή τιμή του– η εμπορική φρενίτιδα που δημιουργήθηκε με αφορμή το λανσάρισμα της νέας συσκευής.

Όπως και στις περισσότερες χώρες όπου λανσάρεται ταυτόχρονα, έτσι και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα –«πρωτοφανή» σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Οι πληροφορίες θέλουν σχεδόν το σύνολο των συσκευών που θα διατεθούν την πρώτη εβδομάδα να έχουν ήδη εξαντληθεί μέσω της διαδικασίας των προπαραγγελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal περίπου 7.500-8.000 τεμάχια θα διατεθούν μέσω των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, ενώ σεβαστός αριθμός συσκευών (από 3.500 έως 4.500) θα κυκλοφορήσουν μέσω των παρόχων κινητής. Να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν τις δύο εκδόσεις του iPhone X και όχι τα δύο άλλα νέα iPhone (8 και 8 Plus) τα οποία ανακοινώθηκαν παράλληλα τον Σεπτέμβριο και πωλούνται ήδη στην αγορά. 

Αν και στελέχη της αγοράς επιφυλάσσονται για το αν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, όλες οι αλυσίδες και οι πάροχοι συνεχίζουν τις καμπάνιες προώθησης, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συσκευές. Αν πάντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μιλάμε για έναν τζίρο που θα ξεπεράσει τα €15.000.000. Ναι, σωστά διαβάσατε: 15 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ελλάδα του 2017.

Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας το iPhoneX για να το δοκιμάσουμε αναλυτική και εξαντλητικά. Έως τότε σταχυολογούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, για όσους αναρωτιούνται αν αξίζει να βάλουν (τόσο βαθιά) το χέρι στην τσέπη.

Πλεονεκτήματα:

 1. Η OLED οθόνη των 5,8 ιντσών που καλύπτει σχεδόν όλη την πρόσοψη είναι χάρμα οφθαλμών. Η ανάλυση των 2.436 x125 και η –πρωτοφανής για συσκευή της Apple– υποστήριξη HDR τεχνολογίας, της επιτρέπουν να κοιτάει αφ' υψηλού τον ανταγωνισμό.
 2. Η ποιοτική, πολυτελής κατασκευή του και η στιβαρότητά του γυάλινου σώματός του.
 3. Η νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος.
 4. Ο σχεδιασμός χωρίς περιθώρια επιτρέπει μια τόσο μεγάλη οθόνη σε τόσο μικρό –συγκριτικά– σώμα. Τα bezels βέβαια έχουν προ πολλού εξαφανιστεί και από συσκευές του ανταγωνισμού.
 5. Η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, που επιτρέπει την παράλληλη φόρτιση κινητού, ρολογιού και ακουστικών χωρίς καλώδια. Τη συναντάμε βέβαια και στα iPhone 8.
 6. Το λειτουργικό iOS 11 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του νέου iPhone, ενώ η προσωπική βοηθός Siri αναβαθμίστηκε προκειμένου να γίνει πιο «προσωπική» και περισσότερο «βοηθητική».

Μειονεκτήματα:

 1. Είναι ακριβό. Πολύ ακριβό. Στη χώρα μας, η έκδοση των 64GB κοστίζει €1.200 και των €256 φτάνει τα €1.400 (ΟΚ, παρά ένα). Με τις (μειωμένες) επιδοτήσεις των παρόχων η τιμή πέφτει κάπως, αλλά και πάλι μιλάμε για το ακριβότερο κινητό της αγοράς (με την εξαίρεση κάποιων συλλεκτικών εκδόσεων). Τα αξίζει; Αν κρίνουμε μόνο από άποψη εξοπλισμού, ενδεχομένως ναι. Από την άλλη, αρκετοί ανταγωνιστές του προσφέρουν παρόμοιες επιδόσεις και κοντινή ποιότητα κατασκευής με σαφώς πιο λογική τιμή πώλησης.
 2. Δεν είναι όμως μόνο οι ανταγωνιστές από το στρατόπεδο του Android. Το iPhone X δεν είναι καταφανώς καλύτερο από το σαφώς φθηνότερο iPhone Διαθέτει άλλωστε το ίδιο chip, την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, ενώ μοιράζεται πολλά από τα specs του κορυφαίου μοντέλου. Για να μην πούμε για το αισθητά φθηνότερο πλέον iPhone 7.
 3. Η (αναμενόμενη) έλλειψη εξόδου ακουστικών συνιστά πρόοδο σύμφωνα με την Apple, αλλά η πλειονότητα των χρηστών τη θεωρεί έναν αχρείαστο και εκνευριστικό νεωτερισμό.
 4. Η εντυπωσιακή μεν, ευαίσθητη δε γυάλινη πλάτη καθιστά σχεδόν επιβεβλημένη τη χρήση προστατευτικής θήκης.
 5. Η έλλειψη του Touch ID για ορισμένους όχι μόνο δεν θεωρείται πλεονέκτημα, αλλά μειονέκτημα. Άλλωστε, η ελάχιστα δοκιμασμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου πρέπει να αποδείξει τη λειτουργικότητά της (πχ στο σκοτάδι, σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή όταν οι χρήστες αλλάζουν εμφάνιση).