Το αφήγημα περί ελίτ είναι άταφο πτώμα για τον Τσίπρα

Το αφήγημα περί ελίτ είναι άταφο πτώμα για τον Τσίπρα

Η κυβέρνηση πληρώνει τη «13η σύνταξη» με τα πλασματικά υπερπλεονάσματα που δημιουργεί η μη πληρωμή των χιλιάδων νέων συντάξεων και η συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τονίζει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτηρίζοντας προεκλογικά τα επιδόματα και μικροκομματικά τα κίνητρα της κυβέρνησης, τα οποία επ'' ουδενί συνοδεύονται από πραγματική ανάπτυξη.

Προβλέπει δε ότι μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες με τους δανειστές. Στη συνέντευξή του στον «Φ», ο πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Δράση, που ανέστειλε τη λειτουργία του για να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., εκτιμά ότι αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα και πολιτική υποκρισία του πρωθυπουργού το ότι μιλά περί ελίτ, την ώρα που με κάθε τρόπο συναλλάσσεται μαζί της και θεωρεί ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, αυτό το αφήγημα είναι πλέον «άθαφτος νεκρός» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.

Απαντώντας και στις αιτιάσεις περί ταύτισης (νεο)φιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, υπογραμμίζει ότι ο πραγματικός φιλελευθερισμός βρίσκεται στο πολιτικό κέντρο και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ταπετσαρία και τα σκιάχτρα που κουνάει ο κ. Τσίπρας, τις στενές και προφανείς σχέσεις του ίδιου του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά. Ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη σημειώνει με νόημα ότι Τσίπρας και αναπληρωτής υπουργός «άμα δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε» σε ένα κόμμα, που στην ούγια γράφει Πολάκης. 

Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη

-Πώς διαβάζετε τις ανακοινώσεις-μέτρα Τσίπρα; Πρόκειται για μια δίκαιη αναδιανομή των βαρών της κρίσης ή για ένα νέο «Τσοβόλα δωσ'' τα όλα»; Μπορούν τα μέτρα να ανατρέψουν τα δημοσκοπικά δεδομένα και κυρίως θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τους καταναλωτές~ φορολογούμενους ή η κυβέρνηση, εκτός από τους συνταξιούχους, κλείνει το μάτι και στους ελεύθερους επαγγελματίες για επιπλέον «κρυφά» κέρδη; 

Στην πολιτική ο χρόνος είναι το παν. Timing is everything, που θα έλεγαν κι οι Αγγλοσάξονες. Όλα όσα είπε ο κύριος Τσίπρας θα είχαν τελείως διαφορετική πολιτική ερμηνεία αν δεν λέγονταν μερικές μέρες πριν από τις εκλογές σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όταν τίποτε το έκτακτο, πέραν των γνωστών αποκαλύψεων, δεν είχε συμβεί. Σε ό,τι αφορά την ουσία των σχετικών ανακοινώσεων, κάθε μείωση φόρου στη σημερινή Ελλάδα της ακραίας υπερφορολόγησης είναι θετική, αλλά δεν είναι αρκετή.

Δημοσιονομικά, όπως γνωρίζετε, η μη πληρωμή των νέων συντάξεων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δημιουργεί -μαζί και τη συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων- πλασματικά εν πολλοίς υπερπλεονάσματα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση πληρώνει το επίδομα, που μέχρι πέρσι έδινε στο τέλος του χρόνου και φέτος το έφερε προεκλογικά τον Μάιο και το ονόμασε ανακριβώς 13η σύνταξη. Δεν πιστεύω όμως ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν σοβαρά το εκλογικό σώμα, γιατί δεν συνοδεύονται από πραγματική ανάπτυξη και δεν πείθουν τον κόσμο ότι προέρχονται από την επιτυχία της οικονομίας και όχι από τα μικροκομματικά κίνητρα της πολιτικής. 

- Πώς ερμηνεύετε τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί «δομικού» προβλήματος στον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων; Τι υποκρύπτουν και τι μπορούν να σημάνουν τόσο για τις επόμενες κινήσεις της απέναντι στους δανειστές, ενδεχομένως και ως προεκλογικός εκβιασμός, ακόμα και για το σενάριο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όσο και για τη διαμόρφωση του τοπίου μετεκλογικά, με τη ναρκοθέτηση μιας κυβέρνησης της Ν.Δ.; 

Η κυβέρνηση επιλέγοντας να μην κάνει εκλογές τον Μάιο φεύγει από τις τρυφερές αγκάλες του κυρίου Μοσκοβισί και βάζει τον εαυτό της στο πολύ περισσότερο αβέβαιο ευρωπαϊκό σκηνικό της επόμενης των ευρωεκλογών. Οι Ευρωπαίοι για δικούς τους εκλογικούς λόγους δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η αποτυχία του μνημονίου Τσίπρα, που συρρίκνωσε τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος.

Στο λίγο διάστημα που απομένει στον κ. Τσίπρα στην εξουσία μετά τις ευρωεκλογές, θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες με τους δανειστές. Παρ'' όλα αυτά, αν δεν είχε επενδύσει τόσο στον διεθνή παράγοντα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήμουν σίγουρος ότι προεκλογικά, σε εκλογές που με βεβαιότητα χάνει, θα έκανε τα πάντα για να πάρει μερικές ψήφους παραπάνω, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην οικονομία και τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη. Εχει όμως τόσα πολλά επενδύσει στον ρόλο του «καλού παιδιού» των ξένων, που αμφιβάλλω αν θα διακινδυνεύσει τη σχέση του με τον διεθνή παράγοντα, επιστρέφοντας στον Τσίπρα της εποχής Βαρουφάκη. 

- Τι απαντάτε, ως φιλελεύθερος, στις αιτιάσεις περί «ελίτ» αλλά και την ταύτιση, από μέρους της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά, της ακροδεξιάς με τον (νεο)φιλελευθερισμό; 

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, που συνόψισαν και έκαναν γνωστή και στον τελευταίο Ελληνα την πραγματική σχέση του κ. Τσίπρα με τις ελίτ, αυτό το αφήγημα περί ελίτ είναι πλέον «άθαφτος νεκρός» για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Αν και όποτε το επαναφέρει θα προσφέρει ψήφους στους αντιπάλους του. Σε ό,τι αφορά τώρα την καραμέλα περί νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. Πρόκειται για προπαγάνδα που έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της και δεν έχει πλέον πολιτικό αποτέλεσμα.

Πέραν του ότι ο πραγματικός φιλελευθερισμός βρίσκεται στο πολιτικό κέντρο και δεν έχει καμία σχέση με τα σκιάχτρα που κουνάει ο κ. Τσίπρας και τις στενές και προφανείς σχέσεις του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά, τα επιχειρήματα αυτά έχουν με τόση υπερβολή και τόσο καταχρηστικά χρησιμοποιηθεί που έχουν πλέον μετατραπεί σε πολιτική ταπετσαρία. Τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν τους δίνει πλέον σημασία. Κινδυνεύουν επαναλαμβάνοντάς τα να γίνονται πλέον γραφικοί. 

- Τι αίσθηση σας δημιουργούν οι αποκαλύψεις για τις διακοπές Τσίπρα -και όχι μόνο, απ'' ό,τι φαίνεται- σε κότερα; 

Οι διακοπές Τσίπρα με αφήνουν αδιάφορο. Η πολιτική του υποκρισία να μιλά περί ελίτ, την ώρα που με κάθε τρόπο συναλλάσσεται μαζί της, θεωρώ όμως ότι είναι μείζον πολιτικό ζήτημα. Οι αποκαλύψεις για το κότερο είχαν μεγάλη πολιτική επίπτωση στο προφίλ του κ. Τσίπρα, όχι γιατί μας είπαν κάτι καινούργιο -όποιος παρακολουθούσε τη σχέση του με την ελίτ τα γνώριζε αυτά- αλλά γιατί απεικόνισαν συμβολικά τη σχέση αυτή με τρόπο καταλυτικό. Έχετε ακούσει τη φράση μία εικόνα ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις; Εδώ μία εικόνα είχε επίπτωση πολλαπλάσια, όχι των χιλίων, αλλά πολλών πολλών εκατομμυρίων λέξεων. 

Ιστορικά, πάντως, η σχέση των αριστερών αυταρχικών ηγετών και της κομματικής νομενκλατούρας με την πολυτελή διαβίωση, που κατά τα άλλα καταγγέλλουν, είναι μακρά και αποδεδειγμένη. Θυμάμαι πριν από 20 χρόνια είχα επισκεφθεί ένα νησάκι στη Δαλματία, το Μπριόνι, που ήταν το ιδιωτικό νησί του Τίτο. Η πολυτέλεια ξεπερνούσε και τον Σκορπιό του Ωνάση. Βίλα-παλατάκι, θαλαμηγός ΙΧ, ζωολογικός κήπος ΙΧ, εκατοντάδες ελάφια για να κυνηγάει ο σοσιαλιστής ηγέτης, σκοτεινό δωμάτιο για να εμφανίζει τις φωτογραφίες, που ήταν το χόμπι του, με ό,τι πιο ακριβό μηχάνημα κυκλοφορούσε τότε. Μου έμεινε αξέχαστο… 

- Πού σταματά η ταύτιση με τον Πολάκη; Το πρόβλημα είναι ο πρωθυπουργός ή η κυβερνητική πλειοψηφία, και κυρίως τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα κόμμα πλασμένο κατ'' εικόνα και καθ'' ομοίωση του κ. Τσίπρα. Χωρίς αυτόν, οι υπόλοιποι ούτε βουλευτές θα ήταν οι περισσότεροι ούτε κορυφαίοι. Κορυφαίοι σε κόμμα του 3% άλλωστε δεν υπάρχουν. Η επιλογή Πολάκη είναι λοιπόν κεντρική επιλογή Τσίπρα. Κι άμα δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε, που λέει και ο λαός. Αν τώρα το βρετανικό χιούμορ του κ. Τσακαλώτου και η θεωρητική κατάρτιση του κ. Φίλη μοιάζουν κάπως παράταιρα σε ένα κόμμα που στην ούγια γράφει Πολάκης, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. 

- Τελικά, υπάρχουν σκάνδαλα ή μόνο σκανδαλολογία; Και στην πρώτη περίπτωση, τι προτίθεται να πράξει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση; 

Προφανώς και υπάρχουν και σκάνδαλα. Πάντοτε υπήρχαν. Είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση και η αποκάλυψή τους μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Όποιος γνωρίζει λίγη Ιστορία το ξέρει αυτό. Το θέμα είναι αν χρησιμοποιείς την εξουσία για να αντιμετωπίζεις επί της ουσίας το πρόβλημα της διαφθοράς, αφήνοντας τους θεσμούς να λειτουργήσουν ή αν χρησιμοποιείς την εξουσία για να καταδιώξεις τους αντιπάλους σου και να προστατεύεις τις παρανομίες των δικών σου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύω ότι θα είναι ένας κατεξοχήν θεσμικός πολιτικός στα θέματα αυτά. 

- Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την επόμενη ευρωπαϊκή μέρα; 

Η Ευρώπη θα προχωρήσει. Το κύμα της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού δεν έχει επιπλέον δυνατότητες από αυτές που θα φανούν στις ευρωεκλογές. Δεν θα κυριαρχήσει ποτέ στην Ευρώπη. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που έρχεται ολοταχώς, θέτει καινούργια πολιτικά προβλήματα τα οποία οι σχηματισμοί αυτοί είναι εντελώς ακατάλληλοι να αντιμετωπίσουν.

Το μεγαλείο της δημοκρατίας είναι ότι ο λαός έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να μαθαίνει από τα λάθη του και μακροπρόθεσμα να επιλέγει τελικά τον δικό του δρόμο για την πρόοδο. Είναι όμως μια διαδικασία οργανική με στροφές, σκαμπανεβάσματα, στριφογυρίσματα, πισωγυρίσματα, που ο στενός ορθολογισμός έχει μια δυσκολία να παρακολουθήσει. 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 10 Μαΐου