Σημαντική ευρωπαϊκή πόλη το Ηράκλειο

Σημαντική ευρωπαϊκή πόλη το Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο έχουν αντιληφθεί πλήρως τον ρόλο τους. Με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης κ. Βασίλη Λαμπρινό οι προσπάθειες ανάπτυξης της πόλης ήδη έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκτός των έργων υποδομής που ολοκληρώθηκαν, άλλα που αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν και επιπλέον κάποια που είναι σε διαδικασία ωρίμασης η ψηφιακή πολιτική του Δήμου, βαθμολογήθηκε με 19,5 από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια βαθμολογία που κατατάσσει το Ηράκλειο Κρήτης στις 30 καλύτερες Digital Cities της Ευρώπης.

Επίσης, οι δράσεις του Δήμου στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης των προσφύγων που υλοποιήθηκαν, βραβεύτηκαν πρόσφατα από την UNESCO, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος των «Learning Cities». Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Λαμπρινός αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά θέματα της πόλης και αναπτύσσει το σκεπτικό του για την επόμενη μέρα. Οι πολίτες του Ηρακλείου πάντως στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του και αναμένουν απο τον κ. Λαμπρινό να συνεχίσει να τους εκπλήσσει ευχάριστα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας κ. Λαμπρινέ. Είσασταν από τους υποψηφίους που ανατρέψατε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και παρότι είσασταν 12 μονάδες πίσω, συγκεντρώσατε σχεδόν 53% και διατηρήσατε την διοίκηση του Δήμου. Επιβραβεύτηκε το έως σήμερα έργο σας. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου σας προβλημάτισε ή υπάρχει λογική εξήγηση που είχε μάλιστα προβλεφθεί;

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν πράγματι μέσα στα όρια των προβλέψεών μας και μας έδωσε την αισιοδοξία ότι μπορούμε να πετύχουμε και πάλι την ανατροπή. Το ποσοστό που πήραμε, άλλωστε, ήταν κοντά σε εκείνο που είχαμε πάρει στον πρώτο γύρο του 2014, μόνο που ετούτη τη φορά δεν είχαμε την στήριξη κομμάτων. Άρα, δίχως κομματικούς ή άλλους μηχανισμούς πίσω μας και με δεδομένη τη φθορά της εξουσίας και με πολλούς αξιόλογους συνδυασμούς να διεκδικούν την ψήφο των Ηρακλειωτών (εννιά συνολικά), εμείς κρατήσαμε σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις μας την πρώτη Κυριακή, Και όταν πια την δεύτερη Κυριακή, το διακύβευμα έγινε πιο σαφές, οι δημότες μας έδωσαν εκ νέου καθαρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και αναλύσαμε τα αποτελέσματα, και πήραμε τα μηνύματα που μας έστειλε ο κόσμος. Και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μας προβλημάτισε η μεγάλη αποχή».

- Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Έγινε αυτό που αρκετοί είχαν προβλέψει. Δήμαρχοι με μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Τι πρέπει να γίνει κ. Λαμπρινέ ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση;

«Εμείς, ως ΠΕΔ Κρήτης, είχαμε προτείνει να ενσωματωθούν στον “Κλεισθένη” κάποιες δικλείδες κυβερνησιμότητας, που θα απέτρεπαν πιθανή ακυβερνησία στους Δήμους όπου οι Δήμαρχοι δεν θα έχουν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων. Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι οι συνεργασίες ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις πρέπει να αποτελούν επιλογή, στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης και όχι να επιβάλλονται ουσιαστικά εκ του νόμου.

Στον Δήμο Ηρακλείου θα επιδιώξουμε έτσι κι αλλιώς αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις και τις ευρείες συνεργασίες. Και ελπίζω ότι θα τις πετύχουμε, καθώς η προτεραιότητα όλων μας είναι η πρόοδος της πόλης».

- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

«Παρότι το Ηράκλειο ενδεχομένως να επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με άλλες πόλεις, λόγω του τουρισμού, σαφέστατα η οικονομική κρίση είχε ορατές επιπτώσεις και στον τόπο μας.

Εμείς από το 2014 είχαμε θέσει την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικών δομών και δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικό Παντοπωλείο, Κοινωνικά Φροντιστήρια, παροχή δωρεάν νερού σε άπορες οικογένειες, παροχή πρωινών στα σχολεία, απαλλαγή εκατοντάδων οικογενειών από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, αποστολή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε φοιτητές, παροχή σεμιναρίων για ανέργους, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών κ.α.» 

- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;

«Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά μεγάλων τεχνικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Ανάπλαση του Κέντρου, η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη κ.ά. , ολοκληρώσαμε την Β΄ Φάση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, δώσαμε μεγάλη έμφαση στις υποδομές με παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα, πιστοποιούμε και ανακατασκευάζουμε τις παιδικές χαρές, όπου αυτό είναι απαραίτητο, και ανακατασκευή των παιδικών χαρών, ενδυναμώσαμε την τουριστική, πολιτιστική και αθλητική ταυτότητα του Ηρακλείου.

Προσωπικά όμως θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το έργο της αντικατατάστασης του υδρευτικού δικτύου της πόλεως. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη όπου το πρόβλημα της ύδρευσης είναι διαχρονικά το μεγαλύτερο. Μέρος αυτού του προβλήματος οφείλεται και στην κακή κατάσταση του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου.

Εμείς εξασφαλίσαμε την πλήρη χρηματοδότηση της αντικατάστασής σχεδόν 250 χιλιομέτρων, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη οι εργασίες προχωρούν και θεωρούμε ότι όταν ολοκληρωθούν, μαζί με τα συνοδά έργα που επίσης υλοποιούμε (νέες γεωτρήσεις, απογύψωση νερού με τη διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης αντικατάσταση υδρομέτρων), θα έχουμε κάνει το πιο καθοριστικό βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Το άλλο έργο που θέλουμε να προχωρήσει είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη των Ενετικών Τειχών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο ανήκει το μνημείο, έχουμε εκπονήσει ένα master plan και προχωράμε ήδη σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο, αρχικά την διασφάλιση και την συντήρησή του και εν συνεχεία την λειτουργική ένταξή του στην ζωή της πόλης.  Θέλουμε να κάνουμε τη μετάβαση από τα Τείχη της Πόλης, στην Πόλη των Τειχών.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα κ. Ράπτη, έχουμε σχεδιάσει και σύντομα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για την κατασκευή περιπατητικής διαδρομής πάνω στα Τείχη, ποδηλατόδρομου, χώρων αναψυχής και αθλητισμού κ.ά».

- Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

«Πρέπει να σας πω ότι ο Δήμος Ηρακλείου, από το 2016 έχει εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχεδιασμό, μετά από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση που κράτησε τρεις μήνες και συμμετείχαν όλοι οι φορείς της πόλης. Σε αυτόν τον Σχεδιασμό εντάσσεται και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, βάση του οποίου έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης. Σε αυτόν τον σχεδιασμό επίσης, εμπεριέχονται όλα τα έργα που εκτελούμε και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και από ίδιους πόρους.

Με πιο απλά λόγια, εμείς όχι απλώς αντιληφθήκαμε εγκαίρως την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψιν του τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, αλλά τον έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή».

- Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία η αξιοποίηση των αποβλήτων;

«Από το 2014 ακόμα, εμείς ενεργοποιηθήκαμε πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα: σχεδιάσαμε και μελετήσαμε ένα Ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, απόλυτα εναρμονισμένο με τις προβλέψεις του Περιφερειακού και Εθνικού Σχεδιασμού, το οποίο βασίζεται στο μοντέλο Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Ανάκτηση , Επαναχρησιμοποίηση και Κομποστοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο κ. Ράπτη, ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει τη δεδομένη στιγμή σε τέσσερα πρωτοποριακά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του τόπου μας.

Αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ρεύματα ανακύκλωσης, στα οποία οι δημότες ανταποκρίνονται θετικά.
Παράλληλα προχωράμε τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός πρωτοποριακού Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, στο οποίο θα συνδυάζονται η περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και την αναψυχή. Μάλιστα έχουμε ήδη ωριμάσει τις μελέτες για την κατασκευή ενός σημαντικού μέρους του Πάρκου, που αφορά στην Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την σχετική πρόοδο που έχει γίνει, η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμα από το επίπεδο άλλων χωρών. Καίριο ρόλο για να φτάσουμε εκεί , θα παίξει και η αλλαγή στην συμπεριφορά των δημοτών. Για αυτό και εμείς πηγαίνουμε διαρκώς στα σχολεία, με στόχο να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά σε θέματα ανακύκλωσης. Τα μηνύματα που παίρνουμε από εκεί είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα».

- Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε μετά από πρόσφατα γεγονότα ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις. O Δήμος Ηρακλείου είναι ένας "οχυρωμένος" Δήμος;

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Δήμος του κ. Ράπτη είναι απόλυτα οχυρωμένος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.  Το Ηράκλειο έχει τις ιδιαιτερότητές του: υπάρχουν περιοχές άναρχα δομημένες, εκτός σχεδίου πόλεως, με πολλά προβλήματα.

Ωστόσο έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στην Πολιτική Προστασία τα τελευταία χρόνια, λειτουργούμε με γνώμονα την πρόληψη και επενδύουμε σε τέτοιας κατεύθυνσης έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά, τον έγκαιρο καθαρισμός των ρεμάτων και των ιδιωτικών οικοπέδων κ.ά, Επίσης, έχουμε σχέδιο ώστε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης να δράσουμε άμεσα, ενώ η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι στενή.

Είναι σημαντικό, τέλος, ότι έχουμε συγκροτήσει ομάδα έργου Πολιτικής Προστασίας, με δυνατότητα έτοιμότητας και κινητοποίησης επί 24ώρου βάσεως.  Θα έλεγα λοιπόν ότι ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει το προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα, προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί, στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή της αρμοδιότητάς του».

- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα;

«Η δημοσιονομική αποκέντρωση είναι μια έννοια με την οποία συμφωνούμε. Θεωρούμε όμως ότι κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη μεταφορά πόρων - και οικονομικών και ανθρώπινων.

Δεν είναι βέβαιο ότι με το υπάρχον προσωπικό οι Δήμοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε αυξημένες αρμοδιότητες. Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην δικαιοδοσία των Δήμων, αν γίνει, πρέπει να γίνει οργανωμένα και προσεκτικά. Ειδάλλως, αντί να ενισχυθούν τα οικονομικά τους, ενδέχεται απλώς να αυξηθούν οι ανείσπρακτες οφειλές»!

-Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας;

«Ο Δήμος Ηρακλείου, χάρις στην χρηστή διαχείριση των τελευταίων ετών κατάφερε μέσα στην κρίση να αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα. Σήμερα διαθέτουμε ένα εύρωστο ταμείο, που μας επιτρέπει να είμαστε συνεπείς στις δανειακές μας υποχρεώσεις και να εκτελούμε έργα από ίδιους πόρους.  Κι αυτό επετεύχθη, παρότι ακολουθήσαμε πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών».

- Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου κ. Λαμπρινέ σε διάφορα ευρωπαϊκά δίκτυα όπως τα "Eurocities, Eurotowns, Balkan Cities και Learning Cities" πόσο σας έχουν ωφελήσει;

«Η συμμετοχή σε προγράμματα όπως αυτά που αναφέρετε κ. Ράπτη, ενισχύουν κυρίως την εξωστρέφεια ενός Δήμου και παράλληλα βοηθούν στην απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας.
Για παράδειγμα, οι δράσεις μας στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης των προσφύγων που υλοποιήσαμε, βραβεύτηκαν πρόσφατα από την UNESCO, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος των «Learning Cities».
Ως γενική κατεύθυνση, προσπαθούμε να λαμβάνουμε μέρος σε όσο περισσότερα τέτοια προγράμματα μπορούμε, κυρίως διότι αντιλαμβανόμαστε το Ηράκλειο ως μια σημαντική, ευρωπαϊκή πόλη η οποία οφείλει να διαδραματίζει ρόλο σε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

- Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου κ. Λαμπρινέ αναφέρεστε σε "Έξυπνο Δήμο-Ανθεκτικό σε Δήμο με ισχυρή Πολιτιστική και Τουριστική Ταυτότητα". Είστε ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει επιτελεστεί σε αυτούς τους τομείς;

«Ναι, μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Το Ηράκλειο σταδιακά εξελίσσεται σε ένα Δήμο ανθεκτικό, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, ανθρωποκεντρικά δομημένη κοινωνική πολιτική και συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, με μεθοδική δουλειά στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών.

Διαθέτουμε ολοκληρωμένο και σύγχρονο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και ήδη συζητάμε τους τρόπους ώστε τα Ι.Χ. αυτοκίνητα να σταματήσουν να μπαίνουν στο κέντρο του Ηρακλείου.

Παράλληλα, διοργανώνοντας σπουδαία πολιτιστικά φεστιβάλ, όπως το «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» και το «Τέχνη Καθ' Οδόν» και διοργανώνοντας αθλητικές εκδηλώσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος, έχουμε πετύχει να καταστήσουμε την πόλη αθλητικό και τουριστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στον τουρισμό της – το Ηράκλειο κ. Ράπτη αναδείχτηκε το 2017 από την εταιρεία Euromonitor, ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη!

Ακόμη, δημιουργήσαμε το Κέντρο δημοκρατικού διαλόγου, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας («ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ») μια πρωτοποριακή δομή για την ενίσχυση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Διαθέτουμε το μεγαλύτερο ελεύθερο ευρυζωνικό δίκτυο στην Ελλάδα, αναπτύσσουμε διαρκώς νέες ψηφιακές εφαρμογές για να διευκολύνουμε την ζωή των δημοτών και εφαρμόζουμε στην πράξη την συμμετοχική διακυβέρνηση.
Πρόσφατα, η ψηφιακή μας πολιτική, βαθμολογήθηκε με 19,5 από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια βαθμολογία που κατατάσσει στις 30 καλύτερες Digital Cities της Ευρώπης».

- Ο Δήμος Ηρακλείου υπό την διοίκηση σας έδωσε βάρος στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και με ποιους τρόπους;

«Από την πρώτη χρονιά της θητείας μας, διοργανώνουμε κάθε χρόνο, στα χωριά του Δήμου, το τριήμερο του Αγρότη, ένα φεστιβάλ όπου οι τοπικοί παραγωγοί μπορούν να εκθέτουν τα προϊόντα τους.

Επίσης σε κάθε αδελφοποίηση που κάνουμε με πόλεις του εξωτερικού, φροντίζουμε να προωθούμε τα προϊόντα της Κρήτης.
Ακόμη, το 2018 διοργανώσαμε για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία το φεστιβάλ γαστρονομίας «HERAKLION GASTRONOMY FEST», με στόχο την τουριστική και πολιτιστική προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης. Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να γίνει θεσμός.

Και πρέπει να πω ότι προχωρούν οι μελέτες για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει πολύ προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση: την δημιουργία Κέντρου Κρητικής Διατροφής, σε ένα εμβληματικό και εγκαταλελειμμένο κτίριο της πόλης, το παλιό ξενοδοχείο «Μίνως»».