ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Pilot: Ένα ακουστικό που μεταφράζει ξένες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

Pilot: Ένα ακουστικό που μεταφράζει ξένες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

Του Γιάννη Γορανίτη

Αν εργάζεστε στον κλάδο του τουρισμού, ταξιδεύετε συχνά ή απλώς δεν προλαβαίνετε να μάθετε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ένα μικροσκοπικό gadget έρχεται για να δώσει λύση στα προβλήματα συνεννόησης με τους άλλους. Τόσο μικροσκοπικό που χωράει στο αυτί.

Το καινοτόμο ακουστικό μεταγλώττισης Pilot κατασκευάζεται από το αμερικανικό startup Waverly Labs. Η χρηματοδότησή του ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες μέσω της πλατφόρμας Indiegogo, καθώς συγκέντρωσε περισσότερα από $5 εκατ.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ανακοινώθηκε ότι εκτός από τους 25.000 που έχουν υποστηρίξει την καμπάνια μικροχρηματοδότησης, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δυνατότητα να το προπαραγγείλουν και να το αποκτήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο. Η τιμή του είναι $249, μειωμένη κατά 15% από την τιμή που θα διαμορφωθεί την πρώτη ημέρα επίσημης κυκλοφορίας του.

Πώς δεν θα νιώθετε χαμένοι στη μετάφραση

Το ακουστικό-μεταγλωττιστής Pilot αξιοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ακύρωσης θορύβου, ώστε τα μικρόφωνα που ενσωματώνει να φιλτράρουν τον περιβαλλοντικό θόρυβο και να απομονώνουν τη φωνή του συνομιλητή σας.

Ο λόγος διαβιβάζεται και μεταφράζεται σε πραγματικό χρόνο στην εφαρμογή Pilot. Η διαδικασία αυτή μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς απαιτείται ο συνδυασμός τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής και ομιλίας, η μηχανική μετάφραση και προφανώς, η σύνθεση του μεταφρασμένου κειμένου σε λόγο.

Η μηχανή μετάφρασης της Waverly Labs βασίζεται σε ένα πατενταρισμένο υβριδικό σύστημα μηχανικής μάθησης, το οποίο –σύμφωνα με όσους το δοκίμασαν– λειτουργεί άκρως αποτελεσματικά. Είναι βέβαια προφανές ότι για να γίνει αμφίδρομος ο διάλογος απαιτείται να φοράει και ο συνομιλητής σας ένα ακουστικό. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ομαδικές συνομιλίες, μεταξύ τριών ή περισσότερων ατόμων.

Το ασύρματο ακουστικό επικοινωνεί με το smartphone, όπως και με τα άλλα earbuds μέσω Bluetooth (στις συσκευασίες περιλαμβάνεται ζεύγος ακουστικών), ενώ η μπαταρία λιθίου που ενσωματώνει του επιτρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα επί τουλάχιστον επί 5-6 ώρες (ομιλίας) ή ένα 24ωρο σε κατάσταση αναμονή.

Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται συνοπτικά η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία του gadget και ο τρόπος λειτουργίας του.

Ποιες γλώσσες υποστηρίζονται

Προς το παρόν διατίθεται σε πέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, και προφανώς υποστηρίζει όλους τους μεταξύ τους συνδυασμούς. Σύμφωνα με τον Sergio Del Rio, επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού, σύντομα θα προστεθούν και άλλες γλώσσες (αραβικά, γερμανικά κ.α.). Το γεγονός πάντως ότι αξιοποιεί την τεχνολογία μηχανικής μάθησης, προαπαιτεί τη χρήση του από πολυάριθμους χρήστες.

Εκτός από τις λειτουργίες αυτόματης μεταγλώττισης, το Pilot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακρόαση μουσικής, αλλά και την πραγματοποίηση κλήσεων, όπως οποιοδήποτε ασύρματο ακουστικό.

Το Pilot είναι η πρώτη συσκευή που λανσάρει η Waverly Labs, ένα startup που δημιουργήθηκε το 2014 με έχει στόχο την κατασκευή μιας μεγάλης γκάμας ηλεκτρονικών ειδών και wearables.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και να το προπαραγγείλετε εδώ