Π. Λιαργκόβας: Το πακέτο Τσίπρα διέλυσε το θετικό κλίμα στις αγορές

Π. Λιαργκόβας: Το πακέτο Τσίπρα διέλυσε το θετικό κλίμα στις αγορές

Οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν πλέον ότι υπάρχει ελληνικός κίνδυνος, βλέπουν ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, αδιαφορεί για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων αλλά και για το "μαξιλάρι ασφαλείας", γι'' αυτό και επανέρχονται οι φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας, δηλώνει στο Liberal.gr, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του χρηματιστηρίου και των αγορών ομολόγων, ο καθηγητής Οικονομικών στην έδρα Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σημειώνει ότι πάνω που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα σταθερότητας σε αγορές και χρηματιστήριο, το πακέτο Τσίπρα το διέλυσε, δίνοντας τροφή στα κερδοσκοπικά funds να τιμολογήσουν ξανά τον παράγοντα αβεβαιότητας.

Εκτιμά ότι η αυξημένη κατανάλωση με καθηλωμένες την παραγωγή, και τις επενδύσεις θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε αύξηση των εισαγωγών δημιουργώντας προβλήματα στην οικονομία, και μιλά για για τις πολλαπλές «ομηρίες» του ιδιωτικού τομέα από το Δημόσιο, που εκτείνονται από τις 250.000 εκκρεμείς συντάξεις, και φτάνουν έως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που συνεχίζει να υποεκτελείται.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη

Στην πλειοψηφία τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο Τσίπρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, υπερβαίνει τα περιθώρια του προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζουν ότι όλες οι παρεμβάσεις για ανάπτυξη μετατέθηκαν για το 2020. Ποια η γνώμη σας;

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας στο παρελθόν αλλά και σήμερα βρίσκεται στην πλευρά της προσφοράς, δηλαδή της παραγωγής. Τα τελευταία τρία χρόνια που έχουμε υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα λόγω υπερ-φορολόγησης και υπο-εκτέλεσης του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, έχουμε ταυτόχρονα απόκλιση των στόχων στην αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή στην ανάπτυξη.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αντικίνητρα στην παραγωγή. Για το 2019, το πακέτο Τσίπρα δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο άρσης των αντικινήτρων παρά μόνο ενίσχυσης της κατανάλωσης. Η αυξημένη κατανάλωση με καθηλωμένη την παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών δημιουργώντας προβλήματα στην οικονομία.

Πως χαρακτηρίζετε το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η εκκαθάριση περίπου 250.000 συντάξεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα προεκλογικό επίδομα ως 13η σύνταξη;

Δυστυχώς το κράτος δεν λειτουργεί ως συνεπής και δίκαιος εργοδότης. Δεν θα έπρεπε να κρατά σε ομηρεία 250.000 συνταξιούχους εφόσον έχει τη δυνατότητα να εκκαθαρίσει τις συντάξεις του.

Αλλά δεν είναι η μόνη ομηρεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ιδιαίτερα αυτές των νοσοκομείων, που θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου 2018, κάθε μήνα αυξάνονται, υπερβαίνοντας πλέον συνολικά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνεχίζει να υπο-εκτελείται, στερώντας, την τελευταία τριετία, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Στον απόηχο της μονομερούς εξαγγελίας Τσίπρα για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ για τα τρία επόμενα χρόνια, οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, παρ'' ότι εκτιμάται ότι οι θεσμοί δύσκολα θα δώσουν το πράσινο φως. Τι μηνύματα έστειλε η κίνηση αυτή της κυβέρνησης;

Οι αγορές βλέπουν ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με γνώμονα το άμεσο εκλογικό της όφελος και όχι το εθνικό συμφέρον. Και στο παρελθόν είχαμε τέτοιου είδους πελατειακές συμπεριφορές. Όμως θα περίμενε κανείς ότι το πολιτικό σύστημα σήμερα και ειδικότερα η κυβέρνηση έχει μελετήσει τα λάθη του παρελθόντος και δεν τα επαναλαμβάνει.

Δυστυχώς δεν είναι έτσι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση στις αγορές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων αλλά και για το «μαξιλάρι» ασφαλείας, δεσμεύοντας ένα μέρος του, 5,5 δισ. ευρώ, ως «εγγύηση» των πλεονασμάτων. Όλες αυτές οι κινήσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τον «ελληνικό κίνδυνο».

Πόσο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι ελέω Ευρωεκλογών, η επίσημη θέση των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα δεν θα αποτυπωθεί παρά στις 5 Ιουνίου, οπότε και θα δημοσιευθεί η 3η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, επομένως μέχρι τότε θα συνεχίζει να συντηρείται ένα κλίμα αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική αγορά ομολόγων ;

Πάνω που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα σταθερότητας στις αγορές και στο χρηματιστήριο, η κυβέρνηση, με τις μονομερείς της ενέργειες διέλυσε αυτό το κλίμα. 

Σε αντίθεση με όσα προεξοφλούσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος στο Ζάππειο ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στις ανακοινώσεις, μετοχές και ομόλογα οπισθοχώρησαν αισθητά. To Ελληνικό Χρηματιστήριο μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις βρέθηκε, από τις 780 μονάδες, κάτω από τις 730 μονάδες, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ρηχό και ευάλωτο, συνεχίζοντας να δίνει τροφή στις αρνητικές διαθέσεις των κερδοσκοπικών funds που έχουν αρχίσει να τιμολογούν τον παράγοντα αβεβαιότητα και την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μετά τις ανακοινώσεις του Ζαππείου.

Δεδομένου ότι κυβέρνηση έσπευσε να «καπαρώσει» τον όποιο δημοσιονομικό χώρο από φέτος με τις συντάξεις, θα λέγατε ότι η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί με δεμένα τα χέρια, δηλαδή με πολύ μικρότερο διαθέσιμο χώρο απ'' όσο υπολόγιζε, για φορολογικές ελαφρύνσεις;

Είναι προφανές ότι κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ξοδέψει τη δημοσιονομική υπεραπόδοση για να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής της, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, όμως, μπορούν να προχωρήσουν από την επόμενη κυβέρνηση. 

Το όποιο δημοσιονομικό κόστος είναι εφικτό να αντισταθμιστεί με περικοπές στις (μη κοινωνικές) δαπάνες π.χ. επέκταση της επισκόπησης δαπανών στις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας για τη στέγαση υπηρεσιών του δημοσίου, αναδιοργάνωση του δημοσίου, ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.